person curving wood

”Den bästa överlevnadskniven?”

Detta är en fråga som ständigt bollas runt alla som är knivintresserade. ”Jag vill ha den bästa överlevnadskniven…” men det är inte så lätt som att besvara frågan med ”köp en Morakniv”, även om det egentligen är det.

Det brukar heta att ”den bästa överlevnadskniven är den du har med dig” och det är förstås sant. Ingen kniv, inget alternativ. Men det är samtidigt lite mer komplicerat än så. Saken är den att det bästa överlevnadsverktyget du kan skaffa dig är utbildning och erfarenhet av olika situationer. I grund och botten är alltså det bästa verktyget för överlevnad din egen hjärna. Det är onekligen så och det går inte att diskutera detta med mig för att övertyga mig om något annat.

Om du hamnar i en ”liv och död”-situation och inte förstår vad du ska göra för att klara dig, då spelar det ingen roll om du har en kniv från USA för 10.000 kr, du kommer ändå att dö… Med en dyr kniv i handen, i och för sig. Men det är en klen tröst i det stora hela.

Jag ska inte sticka under stolen med att jag egentligen inte är intresserad av ”Survival”, som det heter på Engelska, utan fokuserar lite mer på att mysa runt med olika uppfinningar och trevlig mat runt en eldstad. Jag vill helst använda min tid i skogen för att återhämta mig från dagens stress och slippa en massa ”måsten”. Jag känner också att jag inte är ensam om detta. I alla fall inte på mina breddgrader i världen. Jag vill inte iscensätta olika överlevnads-situationer där jag tvingas ta rätt beslut för att överleva.

Missförstå mig rätt nu.

Jag är inte emot ”Survival” och inser att det är en väldigt viktig sak om ”the shit hits the fan”, men jag är inte så intresserad av att stressa upp mig i onödan. Om allt går åt h-vete så hoppas jag att jag har den mentala styrkan och utrustningen att lyckas få både mig och min familj att överleva i en kris-situation. Men det är också ungefär den utsträckning som mitt intresse når. Jag är inte någon ”Survival-freak” och kommer troligen aldrig att ens komma i närheten av dessa personer.

”Survival” är något helt annorlunda än det jag håller på med. Det är en situation där du har voltat med din fyrhjuling ute i vildmarken och skadat ditt ben, eller kraschat din bil mot en sten mitt ute i ingenstans-land… Du kan inte gå och du måste ta dig till civilisationen för att överleva… Det är ”Survival”, inte ”Bushcraft”. Många missförstår dessa två saker.

Jag skulle vilja säga att jag är duktig på att överleva i vildmarken, vilket förstås det finns lite sanning i. Men om jag skulle vara skadad, sakna utrustning och hamna i en liv och död situation, då vet jag inte hur det skulle gå.

På frågan om ”vilken överlevnadskniv är den bästa” så är svaret ”din egen hjärna”, om den hade varit i kniv, förstås. Men detta är en sanning som alltid kommer att vara det.

Det är inte den tjocka, tunga och otympliga kniven i 1095 kolstål från USA som kommer att rädda dig från en kris, tro mig. Om något går åt h-vete så kommer du att vara tacksam för att ha en Victorinox Huntsman i fickan. Om du dessutom fattar hur du ska använda detta verktyg så kommer du att överleva och dessutom klara dig bra, men allt beror på din egen hjärna och att du förstår hur du använder det du har på bästa sätt.

Men vänta lite… (Det är nu som min punchline kommer)… Om en Victorinox Huntsman fungerar som en överlevnadskniv eller överlevnadsverktyg, varför ska man välja att köpa en ”survival knife” från USA för 6500 kr????

Jag kommer inte att besvara den frågan. Det är något du får fråga dig själv och finna sanning i. Om du är erfaren och älskar att vara i skog och vildmark, då borde du veta svaret redan.

Den bästa överlevnadskniven är den du har i handen, kombinerat med din egen hjärna och erfarenhet så blir den kniven det bästa verktyg som finns.

Rätta mig gärna om du känner att jag har fel. Annars får du gärna skicka en ”tummen upp” kommentar så att jag vet att någon håller med mig.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

Lämna ett svar