Den bästa fick-kniven 2021

Var man än tittar så dyker det upp nyheter som handlar om ”det bästa” 2021. Vi är ännu inne på början av det nya året, så det är förstås väldigt aktuellt att titta tillbaka och se vad som var vad. I exakt samma anda så tänkte jag presentera den bästa kompakta EDC kniven 2021. Alltså, något man kan bära med sig i en ficka.

Dom flesta som känner mig vet att jag i princip alltid bär min Victorinox Cyber Tool med mig, men på senare tid så har jag ”bantat” sakerna jag har på mig och min Cyber Tool har fått åka med i väskan istället. Det är sällan jag behöver alla funktioner den har, så länge den är med mig så är jag ändå trygg. Men, vad är då mitt val när det kommer till en kompakt och lätt EDC kniv att ha med sig?

Läs vidare så får du veta.

Motivationen
För att motivera mitt val och stilla alla som kommer att bli irriterad över att jag valt just denna kniv så tänkte jag förklara lite närmare varför.

Orsaken till mitt val beror på att en EDC kniv behöver vara mångsidig, funktionell och hjälpsam för vardagens sysslor. I dagsläget, där knivar rent generellt är förbjudna att bära, så finns det dom som fortfarande accepteras. Knivar som ser oskyldiga ut, fungerar ”långsammare” än taktiska flippers och har ett familjärt utseende tenderar att accepteras både av myndigheter och personer som inte gillar knivar, rent generellt.

En EDC kniv måste också vara enkel att bära i fickan, inte vara i vägen eller väga mycket. Helst ska den också ha möjlighet att användas till tuffare saker, även om den bara normalt används för att sprätta trådar från jackor eller peta naglarna.

EDC personifierad
Nu till mitt val, som är min Victorinox Swiss Army Knife, modell Huntsman ”Plus”. Anledningen är motiverad ovanför, men jag kan samtidigt förklara vad som gör Huntsman till en överlägsen EDC kniv, jämfört med andra knivar jag testat.

  1. Du får två knivar. En som man kan använda till grova saker och en fin-kniv som man kan slipa skrämmande vass och använda enbart när det krävs. På detta sätt har man alltid en riktigt vass kniv till hands.
  2. Huntsman ”Plus” innehåller mängder av funktioner, vilket gör att man enklare kan utföra många olika sysslor. Man har exempelvis korkskruv, skruvmejslar, såg, syl/borr, krok, penna, pincett, sax, tändstål, konservöppnare, kapsylöppnare och tandpetare till hands.
  3. Kompakt och lätt system. Att släpa omkring på en massa saker för EDC är ju aldrig idealiskt. Victorinox Huntsman ”Plus” är förutom att den är väldigt kompakt (2×9 cm), väldigt lätt. Allt som allt väger den faktiskt exakt 100 gram!
  4. Förutom att en EDC kniv ska vara lätt och kompakt så måste den också vara prisvärd och tillgänglig att få tag på. Victorinox säljs överallt på nätet och priserna är ganska stabila. Den Huntsman ”Plus” som jag har kostade totalt (med ”plus” paket) runt 600 kr.
  5. ”Plus” paketet som jag hela tiden pratar om består av eldstål (fire ant), samt plus-handtag med plats för penna, utöver tandpetaren och pincetten. Detta är saker som du själv måste montera efter att du köpt kniven, det går inte att få den ”färdig” från Victorinox. Jag anser att pennan är mäktigare än svärdet, när vi pratar om EDC saker och projekt ute i skogen. Kanske mindre om man pratar om strid mot riddare, där jag nog skulle föredra ett svärd istället för en penna. Även eldstål är otroligt användbart och något jag strävar efter att alltid ha med mig överallt. Som en nödlösning om oturen skulle vara framme.

Som ni säkert förstår så finns det ingen annan EDC kniv som kommer i närheten av Victorinox när det gäller mångsidigheten och användbarheten. Den otroligt kompakta designen i Huntsman och det perfekta avvägda antalet funktioner anser jag är perfekt för mig. Men det finns förstås en uppsjö av olika konfigurationer att välja på. Många kanske hellre skulle skippa sågen och nyttja den platsen till något annat, vad vet jag.

Kontentan är dock att för 2021 så är det Victorinox Huntsman ”Plus” som är min föredragna EDC pryl för fickan.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.