Corium – Ringen

Efter att jag hittat lite inspiration att designa en ring på nytt så passade jag på att dra till ordentligt. Låt mig presentera Corium – Läderringen. Corium är latin och betyder läder, så det är ett passade namn. =)

Från början till slut så tog denna ring ungefär 6 timmar att göra. Jag började då med dator-designen från noll och arbetade fram vinklar och mått som skulle passa mina fingrar. Efter det så tillverkade jag det smått avancerade vävmönster som du ser nedan… Kan tyckas vara en enkel sak, men inte för mig. =)

Jag använde i slutänden en nit dekorerad med vävmönster istället för med symbolen här ovanför, men så är processen att ta fram en snygg design. Det är inte gjort i en handvändning.

När jag likaså var klar med designen så tog det inte många minuter att skära ut, gravera och montera ringen. Kanske 10-15 minuter gissningsvis. Jag fick dock finjustera storleken på ringen genom att putsa insidan några gånger innan jag blev 100% nöjd, vilket tog cirka 30 minuter totalt. Nu sitter den som gjuten, utan att ge mig ”ring-ångest” att den ska fastna på mitt finger.

Jag får lätt panik om en ring sitter för hårt, vilket är den huvudsakliga anledningen att jag inte bär ringar normalt sett. Med en läderring så kan jag alltid sprätta lös den från fingret med kniven om den skulle fastna, så jag känner mig lugn med just läderringar. =)

Byggd med 4 mm tjockt ox-läder, sedan tunnad ned till cirka 2.5 mm med grovt sandpapper. Ovansidan är lasergraverad och pryds av en dekornit i stål med väv-mönster. Ringen är sedan helt obehandlad, enbart sydd på undersidan med sentråd. På grund av att jag slipade ned insidan så har ringen blivit väldigt ”fluffig” och känns helt otrolig på fingret. En av dom största fördelarna med pläderingar enligt min ringa mening är att dom just är otroligt bekväma att bära.

Redan efter en timme så börjar ringen forma sig efter fingret den sitter på, för att ett dygn senare kännas som att den alltid har suttit där. Dom är dessutom varma och om man tar i ordentligt med ett verktyg så behöver man inte vara orolig att förstöra sin ring, då den helt enkelt fjädrar tillbaka när man är klar. Jag vet inte hur många ringar i guld, silver och andra metaller som jag förstört efter att ha använt verktyg. Oftast blir dom ovala och sitter sedan fast på fingret otroligt hårt, med panik till följd. =)

Denna ring känns helt rätt för mig just nu. Lite Bushcraft känsla, samtidigt som jag inte kan släppa tanken på att den ser lite ”viking” ut. Hur som helst blev den otroligt bekväm, snygg och ”återskapningsbar”, eftersom jag faktiskt har designat den på datorn och inte på fri hand, som jag vanligen gör. Jag kan med andra ord återskapa denna ring när jag känner för det, i vilken storlek som helst.

Notera att jag med avsikt har lämnat kanten på ringen helt oprocessad efter min slipning. Orsaken är att dom små fibrerna som blivit ska sticka ut lite och ge den ett ”ruggat” utseende.

Tänkte bara dela med mig av denna, så att ni ser vad jag sysslar med om dagarna. =)

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.