En relativt ny ”sport” i USA är att tävla med knivar i olika moment. Själva sporten och organisationen bakom kallas ”BladeSports” och är intressant på mer än ett sätt, tycker i alla fall jag.
Se videon nedan så fortsätter vi sen.
Själva tävlingen går ut på att man på bästa sätt ska klara ”hindren” som presenteras. Allt från att skära av ett rep som hänger fritt, kapa vattenflaskor och även klyva sugrör på mitten. Jag har tittat på några av dessa tävlingar och det verkar alltid vara lite annorlunda ”hinder” på banorna. Syftet är dock detsamma.
Jag gissar att rent tävlingsmässigt, på ”proffsnivå”, så är banorna standardiserade för att ge utmanarna en likadan förutsättning och för att göra det enklare att följa upp på resultaten.
Orsaken att jag skriver om BladeSports är för att jag känner mig lite intresserad av att testa detta själv. Dessvärre verkar sporten enbart existera i USA just nu, men kanske kommer den över till Europa inom kort och då gäller det förstås att vara beredd. =)
Det är ingen billig sport, precis som med i princip alla andra sporter. En bra ”huggare” som är godkänd för användning inom BladeSports kan kosta allt från några till många tusen kronor. Dom flesta på professionell nivå är tillverkade av M4 stål och väger en hel del. Men låt oss tillsammans ta rätt på vad som krävs för att man ska få kalla sig en ”Cutter” som dom tävlande titulerar sig.
Certifiering
För att få tävla inom Blade Sports så krävs det att man är certifierad. Det finns två olika sätt att bli detta. Dels kan man utbilda sig på en godkänd BladeSports utbildning, eller bli certifierad av en godkänd instruktör. Ingen utan detta certifikat får medverka i någon BladeSports tävling. Certifikatet är enbart giltigt i ett år, så länge man inte medverkar i tävlingar, vilket då räknas som att man förnyat sin utbildning.
BladeSports är också emot att man tränar i sporten på egen hand, på grund av skaderisken, vilket jag kan förstå. Det är mycket som kan gå fel och skadorna kan bli riktigt omfattande om man har otur. Kombinationen vass och tung kniv samt trötthet i musklerna i armen, det kan bli ett tråkigt slut.
Grundregler
Ingen sport är ju en sport om det inte finns regler. Låt oss titta närmare på standardregler för tävling:
- Alla tävlande måste underteckna en ansvarsfriskrivning inför varje evenemang.
- Alla tävlande måste följa alla instruktioner som ges av BladeSports evenemangsansvariga.
- Tävlande måste vara minst 18 år gamla.
- Alla tävlande måste ha en giltig knivcertifiering.
- Alla tävlande måste delta i ett säkerhetsmöte inför varje evenemang.
- Endast knivar med stadig slida kommer att tillåtas i evenemanget. Dragkedjefodral tillåts inte.
- Icke halksäkra skor kommer att inte tillåtas i evenemangsområdet.
- Ögonskydd måste bäras när som helst under evenemangsområdet.
- Alkohol, prestationförbättrande droger eller olagliga substanser kommer inte att tolereras vid något BladeSports evenemang, workshop, träningsession eller demonstration.
- Alla knivar måste placeras och förbli på ett område som utsetts av evenemangsansvariga vid tidpunkten för en händelse.
- Endast en (1) kniv kommer att dras ut i taget om inte annat anges av evenemangsansvariga.
- Evenemangsansvariga kommer att inspektera alla knivar före starten av varje tävling för att säkerställa att de uppfyller BladeSports knivspecifikationer (jag återkommer till detta).
- Officiella inspektörer kommer också att inspektera knivar för eventuella synliga skador under evenemangen.
- Straff kommer att ges för säkerhets-, regel- eller förfarandeöverträdelse. Straff kommer att variera från en varning, upp till och inklusive förlust av knivcertifiering.
- Överträdelser som utgör en risk för åskådare, tjänstemän, andra Cutters eller Cutter själv kommer att resultera i omedelbar diskvalificering. Diskvalificerade Cutters kommer att få 0 (noll) poäng för evenemanget. Mindre överträdelser kommer att resultera i en fem (5) poängavdrag från Cutter’s poäng eller en fem (5) sekunders tillägg till Cutter’s tid, beroende på typ av evenemang.
Knivspecifikationer
Det finns en hel del saker som tävlings-knivar måste uppfylla för att få användas inom Blade Sports. Låt oss ta del av dessa här nedan:
- Maximala knivstorlekspecifikationer:
Bladlängd – 25,4 cm (mätt från framsidan av handtaget till spetsen på bladet)
Total längd – 38,1 cm (mätt från baksidan av handtaget till spetsen på bladet)
Bladbredd – 5,08 cm (mätt på den bredaste delen av bladet)
Blad- och handtags tjocklek – Ingen begränsning - Från skärningen vid ricasson genom knivspetsen måste det vara en enda plan. Inga svullnader eller bulor är tillåtna.
- Falska kanter och slipningar längs ryggraden för att minska vikt eller drag är tillåtna.
- Vikter som är tillagda framför handtaget är inte tillåtna.
- Inga hål i bladet framför handtaget kommer att tillåtas, förutom för integrerade där bladet mäts från plungrullen. Lanyard-hålet kan placeras baktill på plungrullen, vilket skulle vara i skyddet eller feralen på en integrerad kniv.
- Alla handtag måste ha minst 1 synlig pinne eller rör som går genom handtagsmaterialet och tånget.
- Alla knivar måste ha ett säkert lanyard-hål med en stadig handledslanyard. BladeSports International, Inc. eventtjänstemän kan diskvalificera vilken kniv som helst om lanyardsystemet på något sätt utgör en säkerhetsrisk. Osborne Safety Lanyard rekommenderas.
- Alla knivar måste ha ett stadigt slida för att få tillträde till evenemangsområdet.
- Det rekommenderas att knivar byggs med ett fullständigt eller fullständigt tappert tång. Dolda tångdesigner är godtagbara med följande begränsningar: Endast tänger som har dragits mjuka för att eliminera sprödhet får användas för dolda tångdesigner. Evenemangstjänstemän vid något BladeSports International, Inc.-sammankomst kan ställa frågor för att avgöra om dolda tångknivar uppfyller specifikationerna. På grund av den möjliga förlusten av styrka i tångområdet får inte en lanyard passera genom tånget på en dold tångkniv, om det inte är en förlängd tång bakom handgreppsområdet. Alla dolda tångknivar gjorda med luft härdat stål ska lämnas in till styrelsen för godkännande före en tävling.
- Inget del av handtaget (eller skyddet) får sträcka sig längre fram än den bakre delen av skärpedgen.
- Alla knivar måste ha testats före tävlingen.
- Alla knivdesignfunktioner är föremål för tjänstemännens godkännande.
- Produktionsknivar: En kniv betraktas som en ”produktionskniv” om det finns mer än 20 kommersiellt tillgängliga knivar tillverkade av en Blade Sports International Inc. sponsor under ett intervall på 12 månader.
- För att en ny kniv ska godkännas så måste den tillverkas i två exemplar, varav den ena lämnas in för testning i förväg.
- Normala produktionsknivar måste uppfylla alla kravspecifikationer. Alla godkända knivar får ett certifikat som visar att dom testats och godkänts av Blade Sports.
- Alla knivar måste ha en bra skärpa och inga farliga eller onödiga vassheter eller taggar på knivens yta.
- Alla knivar som är inskickade för tävling måste ha en konsekvent design och får inte ha några defekter eller skador som kan påverka prestandan.
- Ingen del av handtaget eller bladet får vara dekorerad på ett sätt som kan vara vilseledande för domarna, inklusive logotyper eller märken från företag eller tillverkare.
- Alla knivar som används under en tävling måste vara tillverkade av högkvalitativa material och vara robusta nog för att klara av de krav som tävlingen ställer.
- Ingen kniv får användas för att skada eller hota någon annan person på eller utanför tävlingsområdet. Alla som bryter mot denna regel kommer att diskvalificeras omedelbart och kan också ställas inför rättsliga åtgärder.
- Alla deltagare måste följa alla anvisningar och direktiv från tävlingsledningen och säkerhetspersonalen för att säkerställa att tävlingen går smidigt och utan incidenter.
Mycket att hålla reda på?
Om du tycker att det är mycket att hålla reda på så är det troligen det som är grejen. Att ha en sport som involverar knivar, men som har minimalt med regler och begränsningar, det är förstås inte rekommenderbart. För att det ska gå att uppmäta resultat mellan olika tävlande, samt förhindra skador och negativ publicitet till följd, så måste man nog ha ett rätt så gediget regelverk. =)
Är det en populär sport?
Frågan är förstås om det är kul att utöva denna något udda sport. Även om den är uppfunnen i USA och främst utövas i Texas, så är det lite frågetecken runt hur stor sporten egentligen är, även hos dom. Den verkar inte ha fått något internationellt fotfäste riktigt ännu, men det behöver förstås inte betyda att sporten dör ut inom kort.
Om man tittar på YouTube så finns det begränsat med innehåll som rör denna sport. Jag hittar kanske runt 10-20 klipp varav 10% av dessa är av professionell karaktär. Det hade varit roligt att få se sporten på media lite mer och få en känsla över dom olika professionella tävlanden. Det fungerar oftast, i alla fall för mig, som en inspiration. När något är svårt att få veta mer om, eller om det saknas tillgång till aktuella händelser, så känns det lite som att varningsflaggorna kommer upp.
Hur man man utöva denna sport själv?
Som sagt är det inte rekommenderbart att man ”leker runt” med knivar av denna karaktär för att ”lära sig bättre”. Allra helst om man har begränsad erfarenhet eller kunskap om knivar till att börja med. Om du skulle få för dig att testa hemma så rekommenderar jag att du inte gör det ensam. Se till att det finns personer som kan hjälpa till om något går fel. Se även till att tänka igenom skaderisken och ”vad händer om…” innan du gör något dumt.
Hur kan man bygga en ”hinderbana” själv?
I övrigt, om man bortser från säkerhets-aspekterna, så är det troligen inte så så svårt att sätta upp en bana på bakgården som går att använda. Om man har ett träd i närheten, eller något annat att hänga ett rep ifrån, då är man ju i hamn med den utmaningen. Att skruva fast en planka i en arbetsbänk eller bord för att kunna göra hugg-övningar är ju heller inte svårt. Borra ett hål i en planka som matchar sugrör och annat som du vill ha med på din ”hinderbana”, inte heller ett problem. Toalettpapper-rullar får vi ju över hela tiden och kan användas i ett moment.
Vattenflaskor? Det blir dyrt och skapar onödigt skräp, så den delen rekommenderar jag att man skippar. Kanske kan man använda gamla mjölkpaket eller liknande istället? Dessa ska ju ändå återvinnas och destrueras i slutänden. PET flaskor går att återvinna och genom att förstöra dom så hamnar dom aldrig på rätt ställe, så använd inte dessa, någonsin.
I övrigt så är det bara att kolla på filmer på YouTube hur olika moment går till. Vissa har mer avancerade ”banor” medan andra har väldigt enkla saker. Allt beror på hur man själv vill sätta upp sin bana. Om man ändå inte ska tävla professionellt så spelar det nog ingen större roll vilka moment man har och inte har, eller hur många moment varje bana blir. =)
Men var hittar jag en godkänd ”huggare”?
Det största problemet med att utöva en sport som inte finns i vårt avlånga land är förstås att få tag på utrustningen som krävs. En kniv som är godkänd för tävling är kanske den största utmaningen man ställs inför, men det finns en lösning som inte alls är speciellt dyr (förhållandevis). Jag pratar om Condor Woodbuster, en av dom få knivarna vi får tag på som dessutom är godkänd för och av BladeSports. Normalt pris för denna är runt 3000 kr, men jag råkade se att Knivshop.se har den för runt 1300 kr. Klicka på länken ovan för att komma direkt dit.
Det går förstås att använda ”icke godkända” knivar för att testa sina banor med. Varför inte en Morakniv Pathfinder, Fällkniven A1 eller liknande? Se till att ha en ordentlig fånglina på kniven, så att den inte flyger iväg om du tappar den. Se också till att följa alla rekommenderade säkerhetsföreskrifter. Bli inte dum och hugg dig själv i benet, det är så onödigt.
Om man inte vill ha en så extrem bana så går det förstås att använda vanliga Moraknivar eller liknande. Man får helt enkelt skippa moment som involverar att hugga plankor i delar helt enkelt. =)
Slutligen
Hela konceptet påminner mig lite om hur jag brukade leka runt med knivar när jag var ung. Ibland så kunde man kasta kniv på en planka, ibland testade man hur snabbt det gick att kapa ett tjockt rep. Det är egentligen fråga om en extremare variant av denna lek som blev BladeSports tävlingar. Kanske är det också det som gör att jag tycker att sporten är lite kul att titta på.
Förutom att det ofta är stora och överviktiga Amerikanska män som håller på med sporten så verkar det finnas en version för kvinnor också, vilket är roligt. Banorna är oftast lite mindre fysiskt krävande, men involverar ändå att hugga av plankor och annat som gör allt till en större utmaning. Det är bara lite mindre av dom allra tyngsta sakerna.
Jag har faktiskt lite lust att testa sätta upp en bana på bakgården och testa mina ”skills” i denna sport. Kanske får jag även chansen att testa mot likasinnade vänner och bekanta, om det blir en bra uppsättning utmaningar. Det räcker ju egentligen att man sätter upp 10 stycken sugrör i papper som man ska kapa på olika sätt, om man vill ha en liten och smidig ”bana”. =)
Sist av allt vill jag säga, om du tänker att detta kunde vara roligt att leka runt med, var försiktig.
Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.