food wood people art

”Behöver Mac Antivirus?”

Sebastian har skickat in en fråga som rör om Apples Mac datorer behöver Antivirus programvara eller inte. Svaret är förstås, som vanligt, inte lika enkelt som frågan. Låt oss först börja med filosofin bakom Antivirus, i korthet förstås.

Varför skaffar man Antivirus?
Orsaken att man använder Antivirus programvara beror på att man arbetar antingen i en osäker miljö, eller det finns påtaglig risk för virus. På en Windows dator så är det förstås en stor risk vad du än gör, men på en Mac, som har en väldigt annorlunda uppbyggnad så är riskerna, men framförallt skadorna, betydligt mindre.

Behöver då en Mac antivirus?
Med det sagt så är inte en Mac dator immun mot virus och när det händer något allvarligt så har det en tendens att vara oförberett och på många sätt kännas katastrofalt. Nu har ju dom flesta Mac användare time-machine, som effektivt ser till att du kan återställa din dator till innan problemet uppstod utan större bekymmer. Säkerhetskopieringen sker löpande och varje timme (som standard).

Det finns förstås mer negativa effekter än bara förstörd data, vilket gör saker och ting mer komplicerade. Virus som spionerar på dig, eller använder din dator för att utföra attacker mot större system är aldrig roligt att råka ut för. Men för att du ska råka ut för detta så har du tagit många felaktiga beslut på vägen, antagligen.

Attestering
Apple har redan från början haft ett annat tänk än Microsoft och deras Windows plattform. Jag ska inte ha någon historielektion, eller tekniskt nörd-snack, så låt mig ta det lite snabbt och enkelt istället.

Det finns flera grundkrav för att mjukvara, alltså program, ska fungera under MacOS. Grundkravet är att utvecklaren av mjukvaran måste vara registrerad och godkänd av Apple för att få tillverka mjukvara till MacOS.

Programvaran måste också vara attesterad av Apple, vilket sker under en certifieringsprocess som är rätt så invecklad. Attesteringen sker antingen genom att utvecklaren lämnar över all kod till Apple så att dom får analysera den och godkänna den, eller att man lämnar in sin mjukvara till Apples App Store, vilket då gör att Apple analyserar koden innan appen publiceras online.

Utvecklaren måste även bestämma vilka rättigheter som mjukvaran ska ha tillgång till. Det kan handla om kameran på datorn, mikrofonen, filsystem eller annat. Om rättigheterna är befogade, baserat på funktionaliteten hos programvaran, så godkänns dom av Apple.

Om en utvecklare struntar i att attestera en app och försöker distribuera den via Internet ändå, så kommer den inte att starta på någons Mac. Användaren får en varning om att denna mjukvara inte är godkänd och sedan stängs allt.

I detta läget går det att ”förbigå” Apples skydd, genom att ”manuellt” starta programvaran ändå, vilket för mig in på nästa del…

Den mänskliga faktorn
Det inbyggda säkerhetssystemet som finns i MacOS gör som sagt att den är rätt så ”idiotsäker” redan från start, men om du själv inte vet vad du ska trycka på, eller vilka saker du behöver svara ”nej” på, så är datorn potentiellt i farozonen ändå. Helst om du följer en instruktion som beskriver hur du förbigår Apples säkerhetssystem för att kunna få igång mjukvaran ändå.

Att åka på ett virus är därför högst möjligt även om du har köpt ett dyrt Antivirus-program av bästa kvalité. Den mänskliga faktorn är oftast det som orsakar problem och det är absolut inte meningen att låta som att jag är bättre än någon annan.

Det händer att jag klickar innan jag tänker, vilket oftast är det enda som behövs för att man ska infektera sin dator, få sitt lösenord stulet eller värre saker, helst om man sitter på en Windows dator. På en Mac är det betydligt mindre risk att du förstör något allvarligt, även om du ”slinter” på ”ok” eller ”ja” knappen.

Det viktiga att förstå är att du aldrig är säker, oavsett om du har ett program som är tänkt att skydda dig. Är huvudet dumt får datorn lida, eller hur. =)

Binda ris för egen rygg
Att köpa ett antivirus kan kännas som en förbättrande åtgärd, där din Mac dator blir mer skyddad och din börda som användare blir mindre. Det ironiska med detta är att du samtidigt måste tillåta ett antivirus-program att komma åt privat och skyddad information på din dator, för att det ska kunna skydda dig, förstås.

Nästan alla antivirus-program måste dessutom dela med sig av din data till externa servrar, som du inte vet var dom finns eller vad dina filer tar vägen sedan. Detta är en otroligt stor säkerhetsrisk och du bör inte under några omständigheter tillåta en sådan kommunikation, av förståeliga skäl.

Orsaken till att dina filer överförs till en extern server beror på att program på Mac är ”sandboxade”. Detta innebär att ett program inte får access till andra programs filer eller har rätt att snoka runt bland filer på hårddisken hur som helst. Ett program får bara komma åt sina egna filer och dom få filer som tilldelats den i attesteringsprocessen tidigare. På detta sätt så förbättras stabiliteten och säkerheten direkt på första nivån på Mac.

Om ett program får virus, så är det bara där som viruset kan vara och den kan bara utföra instruktioner och funktioner som programvaran redan hade tillgång till. Den kan inte sprida sig vidare till andra program, få tillgång till ytterligare funktioner (som kamera eller mikrofon) eller förstöra din dator helt, vilket är rätt så genialiskt.

På Windows så kan program prata fritt mellan varandra, vilket också gör att virus kan infektera andra program utan större problem, vilket i sin tur är ett stort problem för användaren. Här kan datorn sluta fungera helt, eller så kan ett virus attackera något annat program på din dator, exempelvis bank-program, bokföring eller liknande. Den kan också radera hela hårddisken eller skriva om systemfiler, utan att du har en aning om vad som händer och sker.

Visst har Microsoft blivit bättre på detta på senare år, men i grund och botten så är systemet inte säkert uppbyggt, vilket lämnar mängder av säkerhetshål och svagheter som behöver antivirus och ytterligare skydd för att minska, men aldrig går att lösa helt.

Slutligen
Att installera ett antivirus-program på Mac är därför inget jag rekommenderar. Visst kan du åka på ett virus om du är oförsiktig, men oftast är det precis det som är problemet. Om ett virus vill radera något på din dator och du svarar ”ja” på detta och dessutom arbetar du dig förbi Apples eget skydd, så spelar det ingen roll hur mycket antivirus-program du har på datorn. =)

Genom att installera ett antivirus-program så är risken att du öppnar upp din dator för bakdörrar och säkerhetsproblem istället för att du skyddar den bättre. Istället för att installera något skydd så kan du lära dig om hur du skyddar dig själv på nätet. Det är det absolut bästa alternativet. =)

Ha en bra dag och jag hoppas att det var svaret du sökte Sebastian. =)