mountain ranges covered in snow

Victorinox – Igen!

Nu är det länge sedan jag skrev något om Victorinox. Dessutom har jag tömt ämnet på i princip allt jag kan tänka mig prata om. Faktum är att det finns väldigt lite sagt som inte är värt att säga när det gäller denna uppfinning från dom Schweiziska alperna.

Trots att det kan kännas uppenbart för mig, som hela tiden använder och ständigt har nytta av mina Victorinox, så är det inte alls lika enkelt för många andra som funderar på sin första Swiss Army Knife. Just därför så fortsätter jag tjata på och försöker peka folk rätt.

Än en gång kan jag bara hänvisa till mina egna erfarenheter och dessa är förstås influerade av det faktum att jag bor väldigt högt upp i Sverige, i Lappland. Mina krav på hur en Swiss Army Knife ska fungera skiljer sig garanterat från den som bor mitt i en stor stad, eller jobbar på ett kontor iklädd fina kläder varje dag.

Jag har dock suttit och funderat, tänkt och skissat på vilken som är den bästa Victorinox kniven för både EDC, uteliv och som dessutom passar en nybörjare helt perfekt. Jag har kommit fram till en modell som garanterat inte gör någon besviken. Jag talar förstås om…

Huntsman
Trots att det inte är Victorinox minst utrustade kniv så är det troligen den billigaste du kan få tag på i förhållande till funktioner. Den har sax, dubbla knivar, korkskruv, syl, stor mejsel, kapsylöppnare, kabelskalare, såg, liten mejsel/stjärnkompatibel mejsel, konservöppnare, pincett och tandpetare. Oftast så hittar du dessa knivar för runt 300 kr, ibland lite mer, ibland lite mindre.

Om du lägger ut ungefär 100 kr till så kan du köpa plus-handtag till den och utöka verktygen med en nål och en penna. Du kan dessutom byta färg eller utseende i samma veva. Om du redan ställt in dig på att göra en ”Huntsman Plus” så kan du köpa den färg som för närvarande är billigast och på så sätt kanske betala exakt lika mycket för en Plus modell som en normal Huntsman.

Uppsättningen med verktyg på Huntsman gör den väldigt idealisk att använda till det mesta du kan tänkas råka ut för i vardagen, men samtidigt så erbjuder den kapacitet och funktioner för camping och uteliv också. Sågen är extremt effektiv och trots sin minimala storlek så går den ypperligt att såga upp grenar och annat som bränsle för elden. Baksidan av sågen är dessutom perfekt för att dra eldstål på.

Ett annat verktyg som jag verkligen vill ha på mina Swiss Army Knife modeller är saxen. Trots att man har två knivar så finns det moment som går så mycket enklare om man använder sax istället. Exempelvis om man skadat en nagel eller måste ta bort en tråd som sticker ut på kläderna. Det finns hur många tillfällen som helst där en sax slår en kniv.

Dom dubbla knivarna på i princip alla mellanstora (91 mm) Victorinox Swiss Army Knife gör att man kan använda den stora kniven till allt man vanligen gör med en kniv, medan den lilla kan sparas till när man behöver ett riktigt vasst blad att skära med. Man får göra precis som man vill med det, men det kan vara ett bra trick för den som ibland behöver en riktigt vass kniv.

Ett väldigt kompakt alternativ
Om du känner att Huntsman är lite ”over-the-top” för vad du behöver så finns det en kniv som är otroligt kompakt och därför har fått namnet ”Compact”. Här har Victorinox verkligen tagit bort allt som går, utan att göra kniven oanvändbar.

Compact är också en 91 mm modell, men här har man valt att göra ett kombinationsverktyg i form av skruvmejsel/konservöppnare/kapsylöppnare/kabelskalare i ett. På det sättet så blev två lager med verktyg till ett enda verktyg. Man återfinner även den otroligt fina saxen, korkskruven, pincett, tandpetare och paketkroken på denna modell.

Istället för dom bägge knivarna som vanligtvis återfinns så har Victorinox valt att flytta kombinationsverktyget, det jag nämnde ovan, till platsen för den lilla kniven och enbart behålla den stora kniven. Victorinox valde också att lägga till plus paketet med penna och nål på köpet, samtidigt som micro-skruvmejseln som sätts fast i korkskruven följer med på denna modell.

Som du kanske listat ut så kostar Compact faktiskt mer än Huntsman. Det är inte ovanligt att man får lägga ut mellan 500-600 kr för en Compact, trots att den inte innehåller lika mycket verktyg. Det kan kännas konstigt, men beror troligen på att den inte är lika populär som Huntsman, som troligen är Victorinox mest sålda Swiss Army Knife genom tiderna.

Var köper jag min Victorinox?
Det börjar låta tjatigt och att jag upprepar mig som en repig vinylskiva, men Slims.se har troligen Sveriges bästa utbud med tillbehör, reservdelar och coola Victorinox modeller. Dessutom är dom väldigt bra på att hjälpa till om du känner dig osäker vilken Victorinox som passar dig bäst. Här finns det också ett gediget utbud med olika handtagssidor, som egentligen heter ”skållor”, både i plus och standard modeller.

Genom att handla på Slims.se kan du med andra ord köpa kniven, uppgraderingar, tillbehör och reservdelar och vara 100% säker på att du inte får någon skräpig piratkopia, vilket är vanligare än du tror, helst om du handlar från vissa säljare på Amazon, från Wish eller annat ”billigt alternativ”.

Slutligen
Jag låter alltid som att Slims.se betalar mina räkningar när jag skriver om Victorinox. Trots att många tror detta så är jag inte sponsrad eller på något sätt ekonomiskt involverad med företaget, annat än att jag handlar där. Det är helt enkelt det bästa stället i Sverige för Victorinox, enligt min uppfattning.

Om du hittar en annan säljare som du vet går att lita på och har bättre priser och/eller uppsättning med produkter från Victorinox så ska du förstås handla där istället. Jag tvivlar dock på att det går att hitta i Sverige och du får gärna dela med dig om du lyckas.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.