Beavercraft – Är det nåt att ha?

Något som poppat upp på min radar rätt så mycket den senaste tiden är det Ukrainska märket Beavercraft. Jag har fått frågor angående hur deras knivar är och jag har i ärlighetens namn aldrig ägt en kniv från dessa. Det är kanske inte så konstigt heller, eftersom Beavercraft till 99% håller på med tälj-knivar och knivar för fick-snickeri, inte Bushcraft eller Survival modeller.

Orsaken att det börjat tissla och tassla om dom beror dock på att dom nu även presenterat 5 st olika Bushcraft knivar, vilket många av mina läsare är intresserade av, uppenbarligen. När jag tittar på ”pappret” så är dom rätt så ok, helst med tanke på priset. 1066 kolstål, läderslidor och den klassiska drop-point designen, vad kan egentligen gå fel?

Jag funderade ett tag och sedan tänkte jag beställa allihopa, för att testa dom och få en egen uppfattning om vad det var för knivar. Det visade sig dock att dom dryga 350 kr som knivarna kostar från Ukraina, inte riktigt går att matcha här i Sverige. Vi pratar om runt 800 kr för en kniv för 350 kr, där man räknat in en vinstmarginal på summan också.

Nu kanske jag låter som en gammal sur gubbe, vilket jag i och för sig är, men att betala nästan 1000 kr för en kniv i 1066 stål, vilket betyder närmare 5000 kr för alla knivarna, det gör jag bara inte. Tyvärr så får jag vänta ett tag med att investera i dessa knivar. Risken är att dom håller samma kvalité och hållbarhet som Condor knivarna, vilket gör att man inte direkt känner sig nöjd med sitt köp, utan istället känner sig lurad och irriterad.

Om du är intresserad av Beavercraft så säljer bland annat Röda Stjärnan dessa knivar, men priset är rätt så vasst också.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

2 svar till ”Beavercraft – Är det nåt att ha?”

 1. Hej och tack för en bra blogg!

  Gällande BeaverCraft är det ett märke jag sneglat ett på ett tag. Min gissning är att deras Bushcraft-knivar i själva verket är tillverkade av, likaledes ukrainska, BPS Knives, då de både material, tillverknings och utseendemässigt påminner starkt om dessa.

  Själv beställde jag en BPS-kniv direkt från tillverkaren (mest för att oavkortat, utan mellanhänder, stödja Ukraina) och skulle säga att kniven ligger i ungefär samma finish, eller strax under, som Condor’s knivar men till lite lägre pris. Slidan var ”top notch”!

  När det kommer till pris ligger BeaverCrafts knivar runt 40 dollar på BeaverCraft’s sida och 599 för samma kniv hos Röda Stjärnan så där tycker jag inte att det är en så anmärkningsvärd prisskillnad om man också räknar in fraktkostnad.

  Jag beställde själv precis den lite dyrare (och med modernare utseende) BSH4 (främst för dess lite tjockare Bladtjocklek), det skall bli riktigt spännande att se hur den ”sköter sig”!

  Ha det bra!

  1. Det är alltid roligt att höra från dom som har första-hands-erfarenhet från liknande knivar. BPS har ju några intressanta modeller också, såg jag just. Bland annat B1 SSHF som verkar vara en Condor Bushlore med rostfritt stål och tändstål. 😊

   Jag sitter ännu och funderar på en Beavercraft kniv, eftersom dom är så ”i ropet” just nu. BSH4 är kanske den kniven som många skulle vara intresserade av och en av deras knivar är inte en så stor investering, dock är kostnaden för denna kniv 699 kr på röda stjärnan och det bär mig lite emot att betala det med tanke på materialet och det hantverksmässiga bakom.

   Å andra sidan får man inte mycket knivar för dom pengarna idag. Allt har ju i princip dubblats den senaste tiden. Till och med Morakniv har skjutit i höjden. 😊