”Bästa vattenreningen?”

En läsarfråga från Eva som undrar vilken som är den bästa vattenreningen när man är ute i den norrländska skogsmarken. Väldigt intressant fråga som jag faktiskt trodde att jag svarat på tidigare, men jag kan inte hitta det inlägget, så kanske jag bara svarat direkt till en läsare. Hur som helst, Eva, så kommer ditt svar här.

Det smidigaste är inte det bästa
Att rena vatten genom att använda sig av kemikalier är väldigt vanligt i många länder, en metod som jag inte rekommenderar till någon, så länge vi inte pratar om rent överlevnadsmässig rengöring av vatten. Den gör så att vattnet smakar klor och kemiska lösningsmedel, det är heller inte hälsosamt att dricka stora mängder av detta kemiska-vatten.

Fördelen är att tabletterna som krävs för rengöring oftast är väldigt lätta och smidiga att ha med sig. Jag rekommenderar därför att man sätter några tabletter i sin bug-out-bag, om saker går illa. Samtidigt som man begränsar sig att använda dessa annat än i övnings-syfte eller just vid kris-situationer.

Filtrering
Att filtrera vatten är det absolut bästa, men har även det lite begränsningar. Om man använder ett system med gravitationsrening. där vattnet rinner genom ett filter och till en ren behållare, så går det väldigt långsamt att få ut rent vatten. Om man är flera personer så hinner man nästan törsta bort innan alla har fått sin del av vatten.

Vacuum-filter, där man suger vatten genom ett filter och således tvingar processen att gå lite snabbare är det smidigaste sättet, men kräver lite arbete för att man ska få rent vatten att dricka. Jag föredrar personligen detta sätt, eftersom uppfinningar som ”Lifestraw” är beprövade och säkra att använda, samtidigt som dom inte tar speciellt mycket plats, eller väger speciellt mycket.

Det tredje sättet är filtrering via pumpsystem. Genom att pressa vatten genom filtret och ut på andra sidan till en ren behållare så kan man radikalt öka mängden renat vatten per minut. Detta är den bästa lösningen om man är flera som behöver vatten. Man kan med fördel ta några timmar vid en fjällbäck och rengöra vatten så att man kan fylla upp flaskor och annat man har med sig under hela sitt äventyr, helst om man är osäker på var nästa källa till vatten finns.

Ingen rening alls
Det bästa om man ska ut på kortare promenader eller äventyr i skogen är förstås att inte alls rena vattnet, utan ta med sig vatten hemifrån. Många av fjällbäckarna här uppe, norr om polcirkeln, är förstås drickbara helt utan någon rening, men det är få förunnat att kunna göra detta i andra länder eller nedöver Sverige. Att bära med sig en möjlighet att rengöra vatten är därför alltid rekommenderat.

Personligen och slutligen
När det gäller rening av vatten så gäller det att inte snåla med ett vattenfilter. Köper du en billig lösning så kan du också räkna med att den fungerar sämre än mer beprövade märken. Det finns förstås undantag även till detta, men rent generellt är det kända märken som man ska titta närmare på.

Personligen använder jag ”Lifestraw” som är kända för sina väl fungerande filter, samt att dom har egna laboratorier där utvecklingen av vattenrening för u-länder varit livsavgörande för väldigt många. Det finns säkert fler märken som fungerar, men jag har aldrig varit i behov att leta vidare.

Räkna med att en lösning från LifeStraw kostar runt 500-1000 kr, men då dom har lång livslängd så är det inte någon speciellt stor investering.

Ha en riktigt bra dag och jag hoppas att svaret var det du letade efter, annars är det bara att kontakta mig igen.