netflix on an imac

”Bästa strömmande tjänsterna i Sverige?”

En av mina trogna läsare, Fredrik, har hört av sig och funderar över vilken strömmande tjänst i Sverige som är bäst att ha. Han förklarar även att han har flera barn i åldern 4-14 år, vilket förstås måste tas med i beräkningen. Förutom innehållet på dom olika strömmande tjänsterna så tar jag hänsyn till pris och kvalité när jag ger detta tips.

Som vanligt vill jag också lyfta varningens finger för att detta är enligt min åsikt och hur min familj har använt strömmande medier under åren som gått. Ta därför allt som en fingervisning och inte som fakta.

Disney+
En klar fördel när det gäller Disney+ är att det finns mycket innehåll i hög kvalité här. Allt från gamla serier till moderna Marvel filmer, vilket gör att den fungerar bra för alla åldrar. Nackdelen är att det sällan kommer nytt innehåll till Disney och när man tittat på det som är intressant (vilket inte är så mycket innehåll egentligen) så blir tjänsten fort tråkig.

Mina barn brukar lysa upp när det har kommit en ny Disney film som dom vill se, men efter man sett den så återgår Disney+ till en passiv tjänst som ingen kollar allt för ofta och tickar pengar i onödan.

Prismässigt så var Disney+ rätt så bra, eftersom priset per år landade på runt 500 kr, men nu kostar det 1190 kr per år (eller 119 kr i månaden) och det känns inte längre som något bra värde för pengarna.

Efter ett år med Disney+ så finns det troligen ingenting mer att titta på, förutom några ”strö-filmer” som dyker upp en eller två gånger per år, vilket gör att det inte är värt att köpa ett hel-års-abonnemang här, utan enbart köpa en månad här och där, när det dyker upp något nytt.

Netflix
En av världens största tjänster när det kommer till strömmande media är nog Netflix. Här finns både mycket innehåll och även egenproducerade TV serier och filmer som du inte hittar någon annanstans. Det är dock tydligt att Netflix satsat på ”kvantitet över kvalité”, vilket gjort att det finns otroligt mycket dåligt innehåll, troligen bara för att kunna stoltsera med hur mycket innehåll man har.

Netflix är också väldigt begränsande i var du befinner dig i världen och i Sverige så saknas oftast många titlar som annars skulle vara intressant att titta närmare på. Många löser detta genom att använda VPN, men det känns krångligt om man använder exempelvis en Apple TV för att se strömmande innehåll.

Prismässigt så är Netflix rätt så dyrt. 179 kr i månaden för 4K möjlighet. Även här så råkar man ut för begränsat innehåll för familjen och väldigt oinspirerande gränssnitt. Personligen så brukar jag aktivera Netflix några månader om året, för att kolla vad som är nytt, men det är ingen tjänst som får vara igång månad efter månad, då den helt enkelt är för dyr för vad man får.

SVT Play
Det som är unikt för SVT Play är att du redan betalar för denna tjänst, oavsett om du vill eller inte. I och med att den allmänna TV avgiften nu ingår i skatten så kostar SVT Play ingenting och har inte heller någon reklam eller annat störande moment.

Trots att många inte tror det så finns det väldigt mycket innehåll på SVT Play. Allt från väldigt gamla serier och filmer till det senaste. Innehåll för barn i alla åldrar är också tillgängligt och många gånger håller produktionerna hög kvalité. Julkalendrar och annat finns ju för dom som vill återuppleva forna julars magi, till exempel.

Appen är rätt så bra och har faktiskt blivit bättre på senaste tiden. Om man använder Apple TV så stöds även ”nästa avsnitt” och lite andra saker direkt i huvudmenyn på enheten.

TV4 Play
En tjänst som kostar 149 kr/månaden om man vill slippa reklam, men har mycket innehåll för alla åldrar och även mycket filmer. TV4 Play slogs nyligen ihop med C-More och absorberade då allt innehåll från C-More under TV4 Play tjänsten. Detta gör att det finns riktigt mycket innehåll och prismässigt så tycker jag att den är rätt och i linje med vad man bör betala för bra innehåll.

Nu har även TV4 köpt upp succé-programmet ”Bäst I Test”, vilket gör att Sveriges familjefavorit nu kostar pengar att titta på. Tidigare säsonger har sänts på SVT Play och har därför varit gratis. En tråkig utveckling, men jag vet inte det bakomliggande, vilket kan vara annat än pengar, förstås.

Pluto TV
Pluto är en strömmande tjänst som fort blir gammal, då innehållet är rätt så begränsat och främst är gamla TV serier som inte längre kostar pengar att strömma, lite ”public domain” prylar, om du förstår liknelsen. Gamla Mission Impossible, Svampbob Fyrkant och MacGyver avsnitt i mängder, men få aktuella filmer och högkvalitativa produktioner.

Pluto TV är dock helt gratis, med reklam. Reklamen är begränsad till ett fåtal eller enbart en gång under en film, vilket gör att den knappt är störande alls, utan ger ett tillfälle där man kan hämta snacks eller göra ett snabbt toalettbesök. Det är svårt att kritisera Pluto TV, trots lite dåligt med innehåll, just på grund av att tjänsten är helt gratis.

Om man vill ha något som spelar i bakgrunden medan man studerar eller gör något annat så är det en perfekt tjänst att ha igång. Många av serierna som finns sänds dessutom live, vilket gör att man kan titta på Svampbob Fyrkant i 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, vilket jag för övrigt inte rekommenderar. 😅

Övriga tjänster
Det finns massor av strömmande tjänster i Sverige. Många som inte härrör från Sverige, förstås, men som finns tillgängliga för vårt land. Dom flesta av dessa är nischade och riktar sig mot en speciell typ av tittare. Exempelvis UR Play (Utbildningsradion), Telia Play, ComHem Play och SF Anytime (strömmande hyrvideo) har en väldigt liten användar-bas jämfört med dom övriga jag nämnt ovan.

Även Apples egen strömmande tjänst, Apple TV+, har en liten användarbas. Mest på grund av begränsat med innehåll, något jag personligen hoppas ska bli bättre allt eftersom tiden går.

Jag räknar inte med dessa tjänster i detta inlägg, då det blir så mycket att skriva och dessutom är dom oftast begränsade i innehåll och är därför inte prismässigt fördelaktiga.

Vem är populärast?
Enligt undersökningar från 2022 så var SVT Play den absolut mest populära strömmande tjänsten i Sverige, vilket jag fortfarande tror är fallet. Det är svårt att slå ”gratis” och innehållet har blivit mycket bättre dom senaste åren. På andra plats hamnar Netflix, följt av TV4 Play. Det viktiga med detta är att strax under TV4 Play, på plats 6 i Sverige, hamnar C-More. Då TV4 Play och C-More blivit en och samma tjänst tror jag att TV4 Play potentiellt är Sveriges populäraste strömmande tjänst efter SVT Play.

Jag har inga aktuella siffror på detta, men jag gissar att det går att hitta om man bara letar lite på Internet. Det har dock ingen påverkan om vilken tjänst som jag tycker är bäst, utan visar bara rent statistiskt vad alla tycker.

Bonus tips
För att undvika att strömmande tjänster spårar ur i kostnad, vilket för övrigt är väldigt enkelt hänt, så bör man hålla koll på vilka tjänster man abonnerar på hela tiden. Förut så gick det enkelt att styra detta via Apple och sedan Abonnemang, men då trenden är att inte använda Apples lösning utan egna hemsidor, så har det blivit svårare att ha 100% koll för konsumenter.

Mitt tips är att enbart köpa tjänster månad för månad, även om det verkar krångligt att göra från början. Denna metod gör det enkelt att upptäcka vilka tjänster man verkligen tittar på och vilka som bara passivt kostar pengar varje månad. Det är lätt att lockas över ett lägre månadspris om man köper ett helt år på en gång, men då riskerar man också att betala för en tjänst som man aldrig använder, eller kanske bara använder i en månad innan det intressanta innehållet sinar.

Rent logiskt är det billigare att abonnera på en tjänst månad för månad, eftersom du då inte betalar för något du inte använder i onödan. Det är även väldigt enkelt att aktivera en tjänst när den förfaller, då dom oftast redan har ditt kort sparat.

Om du dessutom glömmer bort tjänsten så behöver du inte vara orolig att dom fortsätter att dra pengar från ditt konto i tysthet, vilket många faktiskt gör.

Det enda du behöver göra är att aktivera kontot, betala för en månad och sedan avsluta tjänsten. På detta sätt så har du en månad på dig innan tjänsten stängs och du behöver inte sitta och vakta när tjänsten förnyas, vilket du garanterat glömmer bort, om du är som mig. 😅

Med detta så går vi över till sista delen…

Sammanställning
Jag bedömer TV4 Play som den bästa betalda strömmande tjänsten i Sverige för hela familjen, baserat på pris och innehåll. Det finns mycket innehåll och fördelningen mellan barn, ungdom och vuxet innehåll är bra. Det dyker också upp mycket nytt innehåll hela tiden, vilket gör att tjänsten känns ”förnyande” och inte gör att man plötsligt tittat på allt.

Om vi däremot tittar på mest prisvärd så går det ju inte att slå SVT Play, som är helt gratis att titta på och inte har någon reklam. Den har mycket innehåll, men det mesta är lite äldre saker. Om man är lite nostalgiskt ställd så innehåller den dock mycket guldkorn från förr. På senare tid har SVT Play också börjat ha intressanta filmer, TV-serier och dokumentärer för både stora och dom lite mindre i familjen. Om man vill ha en ”en för alla” lösning bland strömmande tjänster så finns det ingen bättre än SVT Play, helt enkelt.

Detta är förstås bara enligt min egen åsikt. Om du tänker att Disney+ är den bästa tjänsten som finns, exempelvis, så har du troligen rätt. Hela detta inlägg är enligt min erfarenhet och med min familj. Jag hoppas dock att det jag skrivit kan ge en fingervisning på hur olika strömmande tjänster fungerar, hur mycket dom kostar och hur prisvärda dom egentligen är, vilket var själva syftet.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.