kids sitting on the grass

Atombatterier i mobiltelefoner?

Det var YouTube kanalen Engineering Dots som nyligen la ut en kort film om ämnet och gjorde att jag valde att skriva ett inlägg om det. Även om det är rena fantasier och lögn, så öppnar det trots allt upp för att man ska börja fundera lite.

Det Kinesiska företaget Betavolt har enligt rykten som florerar på Internet tagit fram ett batteri som har lagrad atomkraft och enorma potentialer när det gäller livslängden. Som sagt vet jag inte om det finns någon sanning i detta eller om det bara är fantasier, men låt oss leka lite med tanken.

Det som dom lyckats ta fram är alltså ett knappcellsbatteri som genererar 0,0001 watt, vilket inte räcker till speciellt mycket applikationer, förutom kanske en enkel klocka. Batterilivslängden är enligt uppgift 50 år på ett enda batteri och efter batteriet är förbrukat så är det bara icke radioaktivt material kvar, vilket gör den ofarlig att återvinna. Batteriet tål slag och stötar och riskerar inte att ta eld som Li-ion batterier, vilket förstås är trevligt.

Innan 2025 så har Betavolt sagt att man ska ha batterier i liknande format som producerar 1 watt / 3 Volt, vilket rent teoretiskt gör att man skulle kunna lägga ihop några av dessa celler för att driva en mobiltelefon, hela telefonens livslängd och minst 45 år utöver det.

En iPhone drar ungefär 2-5 watt beroende på aktivitet, så genom att lägga ihop 5 av dessa celler så borde kraften räcka bra. Med tanke på att en mobiltelefon håller i 5 år i snitt så behövs ju förstås inte ett batteri som håller i 50 år utan laddning, så det går säkert att lösa på något annat sätt…. Eller göra så att batterierna går att flytta till nya telefoner allt eftersom tekniken utvecklas.

På detta sätt skulle man förstås kunna hålla ned kostnaderna och sälja nya telefoner utan batteri, vilket borde vara väldigt bra för miljön.

Nu är ju detta förstås enbart teoretiska saker och jag kan tänka mig att denna typ av batterier fungerar bra i enheter som inte kräver så mycket energi. Att sätta in atombatterier i en elbil tror jag inte är så smart, helst då bilar potentiellt utsätts för enorma krafter vid kollision och kräver tusentals mer celler än en mobiltelefon för att ens röra sig framåt. Att få en härdsmältning i sin elbil skulle nog vara dåligt för hälsan, tänker jag. 😅

Hur som helst så är det väldigt intressant att tänka tanken på att driva sin mobiltelefon, smart-klocka och andra mindre enheter med atomkraft. Belastningen på elnätet skulle minska radikalt och vi skulle slippa laddportar på våra mobiltelefoner, vilket potentiellt skulle förändra designen och göra dom ännu mer hållbara. Kanske skulle man även kunna ändra formfaktorn och göra mobiltelefoner mer modulära, för att bara uppgradera vissa komponenter varje år, istället för att byta ut hela telefonen.

Har du själv funderat något på detta? Kommentera eller hör av dig via kontaktformuläret så får jag veta exakt vad du tänker runt atomkraft i mobiltelefonen, är det något du skulle kunna tänka dig?

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.