”Bästa skyddet för iPhone 14 Pro?”

Ännu en läsarfråga. Denna gång rör det vilket som är bästa skyddet för en iPhone 14 Pro. Detta är en väldigt individuell fråga som är väldigt svår att svara på. Jag ska försöka svara så gott jag kan.

Till att börja med
Det grundläggande skyddet på din telefon ska alltid vara ett skärmskydd. Detta är en av dom viktigaste aspekterna och något man inte ska tumma på. Alltid skärmskydd, helt enkelt. Helst ett tjockare skydd av härdat glas, men även film av mjukare material fungerar bättre än inget.

Hårt arbete
Om du många gånger befinner dig i situationer där din telefon riskerar att skadas av omgivningen så rekommenderar jag ett heltäckande skydd. Det vill säga, ett skydd som sträcker sig även över skärmen. Dessa kallas flip-covers till vardags och det finns både bra och dåliga varianter. Att dom har någon form av låsmekanism är också viktigt, eftersom du annars riskerar att ”flärpen” öppnar sig om du tappar telefonen, vilket lämnar skärmen helt exponerad innan den slår i backen.

Några exempel på bra skydd i denna kategori är:

 • UAG Metropolis Kevlar Wallet
 • Nordic Covers Essential Leather

Det viktiga är som sagt att flärpen har någon form av låsbarhet. Om den inte har det, så är det inte heller något bra skydd att välja.

Normalt arbete
Vid normalt arbete, som innefattar lite lyft och normalt slit, så rekommenderar jag ett vanligt skal, i kombination med skärmskyddet (som är obligatoriskt, eller hur). Inom denna kategori finns det otroligt mycket att välja på.

I princip alla skal fungerar, men det finns ändå en aspekt som man bör tänka på, nämligen skydd för kamerorna. Ett skal som har en kant på baksidan, vilket håller borta linserna från hårda slag om man tappar telefonen är väldigt viktigt.

Exempel på tillverkare som har riktigt bra skydd är:

 • Spigen
 • Caseology
 • Ringke
 • UAG
 • Gear4
 • …osv

Lätt arbete / Smidig telefon
Att välja ett lätt skydd medför risk för tappskador i större utsträckning. Det finns dock tillfällen då ett lätt och smidigt skydd är att föredra framför ett tjockare med bättre skyddande egenskaper. Exempelvis om man har tätt åtsittande kläder eller har ett arbete som det är minimalt med risk för ens telefon.

Dom lätta skydden ser till att ens telefon behåller mycket av sin ursprungliga design och känns lite mer som tillverkaren avsåg. Även här är förstås skärmskydd obligatoriskt, helst då dessa skydd sällan har en upphöjd kant, vilket kan skydda skärmen mot direkta slag vid tappskador.

Exempel på lätta skydd är:

 • Spigen Thin Fit
 • Gear Ultra Slim
 • …samt många mer

Min personliga favorit
Eftersom jag alltid använder skydd på mina telefoner så har jag förstås genom åren hittat en favorit som fungerar för mig. Jag pratar om Mujjo och Nomad skal i läder. Dessa får en vacker patina efter lång tids användning och dessutom ger dom ett riktigt bra grepp på både platta ytor och i handen.

Nackdelen är att dessa skal oftast är väldigt dyra. Mellan 500-700 kr får man räkna med beroende på modell och färg, vilket är rätt så mycket om man tänker på att det enbart är ett skal till telefonen. Jag rekommenderar dock dessa skal över Apples egna modeller i läder, som känns lite för ”plastiga” för att vara trevliga att använda.

Hoppas detta var svar nog på frågan.

Ha en riktigt bra dag.