person holding flashlight during nighttime

”Rekommendera en EDC ficklampa!”

En fråga jag får rätt mycket under vintertid är just vilken ficklampa som fungerar bra till EDC. Detta är något som faktiskt är rätt så personligt, men beror förstås också på vad man tänkt använda lampan till. För nära belysning av en yta så behövs ju bara en liten lampa, men om man tänkt vandra i skogen på kvällarna så kanske man vill ha en lampa med lite mer kraftig konstruktion.

En fördel med större lampor är förstås att batteritiden generellt är bättre, men samtidigt är det svårt att bära omkring en sådan lampa i fickan. Av denna anledning så kommer jag att rekommendera två olika genrer av ficklampor. Notera att detta enbart är personliga rekommendationer från min sida, inte ett tecken på att det är dom bästa lamporna som finns, glöm inte det. =)

Den stora lampan
Om du tänkt använda en ficklampa för längre distans så rekommenderar jag en modell med variabel fokus. Detta gör att man kan få ett större område upplyst, samtidigt som man kan koncentrera ljuset för att få så lång räckvidd som möjligt, om det skulle behövas. Några exempel på lampor jag använt den senaste tiden är:

  • Fenix FD41 – Max effekt 900 lumen
  • Led Lenser P7R – Max effekt 1400 lumen
  • GP PSR52 – Max effekt 1050 lumen
  • … samt en massa ”Kina lampor” utan namn

Det jag kan konstatera är att ”märkeslampor” oftast ger betydligt bättre effekt och trevligare ljus än billiga versioner. Dessutom är batteritiden betydligt bättre på dyrare lampor. Det är med andra ord inte ett ”klipp” att hitta en lampa med 1000 lumen på OK/Q8 för 499 kr, eftersom det oftast rör sig om en 150 lumen modell med en batteritid på 2 timmar.

Den lilla lampan
Det är, tack vare tekniska framsteg, inte svårt att hitta en väldigt kompetent liten lampa nu för tiden. Den lampa som jag fördrar över alla andra små EDC lampor är min Nitecore Tini 2. Detta är en helt fantastisk liten lampa, som dessutom har en display för att visa information om lumen, effektläge, volt, återstående batteritid och lite mer. Den stödjer dessutom låslägen så att man inte slår igång lampan i fickan av misstag. Tini 2 finns recenserad av mig sedan tidigare, så läs mer där om du är intresserad.

Jag håller på att testa några fler EDC lampor just nu, så det kan hända att jag återkommer inom kort med några fler recensioner.

Universallampan
Mitt mellan stora och små lampor så finns det en ”universell” modell, som jag använder till lite allt möjligt. Detta är en av dom dyraste lamporna jag någonsin köpt, men samtidigt är det troligen den lampa som har bäst kvalité av alla jag äger.

Jag pratar förstås om ArmyTek Wizard C2 Pro Max, som jag tidigare recenserat. Den har ett batteri på 5000 mAh och en max ljusstyrka på 4000 lumen, vilket är otroligt och smärtsamt mycket belysning. Den går att använda som pannlampa, har bältesclip och har en 90 graders vinkel på linsen. Detta gör att man kan sätta lampan i bröstfickan eller framtill på jackan och på så sätt ha belysning när man går ute i skogen. Den har dessutom 150 graders belysningsvinkel, vilket gör att allt lyser upp framför.

Det massiva batteriet gör att man kan få ut 64 timmar belysning med 45 lumen, eller 64 dagar i 0,6 lumen (firefly läge). Jo, 64 dagar… Du läste rätt.

Nackdelen med ArmyTek C2 är alla belysningslägen som finns. C2 Pro Max har två olika ”driftlägen”. Standard och Advanced. På standard så finns det sex olika uteffekter, vilket i och för sig räcker väldigt bra. Men det avancerade läget erbjuds 10 olika effektlägen. Allt detta sköts via en knapp… I kombination med att vrida batteriluckan längst ned för att programmera funktioner. Det är långa tryck, korta tryck, dubbeltryck och trippeltryck som ska kommas ihåg.

Det är väldigt snabbt att det blir fel om man har bråttom. Inte direkt idealiskt om man vill smyga upp på natten när man är ute och campar och lampan slår på 4000 lumen i tältet… =)

Det är förstås inget stort problem om man bara använder ArmyTek lampan hela tiden, men efter att man suttit med någon annan lampa i några dagar så är det svårt att komma ihåg alla kombinationer. Den är inte så innovativ och lättlärd som många andra modeller.

För att ladda lampan så måste man vrida bottenpluggen ett kvarts varv, annars får man bara felkoder. Om man inte kommer ihåg detta och lämnar lampan på laddning (det tar 5 timmar att ladda den fullt) så är det trist.

Priset på en ArmyTek Wizard C2 Pro? När jag köpte min, med lite extra tillbehör, så kostade den 1800 kr, men den går att få tag på runt 1300 kr i dagsläget, om man hittar rätt ställe. Den är väldigt prisvärd och fungerar riktigt bra.