Bästa av 2021

Idag så tänkte jag, ”alla andra skriver om 2021 och hur det var, varför inte jag också?” Sen kom jag på att det troligen skulle medföra en massa text i form av kritik och tillbakablickar… Då var jag ju helt enkelt tvungen att göra detta. ?

Jag delar upp allt i kategorier, så att det blir lättare (för mig) att hålla rätt på allt. Jag sätter en varning för mycket text, men dom flesta är nog medvetna om hur det brukar bli ibland. Låt oss börja på en gång.

Bästa EDC fällkniven
2021 har varit ”fällknivens år” för mig. I princip alla knivar jag testat har varit fällknivar och väldigt få har varit fast-blads knivar. Den allra bästa EDC kniven jag testat 2021 är utan tvekan QSP Penguin. Detta var en väldigt stor överraskning för mig då vi faktiskt pratar om en kniv för under 350 kr. Om jag hade tur med just min kniv eller om det rör sig om att QSP faktiskt håller så hög kvalité vet jag inte, men det är en fantastisk kniv ut många aspekter.

Dels har den en öppning och stängning som rivaliserar även dom dyraste fällknivarna på marknaden, stålet är utsökt härdat och handtaget är riktigt bra, även för dom som har lite större händer (10+). Samtidigt är kniven inte stor i fickan och väger inte speciellt mycket heller. Allt detta i kombination med deep-carry-clip och micarta handtag gör QSP Penguin till en vinnare i mina ögon.

Jag har dessutom testat flera andra knivar som var tänkt att ”peta ned” Penguin från prispallen, men utan att lyckas. Min Civivi Elementum Button Lock kastade in handduken efter en skogstur, samtidigt som min Para 3 inte riktigt når hela vägen fram till mitt hjärta, på grund av compression låsningen på ryggen.

Bästa ”worker” fällkniven
När det gäller fällknivar så är det inte allt för sällan som jag använder dom till saker som dom kanske inte var direkt designade för att göra. Detta beror antagligen på att jag använder det som finns till hands, helt enkelt. När det gäller arbetsknivar så krävs det att dom tål mycket och är anpassade för att utföra även tyngre uppgifter, utan att svika.

I år så är det faktiskt lättare än någonsin att utse en vinnare, eftersom det finns en kniv som sticker ut från dom övriga jag testat. Jag pratar förstås om Cold Steel AD-10, som testades i Januari 2021. Sedan dess har ingen kommit i närheten när det gäller slitstyrka och tuffhet. Cold Steels Tri-ad låsning är troligen det närmaste man kommer en fast-blads-fällkniv utan att behöva skruva fast bladet på något sätt.

Det som förvånade mig mest med AD-10 var att den levererades vansinnigt vass, trots den tjocka bladstocken på nästan 4 mm så presterade den riktigt bra på samtliga moment.

Bekvämaste fällkniven
En kategori många missar är att utnämna den bekvämaste fällkniven. Det är ju inte allt för sällan som en riktigt bekväm kniv används oftare än en som är obekväm men har bättre kvalité på stålet. Jag försöker alltid köpa knivar som balanserar egenskaper på bästa sätt, vilket inte alltid är det lättaste.

Den bekvämaste kniven jag testat 2021 är fortfarande Cold Steel AD-10, men jag måste även nämna att Spyderco Manix 2 XL passar min hand allra bäst av alla fällknivar jag äger. Om Manix 2 XL hade haft konturerade handtag med lite mer tjocklek så hade den tagit första priset utan tvekan.

Fidget vänligaste fällkniven
Att sitta och flippa med sin fällkniv är otroligt trevligt ibland. Kanske inte för den som försöker se på samma film som en själv, men ibland kan jag inte låta bli att flippa upp och igen fällknivar, bara för att dom är så trevliga.

Den mest fidget-vänliga kniven som jag testat är faktiskt QSP Penguin, trots att den har liner-lock. Den är faktiskt trevligare än Civivi Elementum Button Lock, vilket förvånade mig stort. En kniv som är värd att nämna är också Petrified Fish Beluga, men den får dessvärre inte får vara med i denna lista, då den köptes 2022. ?

Bästa multiverktyget
Detta är kanske min allra enklaste kategori att avgöra en vinnare i. Min Victorinox Cybertool är och förblir ännu det bästa multiverktyget i min samling. Jag har försökt att byta ut den mot Leatherman, SOG, Garberg och andra Victorinox lösningar, men ingenting kommer i närheten när det gäller antal verktyg per kvadratcentimeter.

Då jag även använder Victorinox prylar ute i skogen och när jag håller på med Bushcrafting så är det inte bara ett EDC verktyg för stan och arbete, utan även för fritid och äventyr.

Jag har väldigt svårt att tänka mig ett bättre verktyg, trots att jag verkligen försökt uppgradera mig inom denna kategori. För en stund sedan så fyllde min äldsta Victorinox Cybertool hela 20 år, så den är officiellt klassad som äldsta EDC prylen i min samling. Cybertool är för övrigt det verktyg som jag använt mest av alla.

Bäst presterande fast-blads kniven
Den allra bästa fastbladskniven som jag testat är Fällkniven S1xb. Den erbjöd både slitstyrka och en oöverträffad tålighet mot alla tänkbara element. Fällkniven AB i Boden visade i och med X-serien av sina otroligt kända överlevnadsknivar att bara för att man är i toppen så behöver man inte sluta att innovera.

Slidan på X-serien tillhör den största uppgraderingen av deras knivar på många år och låsningen är väldigt smidig, även om man har tjocka handskar på sig eller är lerig, smutsig eller frusen om händerna. Den klara vinnaren av denna kategori kan helt enkelt inte vara någon annan.

Mest överraskande fast-blads kniven
Ibland så brukar jag slå mig fri från min egen ”comfort-zone” och köpa en kniv som jag tycker ser intressant ut. Det är inte vanligt att detta brukar bli en lyckad upplevelse, men ibland så blir även jag förvånad över hur bra det blev. Den kniv som överraskade mig mest 2021 var Condor Bushlore. Denna billiga (649 kr) och ändå kompetenta kniv levererades med läderslida och väl utformat blad och handtag.

Den kanske inte inte vinner några priser för sitt utseende, eller materialvalet som gjorts, men ändå så användes den flitigt under sommaren och hösten 2021. Detta gjorde att jag intresserades mer av märket Condor och faktiskt började investera mer i deras produkter. Nu under våren 2022 så tänkte jag presentera lite mer produkter från Condor som jag testat under en längre period.

Dyraste fast-blads kniven
Man brukar säga att dyrast inte alltid är bäst. För mig så är detta väldigt sant, då jag i princip aldrig föredrar knivar som kostar mer pengar. Tvärt om så stegras mina förväntningar vansinnigt högt om priset på kniven är detsamma. Om en kniv ska kosta 4000-5000 kr så måste den prestera minst 5 gånger bättre än en Morakniv Garberg för att imponera på mig. Den som känner till Garberg förstår att det inte är det lättaste.

Trots detta så avskräcks jag inte att köpa dyra knivar ibland. Man vill ju gärna smaka på gräset på ”andra sidan” och känna på hur en så kallad ”lyxkniv” känns att använda. Bland dessa knivar så faller märken som Bark River och Fällkniven in.

Den dyraste kniven som jag investerat i är än så länge min Fällkniven A1 Pro, som kostade hela 5557 kr. Vansinnigt mycket pengar för en kniv, kan tyckas. Men den är tillverkad för ett ändamål, vilket är att överleva mer än vad man kan kräva från någon kniv. Det är i det avseendet inte bara en överlevnadskniv, det är en överlevnadskniv som överlever. ?

Billigaste och prisvärdaste fast-blads kniven
Ibland är det bäst att ha en billig och praktisk kniv, istället för en med superstål och lyx. När man nämner prisvärda knivar kan man dock inte undgå att prata om Morakniv, som är ledande inom detta segment. Detta visar dom absolut genom att en av deras billigaste knivar även är väldigt omtyckt av friluftsmänniskor runt om i världen, jag pratar givetvis om Morakniv Robust.

Denna kniv är byggd som en stridsvagn, men är faktiskt billigare än en lunch på stan. Med en prislapp som oftast understiger 100 kr så är den troligen världens mest prisvärda och kompetenta fast-blads kniv. Den har testats av mig och 100-tals andra på nätet och alla är överens om att detta är en helt fantastisk kniv för pengarna.

Billigaste och prisvärdaste överlevnadskniven
När någon skickar in en läsarfråga och undrar över en fast-blads kniv så är det genren ”överlevnadskniv” som oftast önskas. Detta beror troligen på att Bushcrafting-knivar oftast associeras med dyra och lyxiga knivar nuförtiden. Även inom denna kategori så återfinner vi Morakniv, vilket kan kännas lite konstigt. Aldrig tidigare har dom varit med och slagits mot ”giganterna” inom denna kategori.

Knivar som Fällkniven, ESEE, Bark River, Extrema Ratio och övriga kanske är kompetentare än vinnaren i denna kategori, men samtidigt så är den betydligt billigare och mer funktionell än alla dessa märken. Jag pratar givetvis om Morakniv Garberg Stainless med Survival Kit.

Där har man en kniv med bryne, eldstål och kompetent blad i äkta Svenskt stål. Den är dessutom ambidexteriös och fungerar lika bra för höger och vänsterhänta, tål väta och smuts, är lätt och modulär. Kort och gott så är det troligen den bästa överlevnadskniven som finns, för priset.

Vassaste kniven
När man köper en ny kniv så är det väldigt trevligt om den samtidigt är vass när man får den. Märken som Bark River och Condor verkar inte ha förstått detta koncept, men samtidigt så har jag aldrig fått en kniv som varit direkt slö vid leverans. Det är dock när man får en kniv som är otroligt och imponerande vass som man minns den extra bra.

Den kniv som varit absolut vassast från fabriken har varit min Karesuandokniven Galten. Den var så vass att man kunde skära hårstrån från armen, utan att behöva röra med bladet mot armen. Detta resulterade i att jag knappt använt kniven annat än som display-kniv. Den har spenderat i princip all sin tid hos mig i sin egen glasmonter. Nu har jag dock kommit över känslan och den har fått hamna bland dom andra knivarna.

Det visade sig att ha knivar framme på display inte är min frus största önskemål. Konstigt eller hur? ?

Jag kan dock meddela att den fungerar utsökt att skära korv och tälja grillpinnar med. ?

Bästa och minsta fast-blads kniven
Till skillnad från mina tidigare kategorier så är detta inte en stor genre hos mig. Jag föredrar mina fast-blads knivar lite större och tåligare än mina fällknivar, som tvärt om gärna får vara mindre och lättare. Trots detta så investerar jag ibland i ”neck-knifes” och liknande, för att jag tänker att dom är praktiska.

Detta år så har jag en delad förstaplats mellan Casström Safari och Morakniv Eldris, men av olika anledningar. Morakniv Eldris erbjuder ett större och grenigare handtag, medan Safari erbjuder ett betydligt vassare och skålslipat blad. Bägge tål väder och vind, men Eldris är kanske lite mer anpassad för att tälja med i skogen, medan Safari passar utsökt för jakt och att bereda småvilt.

Det jag gillar mest med Eldris, vilket är ett litet trick jag nästan missade, är att man kan använda slidan för att förlänga handtaget. På detta sätt så får man ett fullstort handtag på en liten kniv, utan att behöva offra smidigheten i att ha ett litet handtag till att börja med. Man tar helt enkelt lös slidan och trär på den på bakpartiet av handtaget, vilket gör att den klickar fast och sitter bra.

Jag tänkte att jag skulle nämna det så att ingen missat denna funktion, som jag gjorde till en början. ?

Sämsta kniven 2021
Livet som knivtestare och recensent är inte alltid en dans på rosor. Ibland så får man en verklig surdeg i handen och inser att det är svårt att hitta något positivt att säga om kniven i fråga. En av dessa knivar tillhör en genre som jag har väldigt liten erfarenhet av, nämligen front-flippers.

Kniven jag talar om är Ruike P671-CB, som faktiskt gjorde att jag tappade intresset för front-flippers totalt. I och med mitt köp av Petrified Fish Beluga så har jag dock insett att front-flippers kanske är ”min grej” och att jag ska titta närmare på liknande lösningar i framtiden.

Ruike P671-CB är kanske inte den sämsta kniven i världen, men för mig så var det ändå den sämsta kniven 2021. Halkiga handtag i kolfiber, trög i mekanismen, kantigt handtag och aggressivt utformat blad gjorde att den snabbt förpassades till lådan, där den varit sedan dess. Som tur var pratar vi om en billig kniv, så det kändes inte allt för tråkigt att den inte presterade som förväntat.

Det hade helt enkelt kunnat vara värre. ?

Den bästa kniven 2021
Om vi slår ihop alla kategorier och istället tänker ”vilken var egentligen den bästa kniven 2021” så blir det inte lika enkelt som tidigare. Dock har jag en kniv som kanske inte använts mest av alla knivar jag äger, men den har samtidigt kommit mest till användning när jag använt den.

Kniven som tar hem priset som den bästa kniven 2021 är Morakniv Kansbol i Burnt Orange med Survival Kit och Multi Mount. Den är otroligt modulär, ambidexteriös, rostfri och otroligt vass. Dessutom är den ju praktisk i sin färg och otroligt trevlig att använda.

Prismässigt så är den otroligt billig och prisvärd, samtidigt som den är tillgänglig att köpa när som helst. Du behöver inte stå i kö och vänta på att få tag på en Kansbol, trots att den är så bra som den är. Den kanske inte är lika robust som storebror Garberg, men om vi ska vara ärliga så är det inte ofta man behöver en överbyggd kniv för att klara sig ute i skogen. Jag har kluvit tjocka klabbar och hackat grenar med Kansbol, utan att behöva vara orolig att den ska svika.

Samtidigt vill jag påpeka att om man vill ha en komplett lösning så kan man välja att köpa en Garberg med Multi Mount och Survival Kit istället. Då får man en robustare kniv anpassad för överlevnad, men offrar lite av skärpan och prisvärdheten som Kansbol erbjuder.

Slut på listan
När jag satt och tänkte vad jag skulle skriva härnäst så blev jag lite pepp på att skriva mycket och länge, men det gick fort över. Jag har testat extremt lite knivar under 2021, mest på grund av att jag inte haft tid. Under 2022 tänkte jag ändra på detta, genom att investera lite mer i prisvärda knivar och inte dyra Fällkniven och Bark River modeller. Det går många billiga knivar på en dyr, så enkelt är det.

I samma veva som jag tänkt testa fler knivar så kommer det ju att bli fler knivar till salu på min Digitala Loppis, som i dagsläget är i princip tom på knivar. Jag ska dock försöka lägga upp lite fler knivar från min samling inom kort, så att det finns något att köpa för den som vill få en bra kniv till billigt pris.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.