Läsarfråga: Vilken slipsten i skogen?

Lennart frågar: Hej Urban. Vilken slipsten rekommenderar du ute i skogen? Jag tänkte mest för att vässa upp kniven, men även så att jag kan skärpa yxor och liknande. Tack för en jättebra blogg.

Svar: Hej Lennart.

Den utrustning jag föredrar ute i skogen är faktiskt Work Sharp Guided Field Sharpener. Faktum är att jag föredrar denna även när jag är hemma, då den är väldigt praktisk och innehåller allt man behöver för att skärpa alla knivar i hemmet.

Den som jag har är drygt 4-5 år gammal, uppskattningsvis, men den fungerar ännu precis lika bra som när den var ny. Ett bevis på Work Sharps kvalité och konstruktionsmässiga hållbarhet.

En Work Sharp Guided Field Sharpener kostar allt mellan 250-500 kr beroende på var du hittar den. Har du tur så kan du kanske även hitta billigare pris på denna utsökta hjälpreda. Benchmade har ”klonat” denna i samarbete med Work Sharp, vilket gör att den enda skillnaden egentligen är blå färg och att det står just ”Benchmade” på verktyget.

Jag skulle INTE rekommendera att köpa Benchmade versionen, då den är minst 3 gånger dyrare än Work Sharp versionen. Varför det är så kan säkert den som känner Benchmade gissa sig fram till. ?

Work Sharp Guided Field Sharpener har fin diamant, grov diamant, grov keramisk och fin keramisk slipsten. Man återfinner även en läderstropp och en liten keramisk sten för slipning av serraterade blad. Samtliga verktyg är försedda med vinkelguide för att underlätta att få en perfekt vinkel.

Så. Hoppas detta svaret var bra nog, Lennart. Annars är det bara att höra av dig igen, eller kommentera nedan.

Ha en riktigt bra dag.