time for change sign with led light

Att lämna Android för Apple…

Ibland är det inte så enkelt att lämna ett operativsystem bakom sig. Helst inte när man använt det en längre tid och känner att man har kontroll på läget. För mig så var det en befrielse att lämna Android och gå över till Apple på heltid, men det är inte lika roligt för alla som försöker.

Jag kom ihåg att jag gick från Android till Apple, sedan tillbaka till Android för två veckor innan jag slutligen gick över till Apple 100%. Efter denna snabba dans mellan operativsystemen (som kostade mig massor av pengar) så gav jag upp på Android och sa att jag aldrig skulle köpa en Android telefon igen, vilket jag inte gjort.

En av mina arbetskollegor har i princip levt samma liv som mig, med många Android telefoner bakom sig och slutligen fastnade han för Apple produkter. När jag lyssnar på hur han bollat mellan Android och Apple och slutligen fastnade för Apple så inser jag att det kanske är lite så det går för dom flesta.

Denna vecka så har jag dock diskuterat mobiltelefoner med en annan kollega, som är i processen att byta telefon mot en ny, eftersom den nuvarande Samsung Flip har problem med den vikbara skärmen. Jag ska inte ens gå in på detta ämne, ni vet säkert vilken åsikt jag har om både vikbara skärmar och Samsung. 😬

Till saken hör att vi enbart diskuterade Android telefoner. Jag antog att detta var det enda alternativet då min kollega alltid använt Android och bara testat iPhone för många år sedan, då iPhone var ”infantilt” i bästa fall. Detta var tydligen inte någon trevlig upplevelse, så jag undvek att diskutera Apple helt och hållet. Utvecklingen har förstås gått framåt, men om man inte är i Apple världen så blir det svårt att upptäcka alla saker som händer hela tiden och det är troligt att man fastnar i det förflutna.

Idag, då vi diskuterade telefoner, så sa jag helt enkelt ”köp en iPhone istället så behöver du inte fundera”. Jag förväntade mig en kraftig reaktion på detta uttalande, men inte det. Spola fram tiden några timmar och nu är det på väg en iPhone 15 Pro till en ny ägare. Min kollega hade många frågor, som jag gärna svarade på. Det som bromsade mest var faktiskt ”kostnaden”. Om man tittar på prislappen och tänker att en iPhone är dyr, så kanske man inte förstår vad man får för pengarna. I och med att en ny Samsung telefon kostar lika mycket som en iPhone så är det dock enklare att byta.

Men är det en dans på rosor hos Apple? Helt ärligt, ja, det är det faktiskt. Problemet som många upplever är i själva ”flytten” mellan operativsystemen. Den perioden där fingrarna trycker på ett ställe där man vanligen hade en ikon på sin andra telefon. Menyer som inte finns där man trodde. Inställningar som finns under ”inställningar” istället för att finnas i appen direkt… Det finns många aspekter som skiljer sig mellan Android och Apple.

När man kommit över detta så blir dock livet betydligt enklare. Allt fungerar helt enkelt bättre i Apple världen, där saker och ting är lite mer logiskt och kompatibelt än hos Android. Om man är dedikerad att lära sig något nytt. Villig att satsa lite tid och eftertanke på att lära sig ett nytt operativsystem, då är det betydligt enklare att skifta mellan Android och Apple.

Det många inte känner till är att i princip allt som finns i Android finns till iPhone, men väldigt mycket som finns på iPhone finns inte och fungerar inte på Android. Många som bara använt Android tror att det är tvärt om, vilket är lite intressant. Det är också garanterat ännu fler som använder iPhone känner inte till detta, eftersom dom helt enkelt inte ”tänkt på det”, vilket också är intressant. 😄

Hur som helst är det modigt att skifta från Android till Apple, men så länge man är villig att lära sig och inte sätter sig med armarna i kors och surar, så är jag övertygad om att upplevelsen blir lika trevlig som min blev, när jag slutligen tog steget.

Jag ser fram emot alla ”kan du hjälpa mig att…” frågor. Jag är absolut villig att hjälpa till med allt som behövs. Jag är även 100% säker på att min kollega kommer att anpassa sig till Apple snabbare än jag gjorde.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.