Att köpa överbyggd kniv?!

I helgen fick jag in en läsarfråga som berörde att köpa en Fällkniven A1 Pro, som personen i fråga hade fått tag på billigt, eller, relativt billigt i alla fall. Detta fick mig att börja tänka på när jag själv var ute efter överbyggda knivar och såg detta som den smartaste lösningen för uteliv och äventyr.

Nu för tiden så har jag skruvat tillbaka mina åsikter om dessa knivar ganska mycket, faktiskt till den grad att jag väldigt sällan använder dessa knivar ute i skogen. Anledningen är många, bland annat:

  • Dom är för tunga att bära runt på vid längre vandring
  • Eftersom dom är tunga är dom också tunga att arbeta med
  • Dom skär för dåligt, eftersom dom har för tjockt blad
  • Dom är överdrivet dyra i förhållande till vad man får (ofta billiga material i handtag)
  • Dom är överbyggda och överdrivet dimensionerade

Listan kan förstås göras längre, men i grund och botten så köper man en sämre kniv för mer pengar. Men innan du reagerar och tycker att jag pratar strunt, notera att stora, tunga och överbyggda knivar kanske är något för många andra. Jag konstaterar bara att det inte är för mig, helt enkelt.

Om man är ute efter en överbyggd och superstor kniv, varför inte köpa en Terävä Skrama, eller en Silky Nata i stället. Dom kostar en femtedel (1/5) av priset av en Fällkniven A1 Pro och jag garanterar att dom presterar bättre på i princip alla nivåer. Det finns med andra ord ingen anledning att kasta pengar på onödig utrustning, enligt min ringa mening.

Kombinera istället en billigare kniv, typ en Morakniv Garberg, med en stor huggare. Det är en mycket bättre lösning än att släpa omkring på en 1 Kg kniv i skogen och tro att man kan göra allt, för det går bara inte med en sån stor kniv.

Nåja. Jag ska inte sitta här och babbla på om detta ämne. Jag tror nog många som har provat på ”jättekniv” ute i skogen håller med mig i det jag skriver. Dom som inte har provat på detta kommer säkert att strunta i vad jag skriver ändå, och upptäcka problemen själva istället. Tyvärr är det ju ofta en dyr historia och själva anledningen till att man kan få köpa en Fällkniven A1 Pro till ”ett billigt pris”, då ägaren upptäckt det jag skrivit ovan. 😅

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.