Att blogga mobilt 2024?

Här kommer ett lite tråkigt inlägg. Men jag känner att jag måste skriva om det, eftersom det ramlat in några frågor rörande detta. Det låter också som reklam, vilket inte är ovanligt när jag vill förmedla något jag personligen använder och förlitar mig på. Men även om det låter som reklam så är jag inte på något sätt betald eller får någon annan fördel för att jag skriver det jag skriver, lita på mig. ☺️

Det är faktiskt några läsare som undrar över min blogg och hur jag gör för att hålla igång den varje dag. Min filosofi är att så länge man har något att skriva så går det att blogga om det. Något som jag inte nämnt mycket är att dom största fördelarna med mobil teknik och bärbara datorer är att man kan passa på att blogga var man än befinner sig.

Men är det så lätt som det låter? Går det att blogga på en mobiltelefon?

Innan jag börjar så vill jag bara säga att hela detta inlägg fokuserar på faktumet att mitt CMS (Content Management System) är WordPress. Eftersom detta är den mest använda CMS i världen så är det också den som har ”mognat” bäst under åren, utan att tveka. Många lösningar på problem som bloggare haft är således redan där, färdiga att användas.

WordPress fungerar utmärkt att använda på en dator eller padda, men om man har en mobiltelefon och använder en webbläsare så är det lite krångligare. Dels blir designen ihopklumpad på bloggar och det är svårt att följa text då många andra element blir i vägen.

Om jag hade slutat här så låter WordPress inte som det idealiska för den som gillar att blogga ”on the fly”, men det finns en väldigt smidig lösning, nämligen Jetpack. Inte transportföretaget, utan appen.

Appen Jetpack från Automattic (som skapat WordPress) är helt gratis och öppnar upp för mer funktioner för din blogg. Den gör att du får en avskalad och optimerad version av din hemsida som laddar snabbare, när du skriver så försvinner alla störande element och du får betydligt lättare att överblicka hur ditt inlägg blir.

I stället för att plutta runt med ett litet tangentbord så kan jag också ge ett pro-tip, nämligen att använda rösten för att diktera ditt inlägg. Även om några ord skulle bli fel så går det i raketfart att skapa grunden för ditt inlägg, ditt ”utkast”, vilket är den tunga biten.

Jetpack appen fungerar även att övervaka statistik, gå igenom och besvara kommentarer och mycket annat på din blogg/hemsida. Du kan även se loggar från hemsidan, vilket inte alltid är så trevligt.

För mig så är dessa loggar nedlusade med felaktiga inloggningsförsök och illegala försök att ändra data på bloggen, vilket ibland kan få mig lite stressad. Dock blir ju min blogg ständigt testad mot intrång, helt gratis, vilket man kanske ska vara tacksam för. 😅

Denna trevliga app har också en funktion som jag använder väldigt frekvent, nämligen att man kan ladda upp media direkt till hemsidan. Detta är särskilt trevligt att göra efter att man tagit en bild med mobilen. På detta sätt kan man ta en bild, föra över den och sedan använda sin telefon för att skriva själva inlägget. Detta fungerar var man än befinner sig när inspirationen kommer. Det är förstås trevligt att kunna ladda upp media direkt till bloggens bibliotek och använda den vid ett senare tillfälle, även om man inte tänkt blogga direkt om bilden man tog.

Så, om du har en WordPress hemsida/blogg, testa att ladda ned Jetpack och upplev en känsla över att kunna hantera den var du än befinner dig, på ett enkelt sätt. Jag har personligen använt denna app i många år och förut hette den WordPress. Sedan drygt 1-2 år tillbaka så har den fått namnet ”Jetpack” och förutom namnet så är det exakt samma app som tidigare.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.