person standing near bonfire with hands to the side

ArmyTek Wizard C2 Pro Max – Eldstartaren!

Det är inte ofta jag får krypa till korset och erkänna att jag missat något, men när jag för några dagar sedan såg en soldat göra upp eld med sin ArmyTek Wizard C2 Pro Max, så insåg jag att tanken aldrig fallit mig att göra detsamma.

Han drog ihop lite torra barr från ett träd, samlade ihop dom i en hög på backen och slog på lampan. Några sekunder senare började det ryka och efter ytterligare 10 sekunder så var elden i full gång. Han slutade med att tända en cigarett på lampan också, vilket även detta såg lite överdrivet ut.

Det är nu det roliga började, eftersom jag inte trodde på detta överhuvudtaget. Hur bisarrt vore det inte att göra upp eld med en LED ficklampa, som jag dessutom ägt i flera år? Vad är oddsen att jag inte känt till denna aspekt?

Medan jag låg i sängen hemma och tittade på filmen så insåg jag att lampan låg i sängbordet och ovanpå bordet så låg ett gammalt kvitto. Jag behövde ju inte ens stiga upp för att testa… Efter några sekunder på full styrka, 4000 lumen, så hade jag inte märkt något, vilket fick mig att tänka att filmen var fejkad… Tills jag tog bort lampan från kvittot… Det var ett runt hål rakt igenom kvittot, vilket var vikt på mitten flera gånger eftersom den legat i fickan. Vi pratar alltså ett COOP kvitto som var kanske 15-20 cm långt, vikt ihop till dryga 4 cm.

Lite chockerad över resultatet så insåg jag inte att kanterna på kvittot fortfarande glödde ilsket och när jag blåste lite för att få bort lite förkolnade bitar som fortfarande fanns kvar i mitten, så tog kvittot eld… Jag hoppade upp ur sängen och efter några snabba fotsteg så var jag ute på altanen och lyckades släcka det som fanns kvar av kvittot. Det luktade rätt så illa i sovrummet ett tag, men jag kunde knappt tro vad som hände.

När jag pratade med en kollega dagen efter, som också äger en ArmyTek Wizard C2 Pro Max, om vad som hänt så fick jag höra ännu en historia om denna lampa. Hon hade nämligen också varit med om något liknande. När hon var på motionsrunda med sin hund på kvällen så mötte hon en annan motionär. För att undvika att blända denne så satte hon handen framför lampan strax innan dom möttes, efteråt när hon tog ned handen så hade lampan bränt ett hål i handsken och värmde upp handen ordentligt, på någon sekund.

Nu har faktiskt min ArmyTek lampa fått ett nytt användningsområde och klev lika fort som kvittot tog eld till ett måste bland mina mer avancerade EDC kit. Att kunna göra upp eld med lampan i nödfall är ju helt fantastiskt intressant. Med en drifttid på upp till 64 dagar kontinuerlig användning (0,6 lumen) och en max styrka på 4000 lumen så är det en fantastisk lampa som faktiskt förtjänar mer positivitet än jag gett den tidigare.

Om du är intresserad av ArmyTek Wizard C2 Pro Max så har jag testat och skrivit om den tidigare. Om du vill köpa en själv, leta på Google. När jag köpte min så betalade jag 1800 kr för den, men jag ser att den finns för nästan halva det priset nu. Var dock noga med att det är ”Pro MAX” versionen du köper, så att du inte får en vanlig ”Pro”, som har en maximal effekt på 2500 lumen istället.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.