security logo

iOS 16.2 för iPhone

För några dagar sedan så lanserade Apple iOS 16.2. Detta är huvudsakligen en buggfix-uppdatering till iOS 16, men det tillkommer även några nya funktioner som vi inte sett tidigare. I korthet så kan du förvänta dig följande när du uppdaterar:

Det jag är mest intresserad av är förstås dataskyddet som Apple introducerar i och med iOS 16.2, dock bör jag nämna att installationen av uppdateringen inte aktiverar denna funktion. Apple har meddelat att under början på 2023 så kommer funktionen att introduceras utanför USA, men tills vidare så är den alltså begränsad till Amerika.

Det som lockar är förstås att kunna ha äkta heltäckande kryptering i molnet (iCloud) och på så sätt inte behöva oroa sig för intrång på servernivå längre. All data som finns på iCloud Drive, Betalningsinformation, Lösenord och Hem-data är helt krypterade och kan enbart användas av betrodda enheter med korrekt krypteringsnyckel. Även om någon skulle lyckas komma åt din hälsodata eller betalinformation, så kan dom fortfarande inte tyda informationen.

En fördel som samtidigt blir en nackdel är att enbart du kan komma åt din information. Om något händer så att du förlorar kontrollen över ditt konto så kan ingen, inte ens Apple, hjälpa dig längre.

Är det då nödvändigt att ha heltäckande kryptering på iCloud? Nä, kanske inte. Men om det finns möjlighet att skydda min data ytterligare så kan du vara säker på att jag tar chansen, trots att det medför lite begränsningar hur man kan dela och sprida sin information. Klicka gärna här för att läsa mer tekniska detaljer runt ADP (Advanced Data Protection).