Apple Freeform

Om du nu tänker ”Vad är Apple Freeform?” så är du garanterat inte ensam. Freeform är nämligen en helt ny app som dykt upp i och med senaste uppdateringen av iPhone, iPad och Mac. Men vad är Freeform då? Låt oss titta lite närmare. Notera att mycket av texten nedan är formulerad av Apple men editerad av mig för att återspegla min egen erfarenhet.

Bolla idéer och samarbeta

Freeform är ett verktyg för visuellt samarbete mellan alla olika Apple plattformar. Apple utlovar dessutom att samarbetet på stora och små projekt blir enklare än någonsin. Eftersom vi pratar om en helt ny applikation så har jag väldigt liten erfarenhet av den, men har ändå suttit och lekt lite med den för att lära mig mer om hur den fungerar.

I grund och botten är det ett verktyg som hjälper användarna att ordna och visuellt lägga fram innehåll på en flexibel och ”oändlig” arbetsyta. Appen erbjuder möjligheter att se, dela och samarbeta på ett och samma ställe utan att man behöver fundera på layout och sidstorlek. Användarna kan lägga till många olika slags filer och förhandsvisa dem utan att lämna arbetsytan. Freeform är i grund och botten utformad för samarbete och gör därför den aspekten enklare än någonsin. Att bjuda in andra att arbeta tillsammans fungerar således väldigt bra. Alla kan till och med samarbeta med varandra under ett FaceTime-samtal. Arbetsytorna i Freeform sparas i iCloud, så att användarnas alla enheter är synkade.

Freeform på iPhone 14, iPad Pro och MacBook Pro.

En arbetsyta för kreativitet

Freeform är den perfekta whiteboard-upplevelsen för att samla inspiration och idéer på ett och samma ställe. Den oändliga arbetsytan blir större ju mer innehåll man lägger till – för obegränsad flexibilitet när man arbetar med många filer eller samarbetar med andra. Användarna kan smidigt flytta runt på tavlan med stöd för inbyggda gester.

Appen erbjuder många olika penselstilar och färgval för att skissa på idéer, skriva till kommentarer och rita diagram. iPhone- och iPad-användare kan rita med fingret var som helst på arbetsytan, och med stöd för Apple Pencil blir det lättare än någonsin att skissa på idéer på iPad när man är på språng.

Freeform med anteckningar med Handskrift och flera ritverktyg på iPad Pro.

Freeform har stöd för många olika slags filer, bland annat foton, video, ljud, dokument, pdf:er, länkar till webbplatser och kartplatser, kom ihåg-lappar, former, diagram och mycket mer. Kamerorna på iPhone och iPad kan användas för att infoga en bild eller ett skannat dokument direkt på arbetsytan. Med ett komplett formbibliotek ger Freeform användarna över 700 alternativ att välja bland. Man kan ändra färg och storlek, lägga till text samt skapa och spara personliga former.

Användarna kan dra och släppa innehåll på arbetsytan från Filer, Finder och andra appar. Med inbyggda stödlinjer är det dessutom enkelt att hålla ordning på arbetsytan. Med Översikt kan användarna förhandsvisa innehåll genom att dubbelklicka utan att någonsin lämna arbetsytan, och flera videofiler kan spelas upp samtidigt för att skapa en dynamisk vy. Innehåll som foton och pdf:er kan låsas fast på en arbetsyta, och de som samarbetar kan därefter kommentera ovanpå eller runt om objektet. Det gör Freeform till det perfekta verktyget för att skissa idéer ovanpå en planritning i samband med en renovering eller för tränare som vill rita upp sina spelidéer på en bild av en basketplan.

Freeforms arbetsytor har stöd för många olika filer på iPad Pro.

En plats för samarbete

Oavsett om man jobbar vid skrivbordet eller på språng är Freeform otroligt användbart för egna projekt eller när man samarbetar med andra. Med möjligheten att samarbeta med upp till 100 personer på samma arbetsyta skapar Freeform en delad plats för kreativitet när man jobbar på ett grupparbetet eller planerar en semester med vänner.

Freeform drar nytta av de nya samarbetsfunktionerna i Meddelanden, där användarna kan bjuda in andra till en Freeform-arbetsyta genom att helt enkelt dra in den i en meddelande­tråd. Alla medlemmar i tråden blir automatiskt inbjudna till arbetsytorna och kan börja samarbeta direkt. När någon redigerar arbetsytan visas aktivitetsuppdateringar högst upp i tråden.

Med FaceTime inbyggt i appen kan användarna sätta igång ett FaceTime-samtal inuti Freeform genom att trycka på samarbetsknappen högst upp på skärmen. Tack vare snabba synkfunktioner och iCloud-integrering kan alla deltagare se varandras bidrag när de lägger till eller redigerar innehåll. Arbetsytorna i Freeform synkas på iPhone, iPad och Mac, och användarna kan bjuda in andra via länk eller mejl. De kan till och med exportera en arbetsyta som pdf eller ta en skärmavbild, för dom som inte har Apple produkter.

Fallgropen med Freeform

Som ni kanske redan nu förstår så är Freeform anpassad för arbete mellan Apple enheter, men på en större arbetsplats så är risken stor att inte alla sitter på en Apple enhet, utan använder Windows, Linux eller andra plattformar. Att ha ett samarbete mellan flera olika företag med olika inriktningar på IT-lösningar är således väldigt svårt om inte alla valt Apple.

Som ett exempel på min arbetsplats så finns det bara några få personer som använder Apple produkter överhuvudtaget. Windows och Android dominerar i övrigt.

Å andra sidan så behöver man ju inte fokusera enbart på samarbete mellan många personer. Jag kan mycket väl tänka mig att använda Freeform till att arbeta på mina projekt rent personligen. Om jag behöver dela med mig av något så kan jag göra det i PDF eller bildformat. Själva samarbetet i Freeform lockar inte mig speciellt mycket, då jag är ensam projektledare på IT avdelningen.

Slutligen

Att använda Freeform kommer att ställa krav på att jag ska sluta klottra på papperlappar överallt, samt sluta använda min gigantiska whiteboard på kontoret för att spara ”snippets” av information som, i ärlighetens namn, behövs när jag är ute i fält och verkligen inte är på en plats där informationen skulle behövas.

Smidigheten i att ha bilder, dokument och annat länkat till en enda arbetsyta är det som lockar allra mest. Istället för att leta överallt efter det jag behöver så skulle jag kunna samordna informationen på ett ställe.

Jag får helt enkelt återkomma när och om jag lyckas arbeta med Freeform. Jag tror faktiskt att det skulle kunna effektivisera mitt arbete, så länge den funkar innovativt och enkelt. Jag förstår samtidigt att Apple inte avser Freeform att vara ett ”arbetsverktyg” för professionella, men jag ser inte något problem i att använda den på det sättet.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.