Arbetsförmedlingens metoder och anvisningar

Igår fick jag en anvisning från Arbetsförmedlingen här i Jokkmokk. Det var ett arbete på Boliden Mineral, som förare av hjullastare samt väghyvel.

Jag är ju såklart tvungen att söka arbetet, men samtidigt kommer rekryteringsansvariga på Boliden bara att kasta bort min ansökan. Det står klart och tydligt att man ska ha ”god kompetens och vana att köra hjullastare samt väghyvel”, två av sakerna jag inte har i detta fall.

Visst finns det en strimma av hopp ändå. Det kan ju vara så att ingen annan i Sverige söker detta arbete med den kompetens som efterfrågas, eller?

Jag har vid flertalet tillfället försökt att få min kompetensbeskrivning uppdaterad på Arbetsförmedlingen, men det verkar inte riktigt fungera som det är tänkt.

Allt som oftast får jag anvisningar om att söka arbete som programmerare av något specifikt datorspråk som jag inte kan (eller hört talas om ens), eller så kan det röra sig om att söka arbete som kräver vansinniga kompetenser och specialutbildning.

Visst, om dom inte hittar någon med efterfrågade kompetenser så kan det ju komma på tal med en internutbildning. Men inte tror jag, i det fallet, att något företag i Stockholm skulle anställa en person från Jokkmokk som inte ens har efterfrågad kompetens. Eller vad tror ni?

Det är bra att Arbetsförmedlingen visar att dom fortfarande ”finns där ute”, men allt som oftast sätter det käppar i hjulet för saker som man håller på med. Idag har halva dagen gått åt att sitta och skriva ett nytt CV och personligt brev som är anpassat för gruvindustrin. Något som jag inte riktigt lyckades vinkla så att det kändes rätt, då jag saknade dom efterfrågade kompetenserna och inte hade den utbildning som dom efterfrågade.

Nåja. Man kan ju ha tur och lyckas få in en fot i ett nytt område. Men innerst inne så inser man ju att det borde finnas personer med bättre kompetens i Gällivare, då dom har flera hundra arbetslösa med tidigare arbete inom gruvindustrin.

Ha en bra dag.