Apples Oktober Event

Apple presenterade natten mot 31/10 den nya generationen av Mac datorer. Dom pratade mycket om design, prestanda och energieffektivitet. Den nya generationen av 3 nanometer processorerna M3, M3 Pro och M3 Max. För att det ska gå att förstå hur litet 3 nanometer är så kan jag göra en liknelse som alla kan förstå.

Ryck lös ett hårstrå från ditt huvud och studera den ett tag. Om du kapar den och ser på diametern på det hårstrået, så ryms det 2 miljoner transistorer på dess yta… Låt det sjunka in ett tag. 2.000.000 stycken transistorer… Det låter som science fiction. 😄

M3, som är standard processorn, har en 8-core CPU, 10-core GPU (grafik) och stödjer upp till 24 GB minne. Den består av 25 miljarder transistorer… Låt den siffran också sjunka in. Detta är alltså ”basic” processorn.

M3 Pro, som är nästa steg, har 12-core CPU, 18-core GPU och stödjer upp till 36 GB minne, med 37 miljarder transistorer…

Sist, men absolut inte minst, är M3 Max, som i princip är det bästa av det bästa som Apple producerar. Här fåt man 16-core CPU, 40-core GPU, upp till 128 GB minne och 92 miljarder transistorer. Det är en så hög siffra att det är svårt att ens föreställa sig det.

MacBook Pro är förstås den första produkten som Apple pratar om i denna presentation, eftersom den finns tillgänglig med alla dessa processorer, med respektive tillhörande prislapp. 😅 Den billigaste modellen med M3 processor kostar nätta 24.000 kr, med M3 Max modellen har en prislapp på 45.000 kr. Bägge dessa modeller är långt utanför vad jag är villig att betala för en dator, men å andra sidan är jag ju inte direkt målgruppen för dessa superdatorer.

Om jag hade haft ett arbete med inriktning på grafik, ljud eller annan kreativ verksamhet, då hade jag nog inte tvivlat många minuter på att beställa den nya generationen MacBook Pro. Den skulle betala sig själv ganska fort.

Apple pratar i förbifarten om iMac också, vilket förstås är Apples All-In-One lösning som är väldigt populär hos många. Alla iMac modeller kommer med basic processorn, M3, och i tre olika utföranden. En standardversion med 256 GB lagring för 19.000 kr, en med uppgraderad grafik för 22.500 kr och sist en med uppgraderad grafik och 512 GB lagring för 25.000 kr. Jag tycker dock att iMac inte har några fördelar jämfört med en MacBook, så jag passar nog även på denna dator.

Så, vad tycker jag då personligen om Apples presentation? Jag tyckte den var otroligt kort och ”rakt på sak”. Lite mer som reklamfilm än långa utdragna utlägg om tekniska bakgrunder. Lite annorlunda för att vara Apple, men samtidigt inte något jag har något emot. Har man bara två produkter att presentera så borde det inte ta flera timmar, anser i alla fall jag.

Se gärna presentationen på YouTube eller direkt hos Apple, om du har Apple produkter. Den var ju rätt så kort, men om du bara är halv-intresserad så har du redan läst hela presentationen i detta inlägg. Det var inget annat intressant som presenterades. 😄

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.