close up photo of chocolate with nuts

Exempel på EDC snacks!

Ibland så blir man hungrig på ställen där det inte finns några affärer eller andra ställen att äta på, då kan det vara lämpligt att ha något att gnaga på i sitt EDC kit. Personligen så försöker jag hålla mig till några få saker som har bra hållbarhet, tål värme och kyla utan att bli allt för oaptitligt, samtidigt som det ska innehålla energi… Det låter ju som svåra saker att fixa, men det är faktiskt inte så svårt som det låter.

  1. Nötter: Olika sorters nötter som mandlar, valnötter eller jordnötter är bra alternativ. De är rika på protein och hälsosamma fetter. Dom mättar också bra, tål värme och kyla utan att bli dåliga samt tar dom inte speciellt mycket plats i väskan.
  2. Torkad frukt: Torkade aprikoser, äpplen eller russin är utmärkta för att tillfredsställa ditt sötsug och ger bra med energi. Även detta alternativ tål värme och kyla, tar liten plats i väskan och är dessutom väldigt gott. Det går att kombinera torkad frukt med andra saker i denna lista för att ”boosta” effekten och få en lite mer komplett snack-måltid.
  3. Proteinbars: Proteinbars är kompakta och fyllda med proteiner. De kommer i många smaker och är perfekta när du behöver en rejäl boost. Många är väldigt söta och innehåller socker, honung och ibland även sötningsmedel, så se till att du väljer en med så lite konstgjorda ämnen som möjligt. Perfekta för ”nödfall” men inte som ett dagligt snacks.
  4. Energigel: Dessa gelépåsar är koncentrerade energikällor och används ofta av idrottare. De tar minimal plats och ger snabb energi. Dom mättar dock inte speciellt mycket, utan är för en snabb energipåfyllning. Jag är personligen inte mycket för just energigel, som i princip är en koncentrerad version av energidryck.
  5. Ris/Majsbröd: Knaprigt ris- eller majsbröd är lätt och krispigt, perfekt att ha med sig för ett snabbt mellanmål. Dom är lite trista att äta som dom är, men finns i många olika smaker som gör saken bättre. Dessa bröd håller dock inte så bra i väskan, så räkna med att dom tar lite stryk och behöver bytas ut efter ett tag. Dom är dock okänsliga för kyla och värme, vilket är positivt.
  6. Kex: Torra kex, som salta kex eller fullkornskex, är lätta och håller länge. Dom är dock inte speciellt tåliga och går ofta sönder efter ett tag i väskan. En annan nackdel är att du inte vill äta torra kex utan att ha något att dricka. Okänsliga för kyla och värme, men känsliga för omgivande fukt, vilket gör att när du öppnat paketet så blir dom dåliga fort.
  7. Torkad kött: Beef jerky eller liknande torkat kött är proteinrikt och har lång hållbarhet. Personligen brukar jag ha med mig Nyhléns Hugosons torkade köttprodukter om jag vet att jag kanske missar lunchen. Mättar, smakar bra och tål mycket stryk i väskan. Okänslig för kyla och tål viss värme, det är dock köttprodukter, så långtids-förvarning i växlande miljö är kanske inte direkt önskvärt i långa loppet.
  8. Choklad: Mörk choklad med hög kakaohalt är energirik och kan vara bra för humöret. Mättar och ger en kick när det behövs. Tål kyla och viss värme, men en varm sommardag så passar den sämre än en vinterdag i Lappland, om vi säger så. Det finns militära versioner av choklad som fungerar utsökt att ha med sig.
  9. Havregryn: Förbered en påse med instant-havregryn. Du kan snabbt blanda det med varmt vatten eller mjölk om du har tillgång till det. Eller kanske kallt vatten om det är det enda du har till hands. Hur som helst är havregryn en perfekt bas att göra en mättande och nyttig gröt på kort tid. Havregryn tål värme, kyla och väger i princip ingenting. Du kan därför ha med dig tillräckligt för flera måltider om du kombinerar en påse havregryn med en kåsa eller annan drickbehållare. Om du har en metallbehållare med dig så kan du ju förstås göra upp en liten eld och laga en god gröt om du har naturen nära till hands. Möjligheterna är många.
  10. Müsli: Torr müsli kan vara ett bra alternativ om du föredrar något mer fyllande och näringsrikt. En liten påse mättar och kombinerat med torkad frukt, choklad och nötter så får du en riktig dunder-måltid som fungerar överallt och ger bra med energi. Tål värme, kyla och väger väldigt lite. Kräver ingen vätska för att ätas och tar knappt någon plats i väskan. Rätt så bra, med andra ord.

Detta är förstås bara exempel på bra EDC snacks man kan ha med sig i sin väska. Allt beror på vad man föredrar att äta. En grundregel är att inte slänga med en påse Ahlgrens Bilar och tänka sig att det duger. Det finns bra och dålig energi, vilket borde vara uppenbart för dom flesta. Att satsa på fibrer och frukt/choklad med högt energiinnehåll är perfekt för att orka med att fortsätta jobba och tänka som en vanlig människa. 😄

Har du några tips på bra EDC snacks att ha med sig? Dela gärna med dig i en kommentar eller skicka ett mail så ska jag uppdatera denna inlägg.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.