Apple iPhone 13 Pro – Långtidsrapporten

Den 26 september 2020 så ”uppgraderade” jag från en iPhone 12 Pro Max till en något mindre iPhone 13 Pro. Drygt 5 månader senare är jag redo att äntligen avlämna en rapport om hur min upplevelse har varit. Fördelar, nackdelar och känslan att ha ”den mindre modellen” efter så många år med Max modellerna. Låt oss börja.

Varför uppgradera?
Anledningen är väldigt enkel, för mig. Jag gillar att ha den senaste modellen helt enkelt. Jag var supernöjd med min iPhone 12 Pro Max, men kände samtidigt att den enda nackdelen den telefonen hade var dess storlek, eller inte direkt det heller. Fram till och med serie 12 så har det nämligen varit större hårdvaruskillnader mellan vanliga Pro och Pro Max modellerna. Batteristorlekar, kameror och lite annat har varit bättre på Max än på vanliga Pro.

I och med serie 13 så har Apple raderat skillnaderna och nu är det faktiskt bara storleken på batteriet och skärmen som skiljer sig. I övrigt så är bägge modellerna i princip identiska. Just därför så såg jag min chans att ”äntligen” gå ned i storlek och få en lite mer ”hanterlig” telefon. Jag hade dock inga problem med själva storleken på Max serien, det var tyngden som gjorde den jobbig att hantera. Den nya iPhone 13 Pro Max väger faktiskt ännu mer än sin föregångare, så den var helt enkelt inget alternativ för mig.

En iPhone, helt enkelt
Det som kännetecknar en iPhone har i många år varit bra kameror, bra batteritid, bra ljud och bra skärm. På senare tid så har dom även fått bra mottagning och extremt bra SoC (System On Chip). Dom har en prestanda som knappt går att tänka sig. Men det som gör en iPhone så speciell jämfört med andra märken är att det är ”hela paketet”. Oavsett om du köper den billigaste eller dyraste iPhone som finns på marknaden så kan du vara säker på att den fungerar precis likadant som alla andra.

Detta kan förstås låta väldigt tråkigt, helst för någon som är ”tech-savvy” och vill ha det allra senaste. Faktum är att jag varit en av dessa ”tech-savvy” människor under många år, tills jag insåg vad jag jag missat och bytte ”team”. Min övergång till uteslutande Apple har bara blivit mer och mer positivt allt eftersom tiden gått. Jag känner att även komplicerade funktioner och anpassningar är väldigt enkla och nästan löjligt kraftfulla.

Den mindre modellen
iPhone 13 Pro är ”den mindre modellen” av Pro serien. Den är lika stor som standard versionen, iPhone 13, men har en ram i rostfritt stål istället för aluminium. Detta gör att standard modellen är betydligt lättare, men samtidigt så är Pro modellen inte speciellt tung. I alla fall om man jämför den med storebror ”Max”.

  • iPhone 13 – 174 gram
  • iPhone 13 Pro – 204 gram
  • iPhone 13 Pro Max – 240 gram

Men, det är egentligen inte bara vikten som gör att Max modellen kändes klumpig och många gånger i vägen för mina vardagliga aktiviteter. Storleken gjorde i kombination med vikten att den blev väldigt jobbig att hantera i vissa situationer.

Att ligga på rygg i sängen eller soffan och surfa på hemsidor var direkt ett upplägg för smärta, dels för att man fort blev trött i handen, dels för att man till slut tappade telefonen rätt i ansiktet eller strupen, vilket inte är en trevlig upplevelse.

Den mindre och ”normala” storleken på iPhone 13 Pro gör att man får ett bättre grepp och inte blir lika fort slut i handen, samtidigt som den inte drar av en byxorna om man hoppar eller känns som en tegelsten i fickan. Faktum är att det inte var före jag bytte från Pro Max till Pro som jag börjat glömma telefonen på olika ställen. Förut fanns det inga tvivel om att den låg i fickan, nu måste jag känna efter med handen för att vara säker.

Prestandamässigt perfekt, men sen då?
Att iPhone har varit otroligt effektiva, rent prestandamässigt, är ingen nyhet. Men nu har dom faktiskt kommit till en punkt där Apples största utmaning är att slåss mot sina egna telefoner. Ingen annan är i närheten, vilket förstås är bra för konsumenten, men om det inte finns någon konkurrens på ett område så måste man kanske börja fokusera på andra saker som är betydelsefulla.

I Apples fall så börjar det bli både svårt och helt oväsentligt att bli snabbare än i dagsläget. Snabbare processorer tar mer ström, kräver större batterier och utvecklar mer värme. Så länge man inte har ett underliggande system som är så effektivt att processorerna knappt behöver arbeta, eller enbart behöver arbeta intensivt under väldigt korta perioder.

Djupdykande tester, från förr...
Jag har tidigare testat några av dom viktigaste aspekterna på min iPhone 13 Pro och samtidigt jämfört den med föregångaren, iPhone 12 Pro Max. Dom testerna går att läsa genom nedanstående länkar:

Slutligen
Att uppgradera från en iPhone 12 till en iPhone 13 är inget annat än slöseri med pengar. För dom som är funtade som mig, som prompt måste ha den senaste generationen, så finns det förstås ett slags behov. Dock vill jag understryka att en något sånär modern version av iPhone räcker mer än väl för att spela och använda till allt tänkbart.

För dom (normala) som använder sina telefoner till dom är helt slut eller helt enkelt inte fungerar till det dom används till längre, där är det sannerligen en ”no-brainer” att välja just iPhones. Livslängden är riktigt lång, andrahandsvärdet är högt och det är i princip möjligt att reparera den även om du bara har volymknappen kvar.

Flera jag känner använder faktiskt ännu iPhone 8 och äldre. Det enda som behövts göra är att byta batteri efter några år. Skillnaden mellan att köpa en ny iPhone eller att ha en gammal iPhone 8 är egentligen inte så stor. Prestandamässigt kommer det förstås vara en märkbar skillnad, men även min gamla iPhone 5c fungerar utan problem fortfarande, trots att den är många år gammal. Eftersom det var Apples sista telefon som var tillverkad mestadels av plast så har den förstås ett affektionsvärde för mig. =)

Vad jag vill säga är att du inte ska ha bråttom att uppgradera. Om du är nöjd med din telefon idag så är det bara att köra på. När den telefonen gjort sitt, gått sönder eller på annat sätt behöver bytas ut, så gör du det. Om du gillar att ha koll på pengarna så kan du förstås stoppa undan lite varje månad, för att ha råd att köpa en ny när det är dags. (Pro tip). =)

Ha en riktigt trevlig dag så hörs vi snart igen.