Ännu en Victorinox historia…

Ibland känns det lite som att jag borde få betalt från Victorinox för all reklam jag gör för dom. Jag skulle dock inte kalla det reklam, egentligen. Det är nämligen väldigt svårt att hitta någon form av EDC verktyg som fungerar bättre för mig och många tusentals personers vardagliga äventyr.

Notera dock att jag pratar om Victorinox Swiss Army Knife modellerna, inte den nya Venture modellen, som jag för övrigt fortfarande väntar ivrigt på att få testa, men knappast kan benämnas EDC på något sätt. Jag återkommer dock till denna kniv lite senare.

Det samtidigt svårt att säga att SAK (Swiss Army Knife) är den bästa lösningen för alla. Det är oftast den enda lösningen jag har till hands varje dag, vilket gör den till den bästa lösningen för mig oavsett hur man vrider och vänder på allt. Jag har provat på många olika lösningar, men ingen tillgänglig lösning som jag testat har kunnat ersätta alla funktioner hos min Cyber Tool L. Dessutom finns det inget verktyg i världen som har så många funktioner baserat på ytan den tar upp.

Jag har till och med provat att bära omkring en liten EDC-verktygslåda istället, men det ständiga problemet var att jag inte hade den till hands när jag behövde den. En verktygslåda är onekligen en sämre lösning än min SAK, trots att den kanske ger lite mer robusta och speciellt anpassade verktyg.

Min Cyber Tool L kommer till räddning i princip dagligen. Allra senast så kom den till användning för att ”operera” i en fiberkanalisation med aktiva fibrer i, där en av fiberkablarna hade vridits fast i kanalisationen. Ett jobb som annars hade varit svårt med en vanlig fick-kniv blev en bra lösning som besparade oss många timmars arbete. Jag har föga förvånande massor av exempel när min trotjänare kommit till användning i krislägen, men det är dock till vardags den kommer mest till sin rätt.

Det gamla uttrycket ”det bästa verktyget är det man har med sig” stämmer väldigt bra. Jag köpte en liten bältesväska i läder för många år sedan. Ända sedan dess har den hängt med mig överallt. Dom där tillfällena där man behöver öppna ett paket, skala kablar, peta tänderna, ta bort en sticka från fingret, klippa naglarna, slipa en vass kant på ett plåtskåp, borra ett hål i en plast-list, skruva upp en dator, skrapa bort färg, öppna en burk, skruva ihop ett dörrlås, klippa en vajer, såga av en gren som är i vägen, göra upp en eld, öppna en hård knut och massor av andra saker, det är där som min Cyber Tool L verkligen kommer till användning.

Det jag vill understryka, om någon funderat, är att jag inte använder min Cyber Tool istället för andra verktyg, jag använder den när jag inte har andra verktyg till hands. Många tänker sig att en Victorinox SAK ska användas till allt, hela tiden, men den mentaliteten delar inte jag. Troligen är detta orsaken att min nu över 20 år gamla Cyber Tool L fortfarande är otroligt fräsch för sin ålder.

Samtidigt påstår jag inte att Victorinox Swiss Army Knife modellerna inte tål att användas hela tiden. Det är dock inte så jag använder mina. Bara så att du vet.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.