Analys: Surfplattor igen…

Då var man inne på surfplattor igen. Galaxy Tab 10.1 lockar allt mer, men hur bra är dom egentligen? För det första så saknar dom USB Host funktion, något som återfinns på min Galaxy S II mobiltelefon. Istället för att använda MicroUSB eller annan standard lösning på laddning och dataöverföring så har dom, väldigt likt Apple, en speciell kontakt på undersidan. Detta gör att man inte kan bära med sig en MicroUSB kabel i fickan och enkelt ladda alla apparater när man sitter i, exempelvis, en lastbil. Du behöver ha den speciella kontakten, som garanterat kostar betydligt mer än vad en standard USB kabel kostar.

Men ska detta vara avgörande för om jag ska köpa mig en surfplatta? Vad är mina behov på området? Det är saker vi ska försöka lista ut genom att analysera vad plattan ska användas till.

Mina huvudsakliga kriterier för en ”bärbar dator”, eller som i det här fallet ”ultrabärbara datorer”, är få men otroligt viktiga för att jag ska överhuvudtaget använda denna apparat.

1. Kompabilitet – Den ska kunna spela mina filmer, min musik och visa mina bilder. Utan problem eller ”addons”.

2. Smidighet – Den ska gå att ha med sig överallt utan att den blir ivägen eller kräver speciellt utrymme i exempelvis lastbilen.

3. Uthållighet – Den måste kunna arbeta långa timmar utan extern strömkälla.

4. Hållbarhet – Den kommer att bli utsatt för elementen, värme, vind, vatten och damm. Om den inte tål detta i viss mån så är den ganska värdelös för mig.

5. Anslutningsbarhet – Jag måste komma åt information och ha möjlighet att redigera och editera saker online när helst andan faller på.

Så, låt oss utforska kriterierna lite närmare och se vad vi kommer fram till.

Kompabilitet
Då jag har väldigt dålig erfarenhet av surfplattor så fick jag förlita mig på information där jag hittar den. Ute på Internet så finns det mer fantasier än fakta, så man får vara försiktig med vad man tar in. Enligt flera forum och tekniska skrifter online så ska Galaxy Tab 10.1 stödja DivX, Xvid, Mpeg4 och några till format. Detta är perfekt för mig. Om den stödjer .mkv format är lite luddigt, men det är ingen avgörande faktor för mig.

Smidighet
Galaxy Tab 10.1 är lite större än 10.1 tum stor (diagonalt). Detta går ju givetvis inte att undvika då det är skärmen som dikterar detta mått. Tjockleken och lättheten är dock bland dom bästa, vilket gör att om jag ska ha en surfplatta så måste jag välja denna.

Uthållighet
Batteritiden säger att man kan använda den i ungefär 3 dagar utan att ladda den. Om man ser film och övrig krävande media på Galaxy Tab 10.1 så kan man räkna med ungefär 15 timmars drifttid. Det sjuka med det hela är att den tar ungefär 4½ timme att ladda till 92%, vilket är en väldigt lång tid att ladda en sån här enhet. Inte det största problemet för mig, men ändå något att ha i åtanke. Att ladda den via bil tar alltså mer än en halv arbetsdag.

Hållbarhet
Samsungs legendariska plastbaksida fungerar perfekt på deras mobiltelefoner. Men på en enhet som är större än 10 tum så blir det väldigt mycket plast. Man kan bara anta att dom förstärkt plasten så att den ska bli lite mer hållbar. Framsidan är i härdat glas, vilket gör att den är ganska så okänslig för repor och skador från dom olika elementen. Genom att den saknar fysiskt tangentbord så skyddas fronten från vatten och damm. Solen är en faktor, men då jag tänkt satsa på en vit tab istället för en svart så hoppas jag undvika mycket av strålningsvärmen som solen bär med sig.

Anslutningsbarhet
Galaxy Tab 10.1 håller sig inom ramarna för anslutningsbarhet. Den har WiFi, Bluetooth och 3G. Detta medför att dom gånger jag inte kommer åt Internet så är det heller inte möjligt att göra detta, oavsett vad jag försöker med.

Nödvändighet och användningsbarhet
Hur nödvändig är då en surfplatta för mig? Den är gränsfall för om den överhuvudtaget medför någon förbättring mot för att använda min mobiltelefon istället. Den större skärmen och mobilt bredband medför att jag kan använda den för att surfa och titta på film med lite lättare. Dessutom går den ju att använda som en stor navigator i lastbilen, vilket gör den lite ”säkrare på vägen” än en mobiltelefon med relativt liten skärm. Laddningstiden är en faktor som man inte ska räkna bort. Batteritiden är dock uppvägande i detta fallet. 15 timmar är en lång arbetsdag för både mig och en surfplatta.

Telia erbjuder Samsung Galaxy Tab 10.1 för 200 kr i månaden i 24 månader (4800 kr) plus 99 kr i månaden för mobilt bredband. Vilket gör att den får en slutsumma på 7176 kr på två år. Kontantköp av samma kostar 4995 kr och då krävs 99 kr per månad i 24 månader för det mobila bredbandet (2376 kr) ändå. Detta gör att köpet via Telia gör allt billigare, när man ändå behöver abonnemanget också.

Slutsats
Som vanligt i mina analyser så är inget definitivt. Visst hade det varit smidigt att ha en surfplatta när man ligger i sängen och bloggar/uppdaterar/mailar/surfar. Dessutom är det ju smidigt när man vill titta på film eller lyssna på musik på jobbet/i lastbilen/på toaletten. =)

Men handen på hjärtat så måste man nog ta sig en lång fundering om det är värt att låsa upp sig i 24 månader för en sådan här enhet. Vi vet ju alla att inom 6 månader så kommer det något nyare och snabbare på marknaden. Kommer en surfplatta av denna ”kaliber” att hålla i sig i upp till två år? Tveksamt. Men eftersom surfplattans marknad och utveckling är ganska okänd för mig, så vet man ju aldrig. Om än det kommer ny teknik så kanske en Galaxy Tab 10.1 räcker. Behöver en surfplatta vara snabbare än den är i dagsläget?

Netbooks har hängt med i många år nu, men dom håller sig på samma hastighet och innehåll. Trots detta så verkar dom hålla måttet. Kanske hårdvaran hänger med och mjukvaran blir bättre optimerad?

Hur jag gör i slutänden återstår att se. Men nog hade det varit roligt att hänga med i ”utvecklingen” och se vad allt mummel runt dessa surfplattor handlar om. Bästa chansen att göra ett sådant här köp är just Galaxy Tab 10.1 då den troligtvis överlever marknaden långt efter konkurrenterna ramlat bort.

Nu ska jag ta mig en funderare.

Ha en trevlig helg och passa på att slappa nu när ni kan. =)