Work Sharp Ken Onion Edition

Som jag skrev för ett tag sedan så hade jag beställt en Work Sharp Ken Onion Edition, för att slipa upp mina knivar på ett snabbare och enklare sätt. Nu har jag haft chansen att prova den i drygt en vecka, vilket gör att jag slutligen kan bedöma om det är värt pengarna.

Om du, som jag, har många knivar i olika syften och former, så kan jag definitivt se en nytta i att ha denna slipmaskin. Den är snabb och resultatet blir fantastiskt. Mycket beror på slip-banden, som är väldigt fina och exakta, som det ska vara. Att slipa upp alla köksknivarna tog bara runt 2 timmar, men jag måste samtidigt nämna att jag har en hel uppsjö av knivar i köket, så om jag gjort detta manuellt hade det tagit minst en hel dag.

Jag har till och med slipat upp min Silky Nata 240 till att bli hår-poppande-vass, dock var detta ett experiment för att se om även en stor och tjock kniv kunde få en fin och vass egg, utan att förlora tuffheten som måste vara där.

Med Work Sharp Ken Onion Edition var det mycket enkelt och bekvämt.

Jag tänkte nämna några saker som gör att jag gillar denna slipmaskin:

  1. Väldigt trevliga fina band medföljer i paketet, allt från riktigt grova till otroligt fina.
  2. Lätt att byta mellan banden gör att man utan problem kan gå igenom hela skalan utan att krångla.
  3. Snabb att slipa med. Samtidigt som det går att bestämma farten helt steglöst själv, som på en borrmaskin. Går även att låsa igång om man vill ha bägge händerna lediga.
  4. Den var mycket lättare än jag trodde, viktmässigt. Detta gör att den också är riktigt lätt att hantera om man ska slipa yxor och andra verktyg. Tummen upp för det.

Samtidigt vill jag poängtera några saker som jag INTE gillade:

  1. Vinkelguiderna som finns känns lite ”hit and miss” och kräver att man är noga själv. Det är med andra ord inget man bara kan använda för att få exakt vinkel, mera som ett förslag hur man ska hålla knivarna. Baserat på tjockleken på knivarna så är den ibland omöjlig att använda.
  2. Inte för vänsterhänta. Det är inte hela världen, men det går faktiskt inte att anpassa denna slipmaskin för vänsterhänta. Detta var inget jag tänkte på vid beställning, men det blir fortfarande lite ”goofy” att hålla större knivar i exakt vinkel för mig. En sak att vänja sig vid helt enkelt, men ändå värt att nämna.
  3. Dyra band. Även om dom håller rätt så bra, verkar det som, så kostar dom dessutom en hel del pengar att köpa om dom går sönder. Om jag börjar slipa knivar i större utsträckning i framtiden så måste jag nog köpa några backup-band för att vara säker på att inte bli sittande. Detta är också något jag tänkte var värt att nämna, men samtidigt naturligt och förväntat.

Så, skulle jag rekommendera denna slipmaskin till alla läsare? Nej, det skulle jag faktiskt inte göra. Trots att den först ser ut som ett väldigt enkelt verktyg som inte kräver några förhandskunskaper, så är det långt ifrån sanningen. I princip alla knivar jag slipat har blivit slipade ”freehand” med denna slipmaskin. Guiderna har helt enkelt inte varit möjliga att använda på grund av tumknoppar och annat som hamnar i vägen.

Däremot så ser jag användbarheten i detta verktyg då man redan har erfarenhet av att slipa knivar och känner till vinklar. När man fått denna grundläggande kunskap så är Work Sharp Ken Onion Edition en väldigt tidsbesparande pryl som är värd varenda krona. Jag kommer dessutom att fortsätta träna på att använda vinkelguiderna, så att jag slutligen kan få ett finare resultat. Problemet för mig tror jag beror på att jag är vänsterhänt och inte van att hålla kniven i fel hand när jag försöker få till vinklar, så det kan förstås vara uteslutande ett ”jag problem”. =)

Om du hittar Work Sharp Ken Onion Edition på rea, har många knivar att slipa och redan har grundläggande kunskap (kan slipa knivar manuellt) så tycker jag att den är värd pengarna, många gånger om. Om du saknar kunskap om hur man slipar knivar, har några få knivar eller bara hittar slipmaskinen för fullt pris (2000 kr) så kan du lika gärna skippa den och satsa pengarna på en ny kniv istället.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.