Wildo OCYs – Äta med stil

Nu har jag haft möjlighet att testa en nyhet från Wildo. Den heter som titeln antyder Wildo OCYs och är ett väldigt smidigt bestick-set. OCYs står för ”Outdoor Cutlery Set”, för er som fundrade.

Till skillnad från deras väldigt berömda Spork så består OCYs av en separat kniv, gaffel och sked. Dessa förvaras genom att man sätter ihop alla delar till en kompakt och smidig enhet och kan enkelt plockas isär när det är dags att äta. På detta sätt så slipper man att saker skramlar omkring, trots att det är flera delar.

En finurlig funktion är att skeden även går att förlänga, genom att sätta ihop den med kniven. Detta är väldigt smidigt när man ska röra om i grytor och liknande då man slipper ha handen i ånga eller riskera varma stänk. Jag gillar denna funktion extra mycket när man gjort ett Knorr Outdoor meal och vill komma åt maten i botten, utan att stoppa in handen i påsen.

Dom som varit i samma situation förstår hur irriterande det är att kladda ned handen eller handsken när man försöker få ut maten ur påsen. =)

Precis som Wildo Spork så passar OCYs perfekt att förvara i Wildo Camp-A-Box matlådor och kan faktiskt ersätta den klassiska Wildo Spork utan att man behöver krångla på något sätt.

Ett helt set med kniv, gaffel och sked väger enbart 31 gram, vilket är väldigt överkomligt för dom flesta aktiviteter och situationer. Delarna i OCYs är ungefär 17,5 cm långa, vilket gör att dom känns som ordentliga bestick istället för en kompromiss. Detta är annars vanligt med kortare och mindre strukturellt hållbara lösningar.

Dom är tillverkade av plantbaserad polyamid (PA) vilket får mig att tänka på Light My Fire och deras Spork, dock verkar Wildo ha en betydligt flexiblare blandning, vilket gör att besticken tål att böjas och bändas utan att dom plötsligt går av. Jag återkommer till detta lite senare.

Praktisk och nästan perfekt
OCYs är väldigt praktisk när man ska äta bra ute i skogen eller bara ta en snabb lunch på jobbet. Genom att ha separerade bestick så blir det genast enklare att skära och samtidigt hålla fast det man skär, något som kan bli lite klurigt om man bara har en Spork. Jag brukar lösa detta med en pinne eller liknande när jag bara har en Spork, samt när jag är ute i naturen. Detta blir förstås en större omständighet om man sitter i bilen eller på jobbet. Förutom detta så känns det dessutom betydligt naturligare att ha separerade bestick.

OCYs är enkla att hålla rena och dessutom är den ju en fördel att kunna använda dom olika komponenterna till olika ändamål. Exempelvis kan man använda kniven för att smöra en macka, skeden att röra runt bland kött i stekpannan och gaffeln för att äta maten. Genom att inte använda samma verktyg till alla momenten så riskerar man inte få kontaminering från exempelvis underkokt kött och liknande. Du förstår säkert fördelarna att inte bli dålig i magen ute i skogen. =)

Med det sagt så finns det ingen produkt som är 100% perfekt för alla. En av sakerna jag störde mig lite på var när OCYs är ”ihopfälld”. Gaffeln, som är placerad i mitten av dom tre delarna, har sina tänder/taggar aningen längre ut än dom övriga besticken. Detta gör att dessa kan nöta en ficka eller väska om man har otur. Givetvis är detta ett problem även med Spork, som har fullt exponerade tänder/taggar och dessutom en kniv, men genom att göra OCYs tänder/taggar några få millimeter kortare så hade man undvikit detta problem.

Skeden och kniven hade gjort att gaffeln inte kunde rispa eller skada något, vilket faktiskt blivit en ”feature” istället för ett potentiellt problem. Det är ju förstås enkelt att lösa detta själv, med en fil eller liknande, men det hade varit bra att tänka på detta inför ”version 2” av OCYs. Det är dessutom kanske inte så vanligt att man bär sina bestick i fickan eller löst i väskan. Det troligaste är nog i en Camp-A-Box, i alla fall är det mitt vanligaste scenario.

Estetiskt klumpig
OCYs är som sagt väldigt praktisk i sin enkelhet. Den är dock inte lika estetiskt tilltalande som Wildo Spork, som verkligen ser ut som ett konstverk. Dess former och kurvor gör att man tänker på en lyxig sportbil. Utseendet är långt ifrån allt som betyder något, men trots detta så gissar jag att många hellre skulle välja en Spork över OCYs, då Spork ser lite mer spännande ut.

Om du aldrig använt en Spork från Wildo så garanterar jag att du funderat mer än en gång på hur den ska vara att äta med, eftersom den ser (och är) riktigt genomtänkt. Spoiler, den är är riktigt bra!

OCYs är dock lite ”Lyx SUV” modellen av campingbestick. Aningen klumpigare och tyngre (alla delar) än Spork, men mycket mer praktisk i praktiken. Med OCYs så har man även möjligheten att äta riktigt lyxigt utan att behöva kompromissa. Som sagt älskar jag möjligheten att expandera skeden, som är en otroligt smidig sak att kunna göra.

EcoPaXX
En sak som jag lovade att gå in lite närmare på är vad ”plantbaserad polyamid” och EcoPaXX från DSM egentligen är. Wildo OCYs är nämligen tillverkad av stora delar ricinusplantor, vars frön vanligtvis används vid framställning av ricinolja. Dock används inte dessa plantor för framställning av mat, utan är specifikt odlade av DSM för EcoPaXX. Detta gör att OCYs är 100% återvinningsbara och mycket mer vänliga mot vår natur trots att den bibehåller och överträffar egenskaperna från traditionell plast på många områden.

EcoPaXX är både flexibelt och hållbart, samtidigt som den erbjuder en smältpunkt på runt 280 grader. Detta gör att den klarar av att röra om i kokande mat utan problem, men även att man kan göra det utan att OCYs förlorar dess viktiga egenskaper. Man bör alltså inte peta runt i elden med besticken, vilket troligen inte är så normalt ändå, hoppas jag. =)

Jag behöver väl knappast säga det, men det är värt att nämna att OCYs är säkra att diska i diskmaskin. ?

Slutsats och tankar
När Erik Andersson, ägaren av Wildo frågade om jag ville testa OCYs, som enligt vad jag förstår inte ska börja säljas före Juni 2022, så blev jag givetvis otroligt intresserad. Jag, och hela familjen, använder Wildo produkter och är mycket nöjda med dess funktioner. Jag anser att Wildo har väldigt genomtänkta och smarta lösningar för det mesta och OCYs är inget undantag från detta.

Genom att erbjuda en väldigt smidig lösning i ett material som är ”i tiden”, så visar man ett ansvar gentemot naturen. Traditionell plast har växt till ett enormt problem och vi behöver i ärlighetens namn tänka steget längre för att göra en skillnad. EcoPaXX är återvinningsbar BIO plast, vilket innebär att man INTE kan kasta sina bestick i skogen någonstans, utan innebär i praktiken att dom är 100% återvinningsbara och miljövänligare att framställa.

Samtidigt kommer dom att hålla och fungera som tänkt under en lång tid, vilket gagnar för att man inte behöver köpa nya bestick hela tiden. Man får en väl värd investering som håller länge, vilket även det bidrar till förminskade utsläpp i längden. ”Alla bäckar små…”

Då jag i skrivande stund har haft begränsad tid att uppleva dom unika egenskaper som OCYs erbjuder jämfört med traditionella campingbestick, så låter jag faktorer som hållbarhet över lång tid och i extrema förhållanden vara osagt. Jag kommer garanterat att återkomma till denna produkt vid ett senare tillfälle.

Det jag vet är att jag inte har något som helst förbehåll att rekommendera OCYs till vänner och bekanta. Wildo har som sagt varit en favorit under många år och att se utbudet av lösningar öka är en fröjd. Trots att jag inte tror att OCYs kommer att överträffa försäljningssiffrorna på Spork så finns det en marknad för bägge lösningarna. Dom fyller olika behov inom samma genre. OCYs är perfekt när man campar lite lyxigare, medan Spork är till för dom som reser extremt lätt.

OCYs gick snabbt upp i min topplista på saker att ha med i skogen, vilket är ett väldigt bra betyg. Jag förbehåller samtidigt rätten att redigera texten ovanför om jag råkat skriva något faktafel, allt är självupplevt och jag har gjort min egen research om material och liknande.

Om du är med i min utlottning som snart avslutas så får du kanske chansen att testa OCY själv, innan den ens finns att köpas. Jag kommer att lotta ut flera OCYs i samarbete med Erik och Wildo.Jag tackar än en gång Erik för chansen att vara bland dom första som testar OCYs och får chansen att tycka till.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.