Vuogas Àksu vs Fällkniven S1x

Som ett litet experiment så har jag provat att åka på skogsturer utrustad med antingen kombinationen av Karesuandokniven Vuogas Àksu och Galten, eller en Fällkniven S1x. Är det bättre att ha en liten yxa i kombination med en kniv, eller är det den nästan oförstörbara militära överlevnadskniven från Fällkniven som är det bästa valet?

Låt oss titta närmare på vad jag testat.

Kallt, snöigt och stressigt
I mitt första scenario så försöker jag ”desperat” göra upp eld under vinterförhållanden. Vi pratar om att hugga upp och klyva ved, samt att flisa upp och göra den kalla och våta veden möjlig att tända. Temperaturen var runt -23 C och det snöade lite under tiden, vilket försvårar ytterligare.

Rent initialt så fungerade det lite bättre att hugga med Vuogas Àksu, som har lite mer kraft än S1x. Problemet kom när jag behövde gräva fram mitt bränsle från under snön och följaktligen blev snöig, blöt och isig om handskarna. Greppet blev sämre och trots det svängda handtaget på Vuogas Àksu så kändes det inte lika tryggt som med Fällkniven S1x. Det sista man vill göra är att hugga sig i benet för att verktyget slinter i handen.

Att använda Karesuandokniven Galten för att göra fjäderstickor var lite enklare än med Fällkniven S1x, främst då den har en betydligt vassare egg, men även för att den har ett tunnare blad som är lite mer anpassat för att skära tunt med. Med detta sagt så är S1x på inget sätt dålig i detta moment, bara sämre än Galten.

Slutbetyget för denna upplevelse är lite splittrat. Å ena sidan så är kombinationen av yxa och kniv i vanliga fall väldigt trevligt, men Vuogas Àksu är lite för lätt för att hugga ned träd med, samtidigt som den inte erbjuder samma smidighet som en kniv. Karesuandokniven Galten är väldigt smidig, men den erbjuder inte styrkan och hållbarheten från en Bushcraft kniv. Detta gör att Fällkniven S1x faktiskt hamnar någonstans i mitten av den kombinationen. Den är inte bäst på något moment, men klarar bägge momenten utan större problem ändå.

Jag kan inte riktigt avgöra med säkerhet vilken kombination som är bäst, utan måste dela förstaplatsen mellan bägge. Allt beror på hur man vanligen är utrustad i skogen. För min del är kniven det viktigaste verktyget. Många andra kanske föredrar en kombination med yxa och kniv.

Att släpa med sig för mycket
Det är alltid smidigare att bara ha en kniv med sig än både yxa och kniv, vilket borde ge vinsten direkt åt Fällkniven S1x. Skillnaden i vikt är dock inte speciellt stor. Vuogas Àksu hänger riktigt bra på bältet och Galten är knappt märkbar på grund av sin låga vikt. Även den hänger riktigt bra på bältet. Personligen är det jämnt lopp mellan kombinationerna när man ser till smidigheten.

Att kunna skära kött och annat med en ren kniv, jämfört med en som är täckt av kåda och annat smuts, från insamlandet av bränsle till elden, väger upp för dom extra gram som kombinationen yxa och kniv medför. Å andra sidan så är Fällkniven S1x betydligt enklare att hålla god hygien med, då slidan och kniven bägge går att rengöra med det som ofta finns till hands utan större problem. Det är lite svårare med trä och skinn, som bägge är material som varken är antibakteriella eller vädertåliga i någon större utsträckning.

Poängen mellan bägge kombinationerna är jämn. Bägge har för och nackdelar. Om man kompletterar sin utrustning med rengöring till S1x så hamnar dom troligen närmare när man tittar på vikten, men med tanke på att Fällkniven S1x dessutom är lättare att rengöra och tål i princip alla former av element betydligt bättre så vinner den med några poäng här.

Långt bort och länge
Om vi åter igen tittar på miljön i dom Lappländska skogarna, där vi i december/januari omfamnas av jättemycket snö, extrema temperaturer och besvärliga förhållanden att överleva i. För att kunna förlita sig på sin utrustning så måste den vara anpassad för dessa extrema förhållanden. Detta ger per automatik vinsten åt Fällkniven S1x, som faktiskt utvecklades för dessa förhållanden och har den genomtänkta designen som grundstomme.

Karesuandoknivens yxa och kniv är också designad för vårt väder, men tyvärr så är dom lite mer känsliga för extern påfrestning och naturens element. Handtag i trä och slidor i skinn gör att, trots att dom fungerar väl, inte direkt tål samma typ av misshandel som en Fällkniven S1x.

Fällkniven S1x är mycket väl anpassad att hanteras med tjocka handskar på, greppet är väldigt bra och stålet är tjockt och laminerat för att klara extrema påfrestningar under extrema förhållanden. Slidan är väderbeständig, motverkar fastfrysningar och låset går att hantera även med tjocka handskar på. Den är genialiskt designad för våra breddgrader, men fungerar även lika bra i en 40 grader varm djungel någonstans i Sydamerika, vilket är riktigt bra.

Kostnaderna
En inte allt för oviktig del i ens utrustning är kostnaderna. Det finns alltid bättre lösningar och smartare kombinationer, men då måste man också vara villig att investera för livet.

Ingen av kombinationerna jag testade har varit ”budget” inriktade på något sätt, men ändå så kan det vara värt att tänka på kostnaden.

I detta specifika fall så kostar en Fällkniven S1x den nätta summan 4002 kr. Jag har valt till det innovativa bältesclippet samt det Volframkarbid-svärtade bladet (S1xb). Detta är den absolut toppklassade versionen av S1x, givetvis.

Om man tittar på Karesuandokniven kombinationen så kostar Vuogas Àksu ungefär 2895 kr och Galten kostar 1995 kr, vilket ger ett totalt pris 4890 kr. Värt att nämna är att Galten kniven är i standard utförandet, med handtag helt i trä.

Att köpa en Fällkniven S1xb är således nästan 900 kr billigare än kombinationen från Karesuandokniven. Detta gör att Fällkniven faktiskt, för en gångs skull, kan räknas som det ”billiga alternativet”, hur otroligt det än kan verka. =)

Skämt åsido så vet dom flesta varför en Fällkniven kniv är så dyr som den är. Dom som inte förstår det har troligen aldrig ägt en eller provat en under dom förhållanden som den utvecklades för.

Värde för pengarna
När det gäller ”värde för pengarna” så skulle jag nog hellre faktiskt välja just Fällkniven S1xb istället för kombinationen från Karesuandokniven. Den extrema hållbarheten i kombination med designen i Fällkniven-knivarna gör att jag kommit att föredra deras enkla men vansinnigt genomtänkta knivar. S1x är en vidareutveckling av en vidareutveckling av en vidareutveckling, som i sin tur visat sig vara i princip så långt förfinad som det går att förfina en design för en överlevnadskniv.

Många tittar nog på S1x och ser något som liknar en morakniv på steroider, vilket i och för sig inte är helt felaktigt. Dock är utseendet missvisande i detta fall. Jag hoppas verkligen att dom som är intresserade av just denna kniv passar på att känna och klämma på en innan dom bestämmer sig för något annat. Det är först när man tar upp kniven och hanterar den som man förstår varför den ser ut som den gör.

Alla element som du förväntar dig en överlevnadskniv ska klara av gör S1x utan några större problem. Jag tror faktiskt att om du skulle råka förstöra din S1x, av misstag, av handkraft, ute i skogen, så kommer Fällkniven att ge dig en ny bara för att du var den första som någonsin lyckats med den bedriften. Det är dock väldigt osannolikt att du skulle lyckas förstöra kniven, så ingen skulle troligen tro dig även om det var sant.

Karesuandokniven är inte dåliga knivar, eller yxor. Vi pratar genuina hantverk från Lappland, tillverkade av material från Lappland och använda i generationer i vår natur av professionella renskötare och jägare. Trots att dom räknas som ”ögongodis” med sina vackra träslag och läderslidor/hållare så är det en traditionell design från en tid där man använde knivar som knivar, och yxor som yxor.

Trots att dom är anpassade för användning så är dom inte anpassade för extrem användning. Du bör inte klyva ved med en Galten och Vuogas Àksu är en väldigt lätt yxa som inte är anpassad för att hugga ned träd med. Den kan splittra vedklabbar som inte är allt för tjocka, men det gör man även med en Fällkniven S1x, dessutom betydligt säkrare och enklare än med en yxa.

Att Galten är betydligt vassare än en S1x spelar inte så stor roll om man riskerar förstöra den vid tyngre uppgifter. Den kan aldrig vara ”the one knife” ute i skogen, eftersom du måste komplettera med exempelvis en större yxa eller större kniv för att vara säker. Just nu är det väldigt populärt att använda kombinationen såg och tålig kniv, eftersom man då kan såga upp ved och klyva den efteråt med kniven. Om man använder en galten så måste man även komplettera med ytterligare något att klyva veden med, vilket är både tyngre och mer omständigt att släpa med sig.

Slutligen
Mitt test är inte på något sätt riktat mot någon annan än just mig själv. Jag kan inte säga att använda en kniv istället för en kombination av yxa och kniv är bättre för alla eller någon annan än mig själv. Det enda jag kan säga är att för mig, med dessa två kombinationer att utgå ifrån, så hade jag valt att använda en Fällkniven S1x istället för Vuogas Àksu och Galten.

Genom att ändra lite och välja en tyngre yxa och hållbarare kniv så skulle kombinationen vinna överlägset, men då jag var nyfiken att testa den utrustning jag redan ägde och hade tillgänglig så fick det bli som det blev.

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.