En sak som jag är långt bakom med just nu är att svara på läsarfrågor. En sak som skedde på grund av min influensa. Jag ber om ursäkt till alla som väntat och ännu väntar.
Jag börjar med Mikael, eftersom han låg högst upp på min ”to-do” lista. Så här lyder hans fråga:
”Det finns ju vissa olika riktlinjer om vilken eggvinkel man rekommenderas att använda. Nyfiken fråga, hur mycket kan man frångå dessa riktlinjer för att ändå ha en fungerande kniv. Jag förstår att det är ju upp till var och en men vad är din erfarenhet. Fladdra gärna ut i spekulationer också gällande stål, användningsområde, typ av kniv. – Mikael”
Det här är en riktigt intressant fråga eftersom eggvinkel är en av de mest avgörande faktorerna för en knivs prestanda, men det är samtidigt ett område där det finns mycket utrymme för variation och experimentering. Det beror, precis som Mikael redan listat ut, helt på användningsområde, stålets egenskaper och personliga preferenser. Jag ska försöka fladdra ut i några olika riktningar för att ge en bredare bild.
Innan vi drar igång vill jag be om ursäkt för att det blir lite ”kaka-på-kaka”. Helst för dom som är duktiga på geometri och redan känner till många egenskaper i stål, men jag tänker ändå börja från början så att alla hänger med. 😊
Eggvinkel och dess påverkan
Generellt brukar man prata om att en vassare egg (mindre vinkel) skär bättre men är känsligare för slitage och skador, medan en trubbigare egg (större vinkel) håller längre men kräver mer kraft vid skärning. Detta är förstås sant, men inte hela sanningen. Låt oss titta på dom vinklar som normalt sett återfinns i knivarna runt omkring oss.
- 15-20 grader per sida (30-40 totalt) – Vanligt för köksknivar där man vill ha en extrem skärpa men inte belastar eggen med tunga snitt. I kombination med ett tunt blad så är detta riktigt trevligt för just matberedning.
- 20-25 grader per sida (40-50 totalt) – Standard för många frilufts- och allroundknivar. En bra balans mellan skärpa och hållbarhet.
- 25-30 grader per sida (50-60 totalt) – Vanligt på robusta jaktknivar, överlevnadsknivar och yxor där tuffare användning kräver en tålig egg.
Men hur mycket kan man avvika från dessa riktlinjer innan kniven blir oanvändbar? Svaret är: förvånansvärt mycket!
Hur mycket kan man experimentera?
Om du tar en Morakniv med 12C27 stål och slipar den till en 10-graders egg per sida, kommer den att skära som en dröm. Men det räcker med en enda lite för hård eller frusen träbit för att eggen ska skadas. Om du däremot har ett extremt hårt och finkornigt stål (t.ex. en japansk kökskniv i Aogami Super eller ZDP-189), kan du komma undan med det, men då förlorar du å andra sidan lite av hållbarheten (segheten).
Om du slipar en EDC-kniv med S30V pulverstål till 30 grader per sida kommer eggen att vara extremt hållbar. Men du kommer att märka att skärförmågan försämras rejält. Det fungerar bra på en yxa, men mindre bra på en kniv där precision krävs.
Vad man kan göra, för att få en kombination av extrem skärpa och hållbar egg, är att man kan experimentera med olika slipningar för att påverka hållbarheten. En kniv med 15 graders grundegg men en liten sekundär fas på 20-25 grader kan ge en perfekt kompromiss mellan skärpa och slitstyrka. Du har säkert hört om bushcraft-knivar som har en konvex slipning, vilket ger samma effekt. Man får en vass men ändå slitstark egg.
Stål och eggvinkel
Om vi tittar lite närmare så hittar man en annan faktor man måste tänka på, nämligen hur stålet påverkas och hur extremt man kan gå åt något håll. Ett mjukare stål som 420HC eller 12C27 klarar inte av riktigt vassa vinklar eftersom det nöts bort snabbt, medan pulverstål som S90V eller M390 kan hantera en väldigt tunn egg utan att omedelbart tappa skärpa. Men dessa moderna superstål har en annan nackdel – de kan vara svårare att slipa om du går för aggressivt på vinklarna.
Tänk lite som att försöka slipa till ett Marie Kex, när eggen blir tunn så lossnar det helt enkelt bitar som faller av och eggen blir som en såg istället. Lite så fungerar extremt hårda superstål när man slipar dom. Om man gör eggen för tunn så kommer den att smulas sönder och att få en bra egg blir i princip omöjlig.
Jag har en liten ”regel” när det gäller knivstål och det har med härdningarna att göra mer än något annat. Vilken HRC din kniv har finns oftast angivet av tillverkaren, så länge det inte är någon väldigt custom version. I det fallet får du helt enkelt ta kontakt med knivmakaren direkt och bör inte vara svårt att få rätt på.
Så här ser mina ”grundregler” ut:
- Mjuka stål (<58 HRC) → Behöver ofta lite trubbigare egg för att hålla längre.
- Mellanhårda stål (58-62 HRC) → Bra kompromiss mellan vinkel och hållbarhet.
- Superstål (62+ HRC) → Kan hantera extremt tunn egg men riskerar däremot att spricka eller flisa sig vid fel belastning.
Typ av kniv och mina rekommendationer
Om vi tittar på specifika typer av knivar så kan vi börja med kock-knivar. Här vill du ha en tunn egg (15-17,5 grader per sida), men det gäller att ha rätt stål och använda den korrekt också. En kockkniv i VG10 med en 17,5-graders egg kommer att prestera fantastiskt ”all-round” för kött, grönsaker och annat i köket. Men den kan fortfarande spricka om du börjar hugga i ben eller böka runt med tjocka rovor. Om du istället använder 15 grader per sida så får du räkna med mer underhåll inför varje matlagning, kanske även mer nötning på skärbrädor, vilket kan vara värt att tänka på.
Om vi vänder blicken mot Bushcraft genren så är en skandinavisk slipning på 20 grader per sida riktigt trevlig för täljning och generellt friluftsbruk. En konvex egg kan också vara ett alternativ för att få extra hållbarhet och mer kontroll över eggen vid exempelvis tillverkning av fjäderstickor. Att ta en scandi-slipning till högre vinkel än 20 grader per sida rekommenderar jag inte. Men det är förstås möjligt, även om det kommer att kräva en massa arbete.
När det gäller jaktknivar och överlevnadsknivar så är en lite trubbigare egg (25-30 grader) mycket bra. Om du ofta skär nära ben och gör upp djur där det finns mycket skräp som kan skada eggen så tackar du nog mig i efterhand för tipset att hålla dig närmare 25 grader. 😊 Rent generellt så skulle jag rekommendera närmare 20 grader på en jaktkniv om du är skicklig, medan du bör ha en tuffare egg om det är hög risk för att skära i just ben och eventuellt skräp utanpå djuret.
Överlevnadsknivar i tungt kolstål bara mår bra av att ha närmare 30 grader per sida, för att säkerställa att eggen tål ”missbruk”, som att hugga, bryta och skära tuffa material. Om du har en ”lättare överlevnadskniv” så brukar dom som standard ligga på runt 25 grader per sida från tillverkaren. Om detta är rätt vet enbart tillverkaren, men utgå inte från att dom vet vad dom håller på med. Det finns skräckexempel även här. Allt beror på material och härdning, i slutänden.
Slutsats och svaret på frågan – hur mycket kan man frångå rekommendationerna?
Det korta svaret är att du kan gå ganska långt utanför standardrekommendationerna, men du kommer att märka att det alltid finns en avvägning mellan skärpa och hållbarhet. Många gånger har en skicklig knivdesigner redan gjort detta valet för dig. När det gäller tillverkare som Spyderco eller Morakniv så finns det alltid en tanke bakom slipvinklarna och ofta har det med stål och härdning att göra.
Om man ändå känner att man vill ta sin kniv ”to-the-limit” så finns det förstås bra sätt och dåliga sätt. Det bästa sättet att lära sig är att testa olika vinklar på en billig kniv och se hur den beter sig i verkliga användningssituationer. Om du tänkt testa på en Morakniv, tja, då är du ju redan halvvägs där förstås. Eftersom du redan har en billig kniv att testa på direkt. 😅
Det går också att titta på YouTube där det säkert finns många olika som testat olika vinklar på kanske exakt det stål du har på din kniv. Då kan du kanske undvika att göra samma misstag medan du försöker hitta den perfekta ”super-eggen” för just din kniv.
Om du vill ha en riktigt vass egg men samtidigt lite extra hållbarhet, kan du experimentera med:
- En grundegg på 15-20 grader men en liten sekundär avfasning på 20-25 grader. Detta fungerar ofta på allt från kockknivar till outdoor modeller.
- En konvex egg, vilket inte är helt okomplicerat att få bra, men ger en skarp och samtidigt robust egg.
- Att anpassa vinkeln beroende på vilket stål du använder. Titta på tips på Internet gällande samma stål som du har i din kniv.
Har du någon särskild kniv eller användning i åtanke där du funderar på att experimentera med eggvinklar? I det fallet så är det enklare att ge mer specifika råd. 😊 Hör gärna av dig igen i så fall.
Hoppas att mitt lite mer generella svar på din fråga var tillräcklig, Mikael. Tack för att du läser bloggen!
Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.
Kommentarer
3 svar till ””Vilken eggvinkel kan man använda?””
Tackar för svaret 👍👍😀
Kommer att spetsa till mina knivar ytterligare då jag uppskattar sylvassa knivar och är rädd om eggen är dock ingen bushcraftmänniska. Slipar dom hellre några extra gånger och håller dom sylvassa. Det är så mycket roligare att använda dom i matlagning och ute i trädgården eller vad man nu använder dom till. Lättare att köpa nya knivar då man eventuellt slipat ner dom men det finns mycket att att vässa på kniven om man är rädd om dom och håller efter dom.
Man ser ut som en psykopat när man sitter i vardagsrummet och vässar upp eventuella knivar 😂 när man ser en film på tv:n med hustrun.
Känner igen situationen till 100%. 😂