Victorinox:ande – Tips och råd

Den senaste tiden har jag fått in många läsarfrågor rörande Victorinox. Vad man ska köpa, hur man underhåller den och vilka tillbehör man kan köpa till. Väldigt trevligt att så många är intresserade av Victorinox, fortfarande. Jag var lite orolig att dom flesta som besöker min hemsida bara är intresserade av den senaste kniven som kommit ut, samt tester av nya typer av knivstål.

Att prata om Victorinox är väldigt ”hemtrevligt” för mig, eftersom det varit en långt gången passion för det praktiska och estetiskt tilltalande. En design som blev perfekt för många långa år sedan och något som, trots sin massivt långa historia, ändå inte är omodern i vårt teknologiska samhälle. Jag kan inte ens gissa hur många gånger som jag haft nytta av min Cyber Tool L i verkliga livet och allra helst när vi pratar om att fixa en dator eller lösa andra tekniska uppgifter.

”Den ska du ha!”
Eftersom jag pratar så mycket om just Victorinox så är det lätt att tänka sig att jag kan peka på en Victorinox och säga ”Den, den ska du ha”, lite som en Victorinox version av sorteringshatten från Harry Potter. Men det är inte så enkelt som man kan tro. Visst kan jag peka på några modeller som jag rekommenderar, men eftersom alla är olika och användningsområdet för varje Victorinox är lite nischad, så är det inte lätt att få en perfekt matchning på en gång.

Jag rekommenderar därför att man funderar lite över vilka funktioner som är viktigast och sedan kollar på SAKwiki efter vilka modeller som har dom funktionerna primärt. För mig så är dom viktigaste funktionerna sax och såg, då jag kan använda en sådan Victorinox både i kontoret och ute i skogen. Om man har klart för sig vilka verktyg som kommer mest till användning under en vanlig dag så kan man göra en lista, som ser ut lite så här:

  1. Sax
  2. Såg
  3. Penna
  4. Tång
  5. Fil
  6. och så vidare…

För att hitta den perfekta Victorinox modellen så ser man till att täcka så många av dessa punkter som möjligt. Genom att använda den riktigt fina hemsidan SAKwiki, som fungerar som en uppslagsbok rörande Victorinox alla modeller, så kan du snabbare hitta den modell du ska satsa på.

När du hittat modellen du vill ha så besöker du Victorinox.com och läser lite mer om den. Om den INTE finns på Victorinox.com, så finns den inte i produktion längre. Dock brukar många Victorinox snurra runt hos återförsäljare i många år efter att den slutat produceras, så titta runt lite på nätet om så är fallet.

Eftersom det är i princip omöjligt för någon att peka på en modell och säga ”Den ska du ha!” så är det lite arbete från ditt håll att hitta den rätta. Även om jag kan tipsa lite om hur man gör, så är det upp till dig i slutänden. Det bästa är att Victorinox knivar generellt är billiga att köpa, enkla att sälja och tillgängliga lite överallt. Om du köper fel så kan du garanterat sälja den vidare senare.

”En skitig Victorinox är en ledsen Victorinox!”
Jag rekommenderar att du håller din Victorinox ren. En väl smord Victorinox har tendenser att dra åt sig fickludd och andra partiklar. Efter en längre tids användning så kan dessa partiklar leta sig in i leder och annat på din Swiss Army Knife, om man inte underhåller kniven regelbundet. Som tur är så går det relativt fort och kräver inga speciella verktyg eller rengöringsmedel.

Ta en behållare på minst 30 cm längd och minst 10 cm djup och fyll den med nästan varmt vatten (så att du kan doppa händerna i den). Droppa 3 droppar diskmedel (YES) i behållaren och rör om lite.

Öppna alla verktyg på din Victorinox, plocka bort tandpetare, penna, nål och andra löstagbara tillbehör.

Doppa ned kniven i vattnet och använd en mjuk tandborste för att rengöra kniven ordentligt. Fokusera på insidan, leder och baksida. Var försiktig så att du inte skär dig på knivarna eller sågen, passa dig för sågen…

Om vattnet blev smutsigt av detta så byter du till nytt igen och fortsätter rengöra kniven. Sista momentet är att öppna och stänga verktygen lite under vattnet, så att eventuella smutspartiklar som letat sig in i lederna glider ur och försvinner. När verktygen går lätt och inte har en ”gritty” känsla, alltså inte knastrar eller liknande, då är du färdig med detta moment.

Nu tar du upp kniven, skakar ut överblivet diskmedelsvatten och sköljer kniven under rikligt med rinnande vatten. Öppna och stäng verktygen lite medan du sköljer så att inget diskmedel blir kvar i lederna på kniven.

Skaka ur överblivet vatten, blås gärna vid lederna med tryckluft, eller genom att använda ett sugrör och dina egna lungor. Målet är att så lite vatten som möjligt ska vara kvar när du är färdig, helt enkelt. Se även till att skaka ut vatten ur handtagen, eftersom dom har en tendens att spara på en del vatten.

Om du är en Victorinoxare av kaliber så har du säkert köpt deras speciella SAK-olja. En droppe i lederna på kniven när den torkat gör att allt fungerar bra och att metall inte nöts i onödan. Det fungerar förstås med andra oljor anpassade för fällknivar, men var noga med att inte överdriva. Mindre är bättre. Du kan alltid olja mer om något verktyg börjar gå tungt, vilket är ovanligt.

Slipa kniven
Att slipa en Victorinox Swiss Army Knife är väldigt enkelt. Slipvinkeln är 20 grader per sida och stålet är rätt så mjukt, vilket gör att man inte behöver slösa så mycket tid på att få en jättevass kniv. Jag kan rekommendera Victorinox Dual Knife Sharpener, som har en keramisk knivslip som är i rätt grader direkt. Det enda man behöver göra är att dra den över eggen för att återfå skärpan igen. Otroligt enkel att använda och stor som en penna, så den har alltid en plats i min EDC väska.

Förutom den keramiska V-vässaren så har denna ett otroligt fint diamant-bryne inbyggt också, så att man kan slipa andra knivar, eller om man råkat ut för eggskador på sin Victorinox och behöver lite mer ”oomph” i slipningen för att korrigera detta.

Du får inte den där ”rakblads-skärpan” med Dual Knife Sharpener, men du får en väldigt bra bruks-egg som fungerar fint. Om du vill ha ännu vassare kniv så använder du en Work Sharp Guided Field Sharpener, som ger dig en otrolig skärpa som du kan raka dig med. 😅

Förstå begränsningarna
Livs-spannet på din Victorinox beror i princip uteslutande på dig själv. Om du inte förstår begränsningarna med ett sådant multiverktyg, då kommer du också att skada den i slutänden.

Jag vill påstå att 100% av skador på en Swiss Army Knife beror på felaktig användning. Oftast har man försökt bryta i något med kniven, eller likande. Jag pratar av erfarenhet, då jag själv gjort dumma val som skadat Swiss Army Knife modeller i unga år. Något jag förhoppningsvis lärt mig att inte göra längre. 😅

Även om majoriteten av alla underskattar hur mycket man kan göra med en Victorinox olika funktioner, så finns det även dom som överskattar hur mycket kraft som behövs för att böja en skruvmejsel eller göra stora skador på knivbladet.

Så länge man tänker till innan man gör något dumt, samt ser till att man använder en funktion vars ändamål är det man tänkt göra, så är det väldigt sällan som det sker något oväntat med en Victorinox. Det är tuffa verktyg, utan tvekan.

Följ Felix Immler!
Det absolut viktigaste man kan göra som en Victorinox:are är att följa Felix Immler. En produktspecialist och instruktör anställd av Victorinox. Han är expert på Bushcraft och uteliv, lär ut om hur man underhåller, modifierar och använder Victorinox Swiss Army Knife modeller.

Om man dessutom är läsare på min blogg och föredrar skog framför betong, då är Felix 100% rätt person att följa. Han finns på YouTube och det är också där man får lära sig mest av honom.

Förutom detta så har han även skrivit böcker som tar upp olika projekt som man kan testa ute i skogen. En underbar bok med mycket illustrationer och lite text, perfekt för familjen och till och med barnen som håller på att lära sig om uteliv och Bushcrafting.

Notera dock att Felix böcker inte finns på Svenska, bara på Tyska och på Engelska. Men dom har oftast så mycket illustrationer att det går att lista ut hur man ska göra även för dom som inte kan Engelska så bra.

Ha den med dig, alltid!
Att ha en Victorinox hemma är en klen tröst när man behöver fixa något i bilen, eller på jobbet. Dom är fantastiskt mångsidiga, men hjälper aldrig om man inte har dom med sig. Rent generellt är därför det viktigaste rådet jag kan ge att ALLTID ha med dig din Victorinox. Om du nu sitter och tänker ”det blir ju så klumpigt”, så är det troligen för att du valt fel modell och för att den uppenbarligen inte uppfyller dina behov.

Det finns otroligt kompakta modeller, som Victorinox Compact. Den försvinner i princip i vilken ficka som helst och har trots dess minimala design många användbara och fullstora funktioner som underlättar vardagen.

Jag har i princip alltid med mig min Cyber Tool L och jag löste problemet med att den tar upp stor plats i fickan med att fixa en liten läderhållare till bältet. På detta sätt så behöver jag inte bry mig om att den tar plats i en ficka och väl på bältet så känns den extra vikten nästan inte alls. Mycket smidigt och enkelt.

Knivlagen i Sverige säger lite lössläppt att man får bära en fick-kniv av Victorinox modell, vilket gör att du i princip är helt laglig och inte bör få några problem med Polisen. Du bör ju trots detta använda sunt förnuft och inte vifta runt med kniven på offentliga platser, skolområden eller likande. I detta fall så kommer du att få sitta i häktet oavsett vad jag skriver här.

Om du har en historik med våld och knivhot så kommer Polisen att låsa in dig även om du ”bara” har en Victorinox på dig. Precis som med mycket annat i världen så kommer man långt med logiskt tänkande och kunskap. Jag rekommenderar därför att du analyserar din situation och anpassar dig därefter.

Slutligen
Att köpa en Victorinox, hitta rätt modell och underhålla den är alla viktiga saker för att den ska hålla så länge som möjligt och att man ska bli nöjd med sin investering. Att ha med den när den behövs och förstå hur den fungerar är minst lika viktigt och gör att ens investering även kommer till nytta.

Det är dock inte alltid som en enda Victorinox kan uppfylla alla behov och det ju inget som säger att man inte kan äga flera Victorinox. Jag har en samling med många (många) Victorinox modeller, både dom jag använder ofta och vissa som bara finns i min samling för att dom är snygga eller för att dom har otroligt specifika syften. Jag köpte exempelvis en Victorinox Farmer X med ALOX handtag, för att ha en snygg och proper kniv vid offentliga tillställningar, som bröllop och liknande.

En otroligt specifik händelse, men samtidigt så är dom värda att samlas på, så det är inget jag känner att jag slösade pengar på i onödan. 😅

Att köpa en Victorinox är lite som att köpa ett konstverk. Dom polerade verktygen, den fantastiska precisionen, dom utsökt rundade handtagen och den kompakta designen. Alla faktorer tillsammans gör att INGEN kommit i närheten av att slå Victorinox på fingrarna när det rör denna genre av verktyg. Det finns helt enkelt ingen som gör det bättre.

Så. Om du är ”utanför och tittar in”, börja leta upp din perfekta följeslagare och bli en Victorinox:are du också. Gräset är grönare på den här sidan, jag lovar. 😊

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

Ett svar till ”Victorinox:ande – Tips och råd”

  1. Profilbild för Leif Cantanius
    Leif Cantanius

    Köpte en i NewDelhi för många år sedan. Den är blå.