Victorinox Work Champ – Inte en vanlig SAK

Jag var lite ”papparolig” i titeln… SAK är den officiella förkortningen för Swiss Army Knife. ? Vad rolig jag är… Nåja, låt mig fortsätta. ?

Många har någon gång ägt en av dom klassiska Swiss Army Knivarna och många fler vet exakt vad det är för något. Det lustiga med dessa knivar är det känns som att utvecklingen stannat för länge sedan, trots att den på något underligt sätt verkar vara perfekt både i mekanik och konstruktion. Hemligheten är att det händer nya saker hela tiden.

Det 91 mm långa multi-verktyget som man normalt tänker på om man pratar om Swiss Army Knife kom redan 1897 och går än idag att köpa i form av Victorinox Spartan. Den har nämligen exakt samma uppsättning med verktyg och funktioner som den klassiska ”Officer Knife”, men i modern tappning givetvis.

I dagsläget finns det många olika varianter av Victorinox klassiker, men det är inte bara själva verktygen som skiljer sig mellan modellerna. I dagsläget finns det också olika storlekar att välja på. Min Victorinox Workchamp tillhör den största familjen av SAK-modeller. Den är 111 mm lång och har således verktyg som är både längre och tjockare än på dom klassiska 91 mm versionerna.

Dessa verktyg är ofta inriktade på funktioner som ska underlätta lite tyngre uppgifter. Bland annat hittar man större såg, mejsel och kniv. Båda sistnämnda går också att låsa i utfällt läge, för att undvika onödiga skador om man tar i lite hårdare. En liten nackdel som jag inte förstår mig på är att man inte kan hitta samma utbud av praktiska verktyg som man hittar på 91 mm modeller. Det saknas motsvarighet på 111 mm versionerna, vilket är trist och något jag hoppas ändras på i framtiden. Det jag saknar mest är möjligheten att använda penna, då denna ofta kommer till användning ute i skogen, för att göra ritningar i trä och markera var man ska kapa saker. Jag skulle även vilja ha en bit-hållare på det större verktyget.

Skillnaden mellan 91 och 111 mm versionen kan låta minimal, men om man tittar närmare på jämförelser så förstår man snabbt att det inte rör sig om samma användningsområden. Skillnaden i vikt gör också att man kanske drar sig för att bära en Victorinox Work Champ i fickan på byxorna och dess större storlek gör att den blir mer ”synlig” när man har ett hölster på bältet.

Jag är dock väldigt nöjd med min investering och älskar att ha en ”Bushcraft Victorinox” att ha med mig ut i skogen. Den tuffare konstruktionen är ett perfekt komplement till dom mindre versionerna som, trots att dom fungerar i skogen, inte riktigt tål tuffare tag. Med det sagt så vill jag inte påstå att det går att klyva ved och annat tungt med 111 mm versionerna, utan närmare att den uppfyller behoven lite bättre och gör allt lite enklare ute i skogen.

Jag återkommer med en test inom kort.