Läsarfråga: Amazon.se

Lasse frågar: Törs man handla från Amazon.se? Det verkar vara som Wish och där har jag blivit lurad flera gånger. Hjälp!

Svar: Hej Lasse. Det korta svaret är ”ja”. Men det beror inte på Amazon själva, utan snarare på att du kan använda ett Klarna-kort för att genomföra transaktionen. Om du använder Klarna för att betala så du betydligt mer skyddad mot bluffar och annat oknytt på nätet. Klarnas betalkort är gratis och fungerar som vilket kort som helst, vilket är smått fantastiskt när man tänker på hur mycket bättre det är.

När det gäller kvalité på produkter och att skydda sig mot piratkopior så är Amazon.se betydligt bättre att handla ifrån än Wish, men det finns givetvis fallgropar även här. Faktum är att jag litar mer på Amazon än på Wish av helt naturliga orsaker. Dom är välkända, internationella och en av världens rikaste företag. Priserna är inte löjligt låga, men dom är betydligt lägre än du hittar någonstans i Sverige. Om du blir lurad av en säljare på Amazon.se så är jag helt övertygad om att dom kommer att kompensera och lösa problemet.

Personligen, vilket är den enda insikten jag har i detta företag, så anser jag att Amazon.se är ett smått fantastiskt ställe att handla på. Jag har beställt mycket saker som helt enkelt inte går att få tag på i Sverige och allt har kommit fram både snabbt, väl förpackat och aldrig varit någon piratkopia. Frakten är oftast gratis (om priset överstiger 229 kr tror jag) vilket gör att väldigt få Internet butiker har en chans att matcha priset.

Det är just logistiken hos Amazon som är fantastisk. Det tar kortare tid för mig att beställa och få en kniv från Spanien än från en butik i Sverige. Dessutom är priset oftast 30-50% billigare för samma produkt. Vi pratar alltså inte om två månaders leveranstider, som hos Wish. Det går att följa leveransen fullt ut och oftast är det Postnord som sköter transporten inom Sverige, så man får ständigt uppdateringar i appen.

Det enda ”klagomål” jag har angående Amazon.se är översättningarna. Det är pinsamt uppenbart att många av produkterna översätts från Engelska eller det språk som gäller där produkten säljs, till Svenska. Ibland är det svårt att förstå vad man läser och vad som menas med vissa produkter. Dock gäller det bara att ta sig tid och läsa två gånger för att det ska bli bra.

Om du redan vet vad du vill ha så är det väldigt enkelt att hitta rätt. Det är när man tittar runt som man kan bli lätt förvirrad över hur vissa saker är översatta till Svenska.

Prova göra några små ordrar tills du fått upp en tillit till Amazon.se. Sedan kan du börja shoppa loss på allvar. ?

Hoppas detta var svar på din fråga. Annars är det bara att höra av dig igen.