Victorinox Venture Pro + Kit – Del 3 ”Rent praktiskt!”

Nu har jag använt min Victorinox Venture Pro uteslutande på mina skogsäventyr den senaste tiden. Senast så var jag och min äldsta son och grillade på vårt ”bushcraft ställe”, vilket innebar mathantering, göra upp eld, tälja lite pinnar för att kunna grilla kött och även snickra till nya hållare för kaffepannan (som jag troligen slarvat bort någon gång förra året).

Allt detta fungerar Venture Pro utsökt bra till. Även att klyva upp ved för att göra upp eld har fungerat utsökt, även om jag lyfter varningens finger mot att bruka allt för mycket våld mot denna kniv. Venture Pro är för bushcraft knivarna lite som en Swiss Army Knife är för fällknivarna. Den är inte tuffast i skogen, men om du förstår hur du ska hantera en kniv och förstår dess begränsningar så kommer du aldrig att få ett problem med den heller.

Även om det låter som att jag säger ”gulla med kniven, använd den inte hårt” så är det inte alls det jag säger. Jag har gjort i princip allt med min Venture Pro. I alla fall allt som jag gjorde med min Morakniv Garberg. Jag har aldrig känt att den varit för klen eller på något sätt skulle svika mig. Tvärt om har jag blivit imponerad över hur mycket den verkligen stått ut med utan att ge vika.

Men det är ändå när saker och ting blir ”pillriga” och man ska utföra tekniska uppgifter som att göra snaror, tälja lösningar för att hänga kaffepannor och liknande som Venture Pro verkligen visar framfötterna. Den är en utsökt ”kock-kniv” ute i fält, samtidigt som man kan klyva ved, göra underbara fjäderstickor och dra ett eldstål så effektivt att det aldrig är problem att göra upp eld. När det kommer till bushcraft projekt så har jag nog aldrig haft en kniv som varit trevligare att använda. Den lätta designen och det otroligt skärande bladet kommer till användning nästan vid varje enskilt projekt.

Kort och gott är jag väldigt imponerad över hur ”bushcraft” denna kniv egentligen var, på riktigt. Jag trodde att den skulle bli förpassad som en kock-kniv i min väska, men jag kan inte vara annat än genuint nöjd med hur den presterar. Men jag köpte ju inte bara Venture kniven, jag köpte Pro versionen och dessutom Pro kittet. Två saker som jag känner att jag behöver förklara närmare.

När det gäller Pro kittet, med stenar för att slipa kniven, eldstål och borr-lösning som fungerar bra, så har jag varit otroligt dålig på att använda dessa saker. Jag ska inte säga att jag ångrar köpet, jag var ju tvungen att testa, men kanske jag gör det lite ändå. Det var pengar som jag skulle ha använt för att köpa en till kniv istället. Jag har personligen i princip alltid med mig en Victorinox Swiss Army Knife av något slag ute i skogen, vilket gör att jag även har tillgång till såg, sax och lite andra saker. Kittet kändes med andra ord lite överflödigt.

Att köpa en Venture Pro, istället för vanliga Venture modellen, gör att man får med en multi-mount lösning som jag tycker fungerar rätt så bra. Man får även med en penna, en pincett och ett eldstål. Alla saker som jag faktiskt har användning för ute i skogen. Pennan är utsökt vid dom allra flesta projekt man håller på med och används flitigt av mig. Den skulle jag inte vilja vara utan, men eftersom jag alltid har en i min Swiss Army Knife så är jag ju inte heller det. Även här är det lite överflödigt. Dock kan jag tänka mig situationer där det kan vara smart att ha dubbla pennor till hands.

Eldstålet som följer med Pro versionen har jag inte hunnit testa ordentligt ännu. Jag känner att detta är en ”nödlösning” mer än något man ska använda till vardags. Dels är den tunn, men har även en rätt så jobbig ”knopp” att hålla i vid användning. Jag är rätt så övertygad om att den kommer fungera bra när jag verkligen behöver den, på riktigt.

I övrigt så fungerar kniven väldigt bra till våra skogsäventyr och jag har faktiskt aldrig tyckt att det saknas något i dess design. Jag älskar att jag kan kladda och grisa runt med kniven ute i skogen och sedan diska allt under varmt vatten för att rengöra såväl slidan som handtag och blad på kniven. En kniv man inte behöver fundera över så mycket när det gäller rengöring.

Jag har haft flera tillfällen där jag slipat upp kniven igen (20 grader/sida) och kan meddela att den är väldigt trevlig att slipa och dessutom är den väldigt lätt att få riktigt vass. Eftersom jag använder den mycket till mathantering och prepp av olika saker så tenderar jag att hålla den riktigt vass hela tiden, vilket som sagt är otroligt enkelt att göra.

Mitt test av Venture Pro fortsätter givetvis. Detta är bara en rapport efter några månaders användning, så att ingen tror att jag glömt bort kniven och lagt den i en låda under sängen. Den används flitigt i princip varje gång vi är ute och grillar, eller i skogen på äventyr. Jag har dock planer på att ”pimpa” upp den lite och anpassa sakerna jag har på kniven lite bättre. Det blir dock ett separat inlägg i framtiden.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.