Victorinox Mini Champ – Största minsta SAK

En av dom verktyg som faktiskt funnit en plats i mitt lätta EDC kit är min Mini Champ. Det är faktiskt Victorinox mest funktionella, men samtidigt minsta modell av Swiss Army Knife (SAK). Det finns både fördelar och nackdelar till detta, givetvis. Men låt mig ta dig igenom varför den är så intressant.

Dom olika versionerna
Precis som med många av Victorinox mest populära verktyg så har Mini Champ några modeller som erbjuder lite olika för/nackdelar och faktiskt kan passa bättre för vissa situationer än andra.

Victorinox Mini Champ Alox (vänster bild ovan) har minst funktioner av alla Mini Champ modeller, men den är kanske den snyggaste versionen. Med en vikt på 40 gram och 10 mm tjocklek så är den väldigt smidig, samtidigt som dom mönstrade aluminiumsidorna gör att den ser väldigt proper och stilfull ut.

Midnight Mini Champ (mittenbild ovan) väger hela 5 gram mer än Alox versionen och har, utöver allt som den modellen har, även en LED lampa och den berömda trycksatta pennan. Tjockleken går upp till 17 mm på grund av batteriet och elektroniken som behövs för lampan.

Sist men inte minst (bokstavligen sant) har vi den ”vanliga” Mini Champ modellen (högra bilden ovan). Här har LED lampan gett vika till den praktiska pincetten och kvar finns den trycksatta pennan. Den är 15 mm tjock och väger lika mycket som Midnight versionen, 45 gram.

Funktioner
Då jag använder den vanliga Mini Champ versionen så kommer jag att beskriva funktionerna på den, men skillnaderna ser du ovanför. Totalt sett så har min version 18 funktioner, vilket är väldigt mycket på en yta som är 58x15x20 mm.

 1. Tandpetare
 2. Pincett
 3. Trycksatt penna
 4. Nyckelring
 5. Nagelbands-skjutare
 6. Precisionskniv / Brevöppnare
 7. Skruvmejsel 2.5 mm
 8. Linjal (cm)
 9. Linjal (tum)
 10. Apelsinskalare
 11. Skrapa
 12. Sax
 13. Kapsylöppnare
 14. Phillips skruvmejsel 0/1, magnetisk
 15. Kabelskalare
 16. Kniv
 17. Nagelfil
 18. Nagelrensare

En närmare titt på vissa saker
Jag vet att dom som följt med tills nu säkert funderar vad vissa verktyg är. Det finns nämligen flera unika verktyg på Mini Champ, som du inte hittar på någon annan Swiss Army Knife. Jag pratar om verktyg 5, 6, 10 och 13-15, där 13-15 faktiskt är på samma verktyg.

”Nagelbands-skjutare” (5)
Precis som i princip alla funktioner som är unika på detta verktyg så har dom en bakgrund inom medicin. Det som kallas för nagelbands-skjutare ser faktiskt ut som en liten spade, vilket inte är en slump. Denna användes nämligen för att portionera och mäta ingredienser för medicin i apotek. Nu för tiden så kanske den används för att mäta annat pulver, så den kallas helt enkelt för ”nagelbands-skjutare” och dess syfte har därför ändrats.

”Precisionskniven” (6)
Denna kniv är av warncliffe/sheepfot typ och är otroligt vass. Den användes tidigare som en skalpell för att utföra nöd-operationer. Nu för tiden så heter den ”precisionskniv” och används som brevöppnare. Jag kan dock intyga att den är otroligt vass och påminner om en skalpell i sina egenskaper.

”Apelsinskalaren” (10) har också en bakgrund inom medicin. Den användes nämligen för att både sprätta förseglingen på pillerburkar och dessutom ”harpunera” och få ut bomullen som fanns i pillerburkarna. Det var nämligen vanligt att det var bomull i burkarna för att hindra att tabletterna skulle rassla runt och eventuellt gå sönder vid transport.

”Kombinations mejseln” (13-15)
För att spara plats så har Victorinox kombinerat några smarta funktioner till ett verktyg. Vi hittar en magnetisk stjärnmejsel i storlek 0/1, vilket passar väldigt många olika skruvar. Bakom mejseln så hittar vi en kabelskalare och närmast handtaget så finns en kapsylöppnare. Inget här har en bakgrund i medicin, vad jag vet. Det är dock ett unikt kombinationsverktyg som inte återfinns på större modeller av Swiss Army Knife.

Slutligen
I övrigt så återfinner man rätt så vanliga verktyg på Mini Champ, vilket är bra. Sax och kniv är förstås viktiga komponenter som man inte vill vara utan, men även penna och pincett är riktigt bra att ha till hands. Jag tycker att för kontorsarbete så fungerar Mini Champ perfekt. Den är även utsökt att ha i fickan som ultra-lätt-EDC.

Den kan ersätta många tyngre och klumpigare saker till vardags. Om du däremot vill vara beredd, gillar att tälja och lösa tyngre uppgifter, då bör du ha en 91 mm Swiss Army Knife som backup. Om du däremot ska på bröllop, sitta i möte med finkläderna på eller helt enkelt inte har plats för en 91 mm version, då är Mini Champ det bästa alternativet som du kan ha.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.