Pathfinder/Helikon Tex Nesting Cup Set

Det är inte ofta som man behöver använda sig av rostfria muggar och vattenflaskor när man håller på med EDC, men tvärt om så är det vanligt om man är intresserad av uteliv och ”survival” genren. Dom rostfria kärlen ser till att man kan koka smutsigt vatten och värma soppa eller annat över öppen eld.

Men om man helt enkelt inte offrar något på att använda rostfritt istället för en Nalgene flaska i plast? Är inte det mest logiska att ändå använda rostfritt? I mitt fall så diskuterade jag detta i mitt huvud ett tag innan jag insåg att Röda Stjärnan hade hemma ett Nesting Cup Set från Helikon Tex, i samarbete med Pathfinder. Vi pratar alltså utrustning från en av världens ledande tillverkare av militär utrustning, i samarbete med vad som troligen är världens mest berömda överlevnadsinstruktörer.

Istället för att bara få en vattenflaska i rostfritt stål så får man även en kopp på köpet. Koppen passar precis över vattenflaskan, så att allt tar samma plats som en vanlig 1 liters Nalgene flaska. Den enda saken som man egentligen offrar är viktmässigt. 492 gram, jämfört med 184 gram som en Nalgene 1 liter väger. Vi pratar alltså en skillnad i tomvikt på 308 gram. Om du siktar på att ha så lite vikt som möjligt med dig, så är detta inget alternativ. Men om du har plats och hellre vill ha mer funktionalitet och möjligheter än en plastflaska, då är det bara att köra på.

Vad kostar då detta kalas? Mindre än vad du tror, men kanske mer än du är villig att satsa. Flaskan kostar 449 kr, locket till muggen kostar 99 kr och muggen kostade runt 299 kr, men mitt pris från Röda Stjärnan blev 499 kr, totalt. Riktigt trevligt pris faktiskt.

Flaskan rymmer 0.9 liter och muggen rymmer lite mer än 700 ml. Muggen är graderad på insidan, så att det är enkelt att laga mat ute i skogen och den har dessutom hål nära toppen, så att man kan böja till ett handtag av en cykel-eker om man vill laga mat med muggen hängande över öppen eld. Det går förstås att köpa tillbehör, men varför göra detta om man kan komma undan gratis.

Nackdelen med att ha rostfria ”kärl” i sitt EDC kit är däremot ljudet som gärna uppstår, utöver vikten. Koppen som träs över botten på flaskan har ungefär 3-5 mm totalt spelrum, vilket gör att den kan röra sig fram och tillbaka om du bär den i en väska med flaskhållare. Man behöver ju förstås inte använda muggen alls, utan bara flaskan, vilket löser detta problem på ett enkelt sätt. Man kan även sätta en liten duk mellan muggen och flaskan och eliminera alla ljud, samtidigt som man få med sig en liten duk, vilket också är bra.

Jag har precis börjat använda denna kombination i mitt EDC kit, med enbart flaskan till vardags och med muggen om jag ska ut på äventyr. Värt att notera att flaskan ensam väger 240 gram, så viktmässigt så skiljer det inte mycket jämfört med en 1 liters Nalgene flaska, som väger 184 gram. 60 gram påverkar inte mitt kit på något avgörande sätt, men det är ju ändå inte en obetydlig skillnad och bör tänkas på för vandrare eller liknande.

I övrigt så finns det inte mycket att säga om Pathfinder/Helikon Tex Nesting Cup set. Den verkar vara ordentligt tillverkad och har perfekt avvägning mellan vikt, funktion och hållbarhet.