Vi gör AI dummare hela tiden?!

I kontrast till det jag skrev igår, angående att jag blir lite skrämd av AI, så kan jag berätta en sak som fick mig att dra på smilbanden lite.

Nämligen hur dumma vi själva blir i kontrast till hur smart AI blir. Faktum är att AI som baseras på att inhämta information från oss människor, som exempelvis ChatGPT, blir dummare av att prata med oss hela tiden.

Dummare kanske är att ta i, men den blir förvirrad över alla våra felstavningar, dåligt formulerade frågor och vansinniga funderingar som vi matar den med. Den enda orsaken till att vi egentligen får ta del av LLM (Large Language Model) AI är ju faktiskt för att vi ska lära upp den hur vi tänker och skriver. Något den i sin tur använder för sin egen utveckling för att kunna svara på ännu mer frågor och lösa problem som vi har.

Det är troligen en stor del i orsaken till att modeller som ChatGPT inte får fria händer att hämta all information som den känner för. Den blir ”matad” med data som är säker, för att den inte ska bli allt för förvirrad. Det blir förstås skillnad på detta i framtiden, men just nu så måste AI skyddas från vår dumhet, för att inte bli dummare än den redan är.

Det är rätt så intressant när man tänker på det. 😄

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.