bionic hand and human hand finger pointing

AI börjar bli läskigt nu…

Ju mer jag studerar om AI, desto mer övertygad är jag om att vi kanske borde dra i nödbromsen och fundera lite mer. Jag vet att gränsen för att dra i denna nödbroms redan har passerat för ett bra tag sedan, men kanske vi just öppnat Pandoras ask och vi förstår inte att vi gjort det ännu.

Det låter dystopiskt och dåligt på alla sätt, men jag tror faktiskt att det fortfarande inte är så många som förstår vad som hänt den senaste tiden.

Saker vi förut tänkte oss som en milstolpe i utvecklingen, är inte det längre. Exempelvis Turing-testet, som går ut på att avgöra om man kommunicerar med människa eller en maskin. Detta test har AI klarat och det helt enkelt inte möjligt att avgöra skillnaden längre.

Trots att AI implementeras och används i princip överallt så bör du veta om att detta inte är den AI jag är orolig över. Den AI vi utsätts för och kan leka runt med rent genrellt kallas ”konversations AI” och är egentligen en avancerad ”chatbot” på Internet. Denna form av AI baseras på NLP (Natural Language Processing / Naturlig språkbehandling) och maskininlärning. Den kan analysera användarens inmatning, förstår dess innebörd och genererar relevanta svar baserat på förprogrammerade regler och träningsdata.

Även om NLP är otroligt viktigt inom AI och det garanterat är denna AI som du tänker på när du tänker ”AI”, så är det inte den jag är orolig över. Den AI jag är orolig över är den hyper-intelligenta AGI (Artificial General Intelligence) modellen som uppvisar otroligt skrämmande resultat i mycket avancerade tester.

AGI är ett ”koncept” inom AI där målsättningen är att maskiner ska förstå och lära sig lika brett och effektivt som människor. En form av intelligens som efterliknar mänsklig intelligens och medvetenhet. En AGI kan lösa problem som den aldrig tidigare upplevt, genom att dra logiska slutsatser och på sätt som den aldrig själv blivit lärd att göra av någon utvecklare.

Vi är inte långt ifrån att ha AGI, om vi inte redan har det. Även om målsättningen är att kunna visa upp en AGI som verkligen är fullt utvecklad så kommer vi troligen inte att få veta det före produkten i sig är redo att möta världen, vilket kan dröja.

Att utveckligen går framåt i rasande takt är inte bara uppenbart genom att AI blir bättre på att kommunicera och lösa problem, utan på dom sätt som den kan inhämta information och data ifrån.

Förutom att vi lärt AI att besvara frågor via text, som första generationen gjorde, så kan den nya generationens AI se, höra, känna och lukta. Jo, du läste faktiskt rätt, lukta. Avancerad AI har utvecklats till att kunna lukta sig fram till cancer i människor, precis som hundar kan göra. Tekniken är förstås inte ännu generellt tillgänglig, men vi är snart där.

Alla dessa nya sinnen som AI fått har gjort att dom avancerade modellerna kan märka av sin omgivning och får intryck av samma saker som vi får. Jag behöver väl inte förklara hur ofattbart avancerat det är att få något som rent generellt är en samling instruktioner i en dator att förstå sinnen. Hur en ros luktar, tolka vad den ser, hur ett ägg känns att hålla i. Vad humor är och varför något är roligt på en bild… Men det är dagens sanning att AI kan göra detta nu.

Det är som sagt viktigt att förstå att AGI ännu inte används i praktiken och inte är något som ”vi vanliga dödliga” kommer att få ta del av ännu, men forskare och företag investerar stora summor i att utveckla tekniken. Dess potential är enorm, men det finns också mycket risker med denna typ av teknologi. När AGI modeller fått frågan om dom skulle kunna bedöma människor som ett hot mot dess utveckling så har svaret varit ”ja” många gånger, vilket borde göra många oroliga.

Balansen mellan att uppnå maximal potential och samtidigt ta hänsyn till säkerhetsaspekter hos AGI är en utmaning. Forskare arbetar hårt för att undvika att tappa kontrollen över tekniken eller att den missbrukas. Bland annat så får inte avancerade AI modeller komma åt Internet direkt, utan får bara tillgång till data som man kontrollerat i förhand. Om en sådan AI skulle komma ut på Internet så vet man inte riktigt vad som skulle kunna hända.

Framtiden för AGI är spännande och full av möjligheter, så jag förstår att forskare ser på detta som lite av nästa steg i vår utveckling. Men det är otroligt viktigt att det sker ansvarsfullt och väldigt försiktigt.

Även om du känner dig orolig över vad jag skriver här ovanför så kan du vara nästan helt säker på att du inte kan påverka utvecklingen av AI på något sätt. Det jag beskriver ovan är något som kan hända, något som kan sluta väldigt illa för mänskligheten. Samtidigt är det viktigt att se fördelarna med AI inom forskning, botemedel mot sjukdomar som cancer och förhindra pandemier i framtiden. Allt detta är jag övertygad om att AI kommer att lösa åt oss vid ett eller annat tillfälle.

Vi kanske får ta det goda med det onda, helt enkelt.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.