”Varför spelar du bara 2 spel?”

För några dagar sedan så köpte jag en ny speldator, för att spela mina två primära spel som jag spelat i många långa år. Hitman och Farming Simulator. Bägge dessa är en serie av spel som sträcker sig nästan otroligt många år tillbaka. Jag nämnde detta i ett tidigare inlägg och genast var det någon som undrade ”varför dom två spelen?”

Låt mig förklara.

Jag har alltid haft en förkärlek för spel där man får använda hjärnan och klura ut saker själv. Bägge mina föredragna spel är sådana, men på olika sätt. Vad man måste förstå är att spel som funnits och utvecklats under en så pass lång tid som både Farming Simulator och Hitman, har haft en lång tid på sig att mogna och förfinats.

Rent spelmässigt så är det inte många som kommer i närheten.

Hitman
Hitman är en spelserie som funnits i 24 år, vilket är fantastiskt lång tid. Den handlar om en genetiskt modifierad lönnmördare, tillverkad i ett laboratorium. Huvudrollsinnehavaren är ”Agent 47”, som man får veta är den 47:de i serien av dessa labb-tillverkade mördare. Hitman är tillverkad av Eidos Interactive från början och under åren som gått så har ägare bytts. Sedan 2021 är det den danska spelstudion IO Interactive som står bakom Hitman, vilka också släppte den senaste och sista delen ”Hitman III”.

Det är en av spelhistoriens största och mest populära spelserie, som dessutom legat till grund för många filmer och andra media genres.

Konceptet med spelet är att utföra kontrakt och ”ta bort” personer som ICA (International Contract Agency) ger order om. På detta sätt tjänar man pengar och kan köpa bättre utrustning och funktioner. För ett litet tag sedan så uppdaterades serien med en slutlig version som heter ”Hitman – World Of Assassination”. Denna uppdatering gör att spelet blir en plattform för framtida uppdateringar och expansioner, istället för fristående spel. Man introducerade även spelläget ”Freelancer”, där man får möjlighet att planera och utföra kontrakt på egen hand, istället för att följa order från någon annan. Detta spelläget är väldigt intressant och erbjuder en fräsch tolkning av spelet.

Om man blir skadad (Agent 47 dör inte) i ”Freelancer” så tappar man all utrustning man bär med sig och dessutom pengar. Om man dör under ett kritiskt ögonblick i ett uppdrag så tappar man betydligt mer än så. Jag vill inte avslöja för mycket.

Freelancer är således ett väldigt spännande spelläge där det gäller att vara skärpt och inte ”klanta till det”. Att tappa ett eller flera favorit-vapen under ett uppdrag känns verkligen dåligt och kommer att kosta tid och pengar att få tillbaka.

Hitman kräver noga planering, timing och ett ”öga för detaljer”. Att ha med sig rätt utrustning för rätt jobb är något man måste lära sig genom misstag och erfarenhet. Detta gör att ju skickligare man är som spelare, desto lättare blir spelet att klara. Det märks verkligen skillnad mellan en som har lång erfarenhet och en som nyligen har börjat spela spelet.

Jag har inte räknat, men det finns troligen runt 10 olika spellägen i Hitman, beroende på vad du vill göra för stunden. Man kan ladda ned expansioner och utöka funktionalitet i spelet. Det går dessutom att spela uppdrag som andra spelare tillverkat, eller tillverka banor som andra får spela. Den sociala biten i spelet finns således, men Hitman stödjer inte multiplayer. Trots att det finns en gemenskap online så utförs alltid kontrakt på egen hand.

Hitman är inte svårt att förstå sig på, men att bemästra spelet tar många, många timmar. Ju mer erfarenhet du får, desto lättare blir spelet. Från början kan Hitman – World Of Assassination kännas som ett väldigt svårt och komplicerat spel, men allt beror på spelarens skicklighet och klurighet. Banorna är detaljerade och inte sällan fyllda med NPC (Non Playing Characters) som lever sitt eget liv och hittar på sina egna saker i bakgrunden, vilket gör att spelet känns levande och ständigt förändrande.

Farming Simulator
Mitt nästa spel är Farming Simulator. Ett spel som funnits i 16 år. Detta är också ett spel som kräver eftertanke och planering för att kunna spelas lätt och rätt. Här intar man rollen som en bonde, kort och gott. Man kan välja att sköta djur (höns, grisar, hästar, kor, får och så vidare) eller att odla diverse grödor och sälja dessa. Dom senaste åren så har Farming Simulator utökats med otroligt mycket fler funktioner. Man kan exempelvis:

  • Hålla på med skogsbruk
  • Bygga saker i fabriker och sälja vidare
  • Hjälpa grannar och andra bönder genom att hyra ut personal och maskiner
  • Köpa och sälja mark
  • Bygga om och modifiera traktorer och maskiner
  • Söka efter dolda skatter
  • Odla kaffe
  • Tillverka vin & andra drycker
  • … och hundratals saker fler.

Många funktioner i spelet kan skapa en kedja av händelser. Exempelvis kan man åka ut i skogen och hugga ned ett träd. Ta det till sitt sågverk och göra plankor av trädet. Ta plankorna till sin fabrik som tillverkar möbler. Förpacka möblerna och sälja dessa till det lokala varuhuset.

Samma gäller om man har får, som man kan klippa och få ull av, vilket man kan spinna till trådar i ett spinneri. Sedan tar man garnet till en kläd-fabrik som tillverkar kläder som man kan sälja vidare. Eller varför inte odla grödor för att mata sina kor med, som man får mjölk av, som man kan tillverka grädde av, som man kan skicka till sitt bageri som använder grädden för att göra tårtor av, som man säljer i sitt lilla café.

Möjligheten att modifiera byggnader, mark och i princip allt annat i spelet, gör att man hela tiden kan förnya och förbättra för att göra sitt spelande intressant. Dessutom stödjer Farming Simulator modifikationer, som Giants Software själva och 1000-tals fans utvecklar i rasande fart. Det finns otroligt mycket modifikationer och nya fordon att ladda ned, helt gratis.

Farming Simulator erbjuder hundratals med timmar underhållning och det är svårt att inte hitta något nytt att prova på som man inte testat tidigare, trots många års spelande. Det finns egentligen inget slutmål med spelet. Många spelar det för att se om dom kan bygga upp ett imperium, men huvudsakligen är nog alla bara ute efter att relaxa framför ett lugnt och o-stressande spel, där man får göra precis det man känner för, i sin egen takt.

Det går att fuska till sig pengar, material och annat, om man känner för detta. Farming Simulator är som sagt inget spel man ska känna sig stressad över i onödan. Om man bara vill testa olika traktorer, lastbilar, lastmaskiner, grävmaskiner eller andra fordon (det finns bokstavligen 1000-tals) så kan man bara fuska till sig pengar och testa sig fram.

Om man i stället vill börja med enbart en såg, en bil, en släpvagn och en handfull med växelpengar för att försöka bygga upp en hållbar verksamhet, så kan man göra det. Eller varför inte börja med en häst, träna den och sälja den för att köpa två hästar och bli världens största hästhandlare, inga problem.

Det finns bokstavligen hundratals olika scenarios som man som spelare själv får fantisera fram bäst man vill och kan. Ju bättre man förstår Farming Simulator, desto roligare blir det att hitta på andra saker. Det finns även ett ganska bra hjälpsystem, för att man ska förstå grunderna i att odla olika saker, eller hur man sköter sina djur på bästa sätt. Men detta är bara tips och många gånger går det att förbättra och effektivisera det mesta.

Många gånger när jag varit stressad och satt mig framför Farming Simulator så har jag upptäckt att jag nästan somnar framför datorn efter ett tag. Brummandet från dieselmotorerna i spelet och miljön gör att jag helt enkelt blir avslappnad som tusan, verkar det som. Att grafiken och detaljerna är otroligt bra gör förstås inte saken sämre. Det går faktiskt att zooma in från fågelperspektiv på sitt fordon ned till individuella skruvar på ett fotsteg. Inredning, spakar och knappar är oftast funktionella och stämmer överens med verkligheten. Otroligt imponerande, helt enkelt.

I grund och botten så är Farming Simulator en simulator för dom som är intresserade av att känna på hur det är att vara bonde, men eftersom man själv får bestämma vad man vill göra så lockar nog spelet betydligt fler.

Andra spel?
Tidigare, när jag hade tid, så spelade jag lite andra spel. Bland annat Skyrim, Snowrunner och några andra. Dock är det enbart dessa två ovanstående spel som ständigt finns på mina speldatorer. Jag tycker att det räcker gott och väl med dom. 😄

Hoppas att det var svaret som efterfrågades.

Ha en riktigt bra dag!