sephia photography of desk lamp lightened the gray typewriter on wooden table

Var det så länge sedan… (Apple/iPhone)

Jag satt och läste gamla inlägg på hemsidan om Apple och iPhones, när jag plötsligt insåg att dom var från 2017 och tidigare. Jag hittade även dagen då jag började förlora hoppet om Android, den 21 maj 2019… Några dagar efter att Trump gått ut med att Huawei skulle bannas från marknaden och inget Amerikanskt företag skulle få göra affärer med dessa. En tragisk tidpunkt i historien. Huawei har alltid gjort fantastiska telefoner som var långt före sin tid.

Det var faktiskt denna händelse som gjorde att jag började titta åt Apples produkter på allvar. Jag kände helt enkelt att Android var för ”skört” och att Google hade för mycket kontroll över mitt liv.

Den 21 maj 2019 köpte jag en iPhone XS Max för att ersätta min Huawei telefon och redan 1 juni 2019 så bytte jag till en Samsung S10 telefon. Eftersom jag tyckte att Apple iPhone var dyrt skräp. Komplicerade och onödigt gormiga… Jag citerar mig själv:

”Denna gång, då jag lämnade Apple, så känner jag också att det troligen är sista gången jag ger deras telefoner en chans. Det blir helt enkelt för dyrt att köpa allt som krävs och deras ECOsystem är i princip omöjligt att fördjupa sig i om man bor i Sverige. I alla fall för en rimlig summa.”

Urban, 1 juni 2019

Precis som med iPhone XS Max så hängav jag mig totalt åt min Samsung S10, men då blev det bara ännu mer uppenbart vilket misstag jag gjort. Jag drog igång ett långt test, där jag avsåg att testa alla aspekter som jag brydde mig om gällande telefoner. Testet avslutades aldrig, eftersom jag insåg att jag köpt ett ruttet ägg i rektangulär form. En stor besvikelse. Jag kände mig totalt utlämnad då Samsungs support i princip pekade finger och skrattade åt mig och mina problem.

Trots försäkringar som skulle rädda mig om något blev fel på min telefon så var mina specifika problem inte täckta. Trots i princip oanvändbar mottagning och mängder av buggar och problem så fanns ingen hjälp att få från varken Elgiganten eller Samsungs support. Jag spenderade mycket pengar på att få denna telefon att fungera, men det gick bara inte.

Om vi spolar fram tiden lite till i slutet av November 2019 så köpte jag min första iPhone 11 Pro Max. Det var också här som allt förändrades för mig. Jag bara gav mig fan på att jag skulle använda min iPhone till allt. Tidigare så hade jag alltid 2-3 telefoner åt gången, vilket gjorde att iPhones bara var en i mängden. Ett nödvändigt ont. Min huvudsakliga telefon var alltid en Android telefon. Men nu var det dags att satsa på allvar.

Jag gav mitt absoluta allt för att gilla iPhones och som ett slag med en slägga i huvudet så började jag plötsligt förstå vad allt handlade om. Jag hade under många år haft en förutfattad mening om hur en telefon ska fungera och funktioner jag aldrig använde kändes nödvändiga. Filsystem och andra saker som jag saknat fanns ju där, men dom var annorlunda än Android eller Windows. Helt plötsligt började iOS kännas smartare, snabbare och mer genomtänkt än någonsin.

Från början så ville jag utföra ett ”socialt experiment” på mig själv. Jag ville känna på om det verkligen var sån skillnad mellan telefonerna och jag ville verkligen ge Apple en ärlig chans att visa vad dom går för. Efter ett tag, när jag börjat verkligen gilla iOS och iPhone så kände precis som att dom ”satt klorna i mig”. Orolig att fastna i deras ECOsystem så köpte jag ytterligare en Samsung telefon i maj 2020. En S20 Ultra.

Problemen hopade sig och främst var deras hemska batteritid, som ständigt gav mig ångest. Att koppla ur laddaren på morgonen och sedan äta frukost tog oftast 5% batteri. Innan lunch så var det dags att toppa upp batteriet för att klara dagen. Helt sjukt från en telefon som faktiskt kostade mer än min iPhone.

För att bli av med min Samsung så köpte jag den 14 Maj 2020 min sista Huawei telefon. P40 Pro, utan Google. Detta var en stor satsning från min sida att försöka leva utan Google och fick mig att inse att jag verkligen inte behövde Googles tjänster för att leva. Några dagar senare så köpte jag även en Oneplus 8 Pro som fick vara telefonen som klarade allt som P40 Pro inte gjorde. Bankärenden och liknande saker fungerade inte så bra på Huawei telefonen, eftersom Google Services krävs för i princip allt som betyder något på en smartphone.

10 juni 2020 så såldes min P40 Pro för ett spottstyver, då jag insett att det blev lite för mycket ”hemmasnickeri” för att få allt att fungera som jag ville och slutligen så insåg jag i augusti 2020 att Android inte var något för mig. Jag ville tillbaka till Apples trygga värld. Efter detta så har jag inte använt något annat än iPhones som mina huvudtelefoner.

Varje år efter så har jag uppgraderat till den senaste versionen.

 • Från 11 Pro Max till 12 Pro Max
 • Från 12 Pro Max till 13 Pro
 • Från 13 Pro till 14 Pro

Värt att nämna är att jag ägt alla iPhones sedan 3GS, vilket var ett tag sedan. Jag har dock inte använt dom som ”huvudmobil” före iPhone 11 Pro Max, som var modellen som ”vann mig över”.

Så här, med många års erfarenhet senare, så inser jag att det var rätt väg att gå. Jag har aldrig varit mer nöjd med någon mobiltelefon än jag är nu, med iPhones. Jag sparar otroligt mycket pengar på att INTE köpa nya telefoner, jag irriterar mig inte över att ha tekniska problem hela tiden, allt känns mycket bättre helt enkelt. Jag har fördjupat mig i Apples ECOsystem på allvar och idag så dominerar Apples produkter hela min vardag. Jag har exempelvis:

 • Mac dator
 • iPhones för hela familjen
 • iPads för hela familjen
 • Apple Watch
 • Apple TV
 • Apple AirTags
 • Apple Homekit automation i hela hemmet
 • Apple One tjänster

Jag har även idag Android telefoner, just nu olika Samsung, Huawei, Sony och Nokia telefoner. Jag skriver inte om Android och dom finns enbart för att jag ska kunna ”följa med” även på Android sidan. Jag gillar att hålla mig ajour om vad som händer även där. Jag skulle dock inte kunna tänka mig att gå tillbaka till Android. Dels är jag för djupt rotad i Apples ECOsystem, dels vill jag verkligen inte börja om att krångla med saker som inte fungerar som dom ska.

För dom som inte använder Apples produkter, utan tittar på från sidlinjen så verkar det som att jag blivit hjärntvättad, och kanske inte förstår mitt eget bästa. Jag kan garantera att så inte är fallet. Jag har efter många år hittat tekniska lösningar som ”bara fungerar”, det är exakt det jag vill ha. Mina krav har blivit ”normaliserade” och tusentals olika finesser på en Android telefon kan inte ersätta känslan att något bara fungerar som det var tänkt. Så är det bara.

Främst känner jag att som ”professionell användare” vill jag att tekniken ska fungera. Med det menar jag att främsta användningsområdet för mig är inom mitt arbete som IT projektledare inte kan kantas av buggig och problematisk mjuk- och/eller hårdvara. Min teknik måste fungera när jag behöver den och Apple är det första och enda företaget som levererat det till mig.

Samtidigt som hela detta inlägg låter som ett långt reklamavsnitt så vill jag verkligen inte att någon nu sitter och tänker ”Oj då, det låter ju så bra att jag måste byta till Apple också”. Om du har Android eller andra lösningar och trivs med dom, byt för all del inte till något annat. Om du sitter och irriterar dig över att inget fungerar som det ska, byt för all del.

Låt bara inte mina åsikter och handlingar styra dina egna, det är inte det som är meningen. Apples produkter är säkert inte för alla. Om du gillar att mixtra med operativsystemet och vill kunna ändra alla aspekter i din telefon, välj inte en iPhone. Jag behöver knappast sitta här och skriva dessa saker. Dom som är djupt inne i Android vet varför dom är det, oftast.

Tro bara inte att Apples produkter är dyrt skräp, för då har du, precis som jag en gång gjorde, missat poängen med deras produkter.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.