Vandring vs Bushcraft

Jag känner att det ramlat in många frågor på sista tiden som specifikt rör fjällvandring, tältcamping och hur man anpassar sin utrustning för långa vandringar i vår fjällmiljö. Jag uppskattar förstås att få dessa frågor, men jag måste samtidigt understryka att jag inte på något sätt är expert på fjällvandring eller camping med tält.

Jag har inte heller någon speciell erfarenhet av ultra lätta lösningar och tekniska specifikationer på gasbrännare. Det är inte riktigt min grej. Det kan förstås låta konstigt då jag älskar naturen och håller på med bushcrafting, men skillnaden mellan att vandra och hålla på med bushcraft är otroligt stora.

Fjällvandring betydligt mer avancerat och utrustnings-centriskt än bushcraft, i det stora hela. Bushcrafting är mer primitivt och naturligt än fjällvandring. Jag måste dock specificera att jag pratar då om vår ”moderna” fjällvandring och inte någon historisk nomadisk vandring, som är en helt annan sak.

Det är förstås möjligt att vara duktig på bägge områden, men jag är dessvärre inte en av dessa. Den begränsade erfarenheten jag har att vandra i naturen är inte på något sätt tillräcklig för att ge någon som tänkt gå många mil över flera dagars spann uppe på kalfjällen mitt i ingenstans-land några bra råd.

Min primära fokus ligger samtidigt på naturen och det holistiska runt om oss. Att tillverka en användbar sak av en gren som bivit avbruten eller bygga ett vindskydd av ett träd som fallit i blåsten, det är min grej. Mitt enda tält väger lika mycket som en hel fjällvandrare och jag förväntar mig inte släpa den speciellt långt för att kunna sätta upp läger i skogen. Det är knappast något man tar med sig på långa vandringar och i ärlighetens namn så har jag väldigt få saker som skulle kunna klassas som lämpliga för detta. Det skulle i och för sig vara min Morakniv Eldris, som jag tror är ett bra val för en vandrare, men det är ungefär det.

När jag är ute i naturen har jag inte bråttom att komma någonstans och kan utan vidare spendera timmar med att bara tälja på en uppfinning, koka en kopp kaffe och kanske steka en nyfångad fisk vid lägerelden. Kanske även ta en paus och lyssna på fåglarnas sång och andas den friska luften. För mig är skogen en plats för avkoppling och ro, inte att försöka ta mig från en punkt till en annan.

Precis av denna anledning så finns det inte speciellt mycket bilder och filmer där jag är ute i skogen och håller på med bushcrafting, något jag hoppas att jag ska kunna ändra på i framtiden. Om jag skulle hålla på att filma och fota allt jag gör, så skulle min avkoppling gå över till att vara ett arbete, vilket är det sista jag vill.

Bushcraftingens fokus och själ ligger i det naturliga och väldigt sällan det tekniskt överlägsna. Jag, personligen, sitter mycket hellre med en varm ullfilt och en köttbit vid en lägereld, än att värma pulver-mat vid ett ultra-lätt gaskök, med Gore-Tex material överallt.

Även om jag anser att tekniska framsteg är viktiga och förstås gör ”livet enklare”, så är mitt mål att försöka komma tillbaka till naturen när jag är i skogen, inte försöka övervinna den på något sätt. Att ”tämja vildmarken” är inte direkt min grej.

Det är svårt att förklara och säkert blir det svårt att förstå just därför.

Som jag skrev från början så är jag tacksam för alla frågor rörande dessa ämnen och jag svarar förstås gärna på dom frågor jag kan svara på. Men för att få experthjälp så rekommenderar jag någon som faktiskt är expert på området. Två som man skulle kunna fråga är förstås Matti och Stina på Jokkmokk Guiderna som har lång erfarenhet av äventyr i fjällen och faktiskt erbjuder både utbildning och guidade turer runt i vår stora vildmark.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

Lämna ett svar