Valheim – Svenska hjältar

När jag nyligen fyllde år så fick jag spelet Valheim från en av mina närmsta vänner. Rent grafiskt så är Valheim inte något att skryta om, kanske. Men det är betydligt mer komplext än vad man först kan tro. Låt mig förklara detta spel närmare.

Dom döda går igen
Spelet baseras på nordisk mytologi och du tar rollen som en fallen krigare, som hamnat i Valheim. Det dödas rike. Jag ska inte gå in på detaljerna runt detta, eftersom det potentiellt förstör lite för den som blir intresserad och vill prova på detta spel själv.

I grund och botten så är det ett överlevnadsspel som kräver disciplin, eftertanke och timmar av inlärning för att bemästras. Det finns ingen ”savegame”, eller ”do over” om något går snett, vilket är en intressant twist. Låt oss säga att du spelat i 100 timmar, samlat på dig mängder med vapen, mat och utrustning. Du bestämmer dig för att åka ut på havet för att leta äventyr, men stöter på ett havsodjur som sänker din båt… Du vaknar upp i din säng, utan en enda pryl och dina skills är betydligt sämre än tidigare. På några sekunder så har allt du byggt upp försvunnit.

Det är denna aspekt som gör Valheim intressant att spela. Du kan inte kasta dig in i strider och leka ”Rambo”, oavsett hur bra utrustning du har. Det finns alltid en chans att du ska ramla utför ett berg och dö, eller drunkna i ett vattenhål. Att anfalla en by med monster ensam är heller ingen bra idé.

Som tur är går Valheim att spela många spelare i. Den stödjer multiplayer, dedikerade servers, men även single spelare och möjligheten att dela sin ”värld” med någon annan. Om du spelar single-player till en början så går det att använda din ”gubbe” för att spela på vänners banor, eller varför inte bjuda in vänner att spela i din värld.

Oändlig variation
Till skillnad från många andra spel så genereras banorna i Valheim utifrån ”seeds”, det är en slumpmässig kod som avgör hur världen ska se ut. Vi pratar även om massiva, gigantiska världar. Allt från skogar, berg, träsk, öken, snö till mytologiska ställen och underjordiska ruiner. Det finns allt.

Valheim blir större
Valheim är inte ett nytt spel, men det är samtidigt inte ett gammalt spel. Nya expansioner, monster och uppdrag blir tillgängliga allt eftersom spelet utvecklas. Den senaste expansionen, ”Mistlands”, erbjuder en mytologisk plats med väldigt mystiska egenskaper. Väldigt spännande och tuffa motståndare utlovas.

Finns på Steam
Valheim finns på Steam, vilket gör att du enkelt kan köpa, installera och spela det redan idag. Valheim kostar ingenting i månaden, till skillnad från många andra spel. Det finns även mycket att läsa om spelet på www.valheimgame.com. Titta gärna in där.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.

Kategorier:

Kommentarer är avslagna

september 2023
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Digital Loppis
Prenumerera på bloggen via e-post

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.