”Vad är 14C28N egentligen?”

Ann-Charlotte har skickat in en läsarfråga och undrar lite om vad 14C28N egentligen är, eftersom jag skrivit det så många gånger på bloggen. Jättekul fråga och låt mig förklara lite närmare, genom att nörda ned mig lite i ämnet. Jag svarade på exakt denna fråga långt tillbaka i 2019, så jag tänker att det är dags att skriva ett uppdaterat svar ändå. 😅

Sandvik 14C28N är ett rostfritt stål som utvecklades av Sandvik Materials Technology, vilket är ett svenskt företag som specialiserar sig på metallurgi och materialteknik. Stålet är faktiskt är framtaget som ett knivstål från början, åt företaget Kershaw Knifes i USA. Detta skulle vara en förbättring på deras eget 13C26 stål, som saknade korrosionsbeständighet.

Det kan tyckas vara en normal sak att stål har utvecklats för att användas som knivstål, men dom flesta stål är faktiskt inte avsedda att finnas i knivar, utan i verktyg vid industriell tillverkning av andra saker. Så kallade ”tool-steel”.

14C28N är välkänt för sina utmärkta egenskaper när det gäller skärpa, korrosionsbeständighet och hållbarhet/seghet. Det har snabbt blivit ett väldigt populärt stål att göra knivar av på grund av dess korrosionsbeständighet och bearbetbarhet (tungt ord det där). Det är även ett populärt stålval bland kniventusiaster som söker högpresterande knivar som kan hantera olika utmanande uppgifter.

Där 14C28N främst visar sina framfötter är seghet och hållbarhet. Det är med andra ord inte ett stål som håller sin skärpa extremt länge på en knivegg, men den är å andra sidan riktigt fin när det gäller att bryta och flexa. Stålet är därför utsökt att ha i knivar som används för genres som överlevnad, bushcraft och andra områden där seghet och hållbarhet prioriteras över skärpe-beständigheten i ett superstål.

Precis som med alla andra stål så är 14C28N beroende av en bra härdning, vilket så klart är avgörande för att stålet ska få dom egenskaper som gör att kniven i slutänden presterar väl. Tillverkare som Morakniv har med sin Garberg lyckats riktigt bra med härdningen, till den grad att kniven presterar långt över vad som kan förväntas för prisklassen och genomsnittet av stålet, i alla avseenden.

Det går således att få en kniv med 14C28N som saknar alla stålets bra egenskaper, för att tillverkaren har misslyckats med att härda stålet ordentligt. Om du tänkt köpa en kniv med detta stål, se till att det är från en välkänd tillverkare som är känd för att hantera stål på rätt sätt, så garanterar jag att du inte blir besviken över dess egenskaper.

Hoppas att detta var svaret på din fråga. Annars får du höra av dig igen.

Ha en riktigt bra dag.