Ubuntu för din mobiltelefon!

Länge har vi hört att Canonical, tillverkaren av Ubuntu, har haft sitt mål inställt på att skapa ett fullt och fungerande Ubuntu för Android telefoner. Nu verkar det som att denna dröm håller på att bli verklighet.

Ubuntu på mobiltelefonen kommer att medföra att du får tillgång till alla applikationer och andra källor som redan existerar i operativsystemet. Canonical söker just nu medarbetare som håller på att lansera nya Android telefoner. Trots att Android och Ubuntu finns på samma enhet är dom separerade via dockningsläget, vilket kommer att göra din telefon till en riktig hemmadator/smartphone.

Många är kritiska till snabbheten i Ubuntu på en mobiltelefon, men om man har i åtanke att min Galaxy Note är betydligt snabbare än min Netbook, så kanske inte tanken är så dum.

Just nu sitter miljoner med Linux intresserade och drömmer sig bort. Om high end mobiltelefoner klarar av att köra Ubuntu lika bra, eller bättre, än en Netbook, så kommer det vanliga Android operativet att tappa marknad till detta hybridsystem.

Om, när och hur detta operativsystem kommer att finnas tillgängligt till din mobiltelefon kan bara Ubuntu svara på. Möjligheten att installera och prova på borde rent tekniskt redan finnas i dagsläget.

Kraven är rätt överkomliga, i alla fall om man ser till dagens flaggskeppsmobiler.

  • Dual-core 1GHz CPU
  • Video acceleration: shared kernel driver with associated X driver; Open GL, ES/EGL
  • Storage: 2GB for OS disk image
  • HDMI: video out with secondary frame buffer device
  • USB host mode
  • 512 MB RAM

Titta in här för att läsa mer (Engelska).