Tomteland – En magisk plats i Mora

Vår huvudsakliga uppgift när vi besökte Mora under semestern var att ta med barnen till Tomteland i Mora. Sara hade varit hit tidigare, men jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig att få uppleva, så både jag och barnen var laddade inför denna upplevelse.

Det första man slås av är hur stort Tomteland är. Det uppdelat i flera olika områden, där troll, tomtar, drakar och andra magiska väsen dominerar. Hela Tomteland är fyllt av olika små detaljer som gör upplevelsen för barnen trevligare, bland annat små dörrar utspridda överallt i bergväggar och träd. Om man lägger örat mot dessa så kan man få höra dialoger och sånger från andra sidan av dörren, vilket jag tyckte var en rolig detalj.

Även om Tomteland i huvudsak är för barnen så tyckte jag att många vyer som man presenterades som vuxen var väldigt tilltalande. Som exempel bilden här nedanför, som visar restaurangen där man kan få Sveriges troligen godaste köttbullar.

Vid specifika tidpunkter under dagen så drar live-shower igång och den som följer med på hela resan i dom olika områden som finns i Tomteland får en hel saga uppspelad. Skådespelarna är duktiga och behåller sina roller under hela dagen. Man kan träffa prinsessor och annat som vandrar omkring i parken när dom inte har någon specifik show att framföra och få chansen att ta en bild eller prata en stund med dom. Kul för barnen.

Min största överraskning på Tomteland var dock i Skugglandet, där trollen bor. Medan vi gick genom den täta skogen så hörde jag att surrande ljud ovanför. När jag tittade upp så kom ett troll susande på en linbana ovanför. Helt oväntat för hela familjen. Trollet stannade till vid ett träd och hängande upp och ned så frågade han ”Har ni några sopor?”. Efter att vi haft en dialog med trollet ett tag så fick både jag och barnen veta att Trollen älskar sopor och att vi skulle ha tagit med oss lite till dom.

Jag har förstås tagit 100 tals bilder på området, men då det i princip alltid var någon annan med på bilderna så undviker jag att lägga upp dessa här. Jag vill förstås inte att någon tar illa vid om dom råkat hamna på bild. Jag kan dock lägga upp några fler bilder här nedanför så att du själv får bläddra lite.

Förutom sevärdheterna som finns över Tomteland så är det faktiskt en väldigt öppen och trivsam miljö. Man uppmanas ta med sig mat och det finns flera grillplatser runt om i parken där man själv kan göra upp eld och grilla sig en korv eller liknande om man vill. Det finns restauranger och kafé på området också, så även om man inte vill ”laga sin egen mat” så behöver man inte vara hungrig.

För dom äventyrliga barnen så finns det även butiker runt om i Tomteland som säljer magiska amuletter, svärd, sköldar, trollstavar och dräkter. Allt för att det ska bli en riktigt trevlig dag helt enkelt.

Vad man bör tänka på är dock att inte stressa igenom Tomteland. Det finns mycket att se och göra, men lösningen är inte att springa omkring och stressa. När man börjar varva ned och ta sig tid att se dom olika detaljerna runt i parken så blir det en mycket trevligare upplevelse för alla.

Jag är inte speciellt van vid denna typ av nöjesparker, men måste säga att gå omkring och interagera med dom olika magiska väsen som befinner sig på området var väldigt trevligt. Den onda trollkungen är både fräck och elak på riktigt, vilket är roligt. Princessan och Prinsen går omkring och beter sig som blåblodiga adelspersoner, vilket lockar till skratt hos dom vuxna besökarna. Dom nyfikna och ibland rätt så dumma tomtenissarna är förstås en stor del av underhållningen också.

Kontentan är att om du inte upplevt Tomteland, har barn mellan 4-10 år, då kanske du ska fundera på ett besök. Tänk också på att parken har öppet såväl vinter som sommar, så det kanske blir ett återbesök för oss i vinter. Vi får se om vi får tid över. ?

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.