Test: Pinewood Laplander Extreme

Jag har ju inte för vana att skriva mycket om kläder, väskor, handskar eller andra saker som faktiskt kan visa sig vara riktigt viktiga för ett trivsamt uteliv. Jag har dock testat Laplander Extreme jackan och byxorna från Pinewood och tänkte prata lite om dessa.

Klimatsäkra
Det som främst förespråkar bra kläder för uteliv är att dom tål väder och vind. Med detta menar jag att dom ska tåla regn, smuts och kvistar utan att visa tecken på slitage eller sluta vara funktionella.

Laplander Extreme är tillverkad av Pinewoods smuts och vattenavvisande TC-1200 material, som förutom dessa två egenskaper även skyddar mot vind och mygg. Detta borgar för en perfekt kombination i dom Norrländska skogarna en sommardag.

För varma?
Det som jag reflekterade över med dessa plagg var att dom behöll värmen väldigt väl. Detta medför också att dom inte är så bra lämpade för just sommarvärme och tung belastning. TC-1200 materialet känns i det närmaste som vaxad tjock bomull, vilket gör att den isolerar väldigt väl. Enligt min erfarenhet så bör man inte använda detta set med temperaturer över 5 grader. Jag testade vid 15 grader och höll bokstavligen på att få värmeslag.

Extremt klimat
Precis som namnet föreslår så är Laplander Extreme anpassade för extremt klimat. Snöblandat regn, storm och smuts är inga som helst problem. Jag har aldrig blivit blöt eller känt att dessa kläder har svikit mig på något sätt i skogen. Dessutom har vi haft så dåligt väder att det varit perfekt att testa Laplander Extreme fullt ut, vilket jag är tacksam för.

Genomtänkta
Både jackan och byxorna har stora och rymliga fickor. Jackan har kardborre samt dragkedja för samtliga fickor, medan byxorna har tryckknappar istället. Alla fickor sitter på bra ställen och är lätta att komma åt även med handskar. Jackan har dessutom en huva som går att ta bort om man inte gillar en sådan lösning. Personligen föredrar jag huva, då den stoppar vind mot ansiktet och visat sig vara överlägset om man vill behålla sin värme.

Problem och irritation
Förutom att settet var betydligt varmare än vad jag trott, vilket är ett problem som kan tillskrivas mig själv, så är det olika färger på byxor och jacka. Jo, du hörde rätt. Bägge är gröna i färgen, men nyansen skiljer sig mellan dom olika plaggen, vilket gör att det inte känns enhetligt att bära både jackan och byxorna. Detta är givetvis en mindre irritation, men jag förstår inte vad tanken var med detta. Om du tittar på bilderna här ovan så ser du faktiskt färgskillnaderna.

Slutordet
Pinewood Laplander Extreme är ett väldigt bra set med skalkläder, anpassade för riktigt dåligt klimat och kalla höstdagar. Dom är rymliga i storleken och verkar slitstarka, tack vare Pinewoods TC-1200 material. Kort och gott så är jag väldigt nöjd med dessa kläder.

Mitt största problem är att dom är lite för varma, vilket gör att i alla fall byxorna går bort i sommar, men då den årstiden är kort här ovan polcirkeln så går dom att använda majoriteten av året ändå. =)