Terry Pratchett – En legend

Sir Terry Pratchett (Terence David John Pratchett) är mest känd för sina böcker om Discworld. En bokserie som innehåller 39 böcker. Dessa humoristiska fantasy berättelser har underhållit miljoner människor världen över. För er som inte vet vad Discworld är kan jag närmast beskriva den på följande sätt. Discworld är en värld som är platt (givetvis) och bärs upp av fyra elefanter, som i sin tur står på ryggskölden på A’tuin, som är en gigantisk sköldpadda. A’tuin simmar långsamt genom rymden.

Ursprunget till Discworld har Terry Pratchett hämtat från hinduistisk mytologi.

I Discworld kan allting hända. Ingenting verkar omöjligt och det går inte att förutse vilken vändning någon bok ska ta. Det som gör Discworld specellt är att samtidigt som dom är parodier på fantasygenren så är dom faktiskt fantasyberättelser själva. De följer narrativa regler, vilket alla är medvetna om och tycker att ”det är så världen fungerar”.

Alla vet att det bästa sättet för att utse en kung är att se efter om han kan dra ett svärd ur en sten, ingen skulle komma på tanken att låta folk göra andra test istället. Om en kvinnas fot passar i skon av glas som glömdes på balen betyder det så klart att hon är den okända skönheten som prinsen dansade med – ingen kommer på tanken att andra kan ha samma skostorlek.

Terry Pratchett är en fantasyförfattare som ingen bör missa och Discworld serien är ett utsökt sätt att underhålla både sinne och själ. Många som stönar över det faktumet att bokserien har 39 volymer kan andas ut, då böckerna är lättsamma, underhållande och inte speciellt långa.

För er som inte gillar att använda ögonen eller saknar förmåga att hålla koncentrationen tillräckligt länge för att ta er igenom en bok, så finns samtliga Terry Pratchetts böcker även i ljudboks-form. Både på Engelska (orginalspråk) och Svenska.

För er som inte orkar lyssna på en bok så finns faktiskt några av Terry Pratchetts böcker även som film. BBC gjorde för inte så länge sedan några filmer av dessa böcker, samtidigt som en liten fågel viskat i mitt öra att fler är på gång inom kort.

Det är dock viktigt att börja med bok nummer 1 (The Color Of Magic / Magins Färg) och arbeta sig uppåt. Böckerna hänger ihop på ett eller annat sätt, samtidigt som du presenteras för dom flesta återkommande personerna i böckerna redan i första delen.

Så, om du inte redan läst dessa fantastiska verk så rekommenderar jag att du gör det så snart som möjligt. Även om du inte är (eller kanske främst om du inte är) en fantasy-geek, så kommer du att finna böckerna välskrivna, underhållande och riktigt riktigt bra.

Ha en trevlig natt.