Surface Pro 4 – Review

Så var det äntligen dags för min review av min nya Microsoft Surface Pro 4. Jag vet att det är några som väntat på att få läsa detta. Jag ska, samtidigt som jag försöker lyfta fram dom positiva sakerna, vara brutalt ärlig. Jag har en tendens att bli det när det rör sig om mycket pengar. Som ni kanske vet hade jag turen att få denna dator via jobbet, så jag har inte lagt ut något på varken tillbehör eller själva datorn.

Den enda andra dator jag har för närvarande är en ASUS ROG gaming-laptop med väldigt bra specifikationer. Detta gör att min referens är lite skev. Den datorn kostade ungefär lika mycket som Surface datorn, men erbjuder bättre ljud, bättre skärm och bättre prestanda. För att inte tala om bättre tangentbord, bättre kylning och större lagring.

Men, dessa båda datorer är riktade mot helt olika användare och främst användningsområde. Där ASUS ROG datorn knappt går att lyfta så är Surface Pro 4 löjligt lätt. Det är också därför jag försöker ignorera den sida av mig som vill spela spel och ha roligt framför datorn. Jag fokuserar på den produktiva och nyttiga sidan, för att vara så rättvis som möjligt.

Med det i åtanke så kan vi påbörja denna korta, men rättvisa, resa…

A tablet, nothing more, nothing less…
En sak som stör mig när det gäller Microsoft Surface Pro 4 är faktumet att den kostar väldigt mycket. Om den hade varit hälften så dyr så hade den också varit en fantastisk dator. Nu är den bara väldigt bra. Skärmen är klar och tydlig och touch-känslan är i stil med många andra Windows plattor. Som jag tidigare sagt är tangentbordet smått fantastiskt och den känslan har inte förändrats det minsta på senaste tiden.

Ljud
Ljudet från dom inbyggda högtalarna förvånade mig faktiskt. Jag hade faktiskt blivit van att höra det tunna och diskant-rika ljudet från andra plattor i samma storlek (iPad Pro borträknad då). Surface Pro 4 högtalarna låter faktiskt så bra att man med lätthet kan lyssna på musik medan man arbetar, utan att irriteras. Mina barn fick lyssna på lite ljudböcker, vilket fick klart godkänt av dom. Jag säger att högtalarna är bättre än genomsnittet.

Batteritid
När det gäller batteritiden så får Surface Pro 4 klart godkänt. Jag har suttit och noterat på långa möten. Skrivit långa recensioner och ritat rätt så mycket, medan jag lyssnat på musik. Många timmar YouTube har också rullat. Jag har dock aldrig blivit utan ström, utan låter den ladda på natten när jag sover. På kontoret är den oftast kopplad i dockningsstationen och får laddning därifrån, vilket brukar få upp den i topp innan det är dags att vara mobil igen. Även här kan jag säga att den får klart godkänt och erbjuder bättre än genomsnittet i batteritid. Bra gjort Microsoft.

Pennan är mäktigare än fingret… Eller?
När det gäller den medföljande pennan på Surface Pro 4 så kan jag inte säga att jag är imponerad. Jag har tidigare provat iPad Pro med Apple Pen och blev faktiskt imponerad. Denna version är inte lika imponerade och många gånger känner jag att det är enklare att sitta med fungret och rita, tyvärr.

Många gånger när man sitter och försöker rita något komplext så laggar den till, funderar ett tag och sedan kan vad som helst hända. Detta har skett många gånger för mig, vilket gjort att jag försöker undvika både att rita och att använda pennan. Det är inte ett bra tecken när man lägger undan pennan och använder fingrarna istället redan innan första veckan har gått.

En annan sak som stör mig är att känsligheten är för låg. Det känns inte logiskt eller naturligt att behöva trycka pennan mot skärmen för att rita med exempelvis en pensel. Här borde det räcka med att nudda skärmen och kanske använda samma ”tryck” som med en riktig pensel. Men problem slutar inte här, utan fortsätter när man faktiskt ska trycka lite hårdare.

Känsligheten verkar vara i 2 nivåer. Antingen blir det ett tunt streck som ibland får luckor, för att man inte trycker tillräckligt mycket. När man sedan ska trycka lite hårdare för att strecket ska bli starkare/bredare så måste man trycka så hårt att LED skärmen visar färgskiftningar vid pennspetsen. Att försöka hamna mitt mellan tunt/lätt och starkt/brett är nästan omöjligt och troligen endast när man riktigt försöker. När det blir allvar att rita något är det synnerligen jobbigt och det blir ofta fel.

Kortfattat kan jag säga att pennan är funktionell, men inget att ”skriva hem om”. Jämfört med en S-Pen från Samsung eller en Apple Pen så är den faktiskt på tredje plats. Om pennan skulle vara mer kalibrerad mot skärmen så tror jag att den har potential att vara på andra plats, men så länge den erbjuder en onaturlig tryckkänsla så blir det inte bättre än så.

WIFI, Bluetooth och anslutningar
Kanske den viktigaste biten när det gäller ”ultra-portabla-arbetsdatorer” är mottagning på WIFI-nätet. Här är Surface Pro 4 riktigt bra. Jag har inte varit med om några tappade anslutningar eller dålig mottagning oavsett var jag kopplat upp mig, vilket gör mig glad. Det finns nämligen inte mycket som jag hatar mer än när man måste sitta bredvid en router för att kunna göra något. Men även Bluetooth fungerar felfritt, vilket är bra om man ska länka telefonen mot datorn ute i fält. Det finns inte mycket mer att säga om detta, så jag avslutar med att ge ett mycket gott betyg när det gäller mottagning.

Slutord och en sista tanke
En dator av denna kaliber är svår att hitta i dagsläget. Att Microsoft har tillverkat den gör sig inte påmint speciellt mycket, utan den fungerar ungefär lika bra som många andra i denna prisklass. Det finns faktiskt väldigt mycket att välja på när man talar om datorer som kostar 15000-20000 kr, för det är precis vad denna gör. Jag kan nästan garantera att det finns bättre alternativ för detta pris (HP Spectre X360 kanske?).

Visst är det kvalité långt ut i fingerspetsarna, men jämfört med andra i samma prisklass så är den bara ”ungefär likadan”. Om man istället väljer en lösning från HP så kommer man nog billigare undan med lite mer ”lull” på köpet. I det långa loppet så kan denna dator visa sig vara mer uthållig än dom flesta andra, men det är något som tiden får utvisa.

Så, frågan är om jag rekommenderar denna dator till mina läsare… Här får jag nog säga ”nä”. Den är helt enkelt för dyr för vad man får. Jag förstår att Microsoft har använt ”premium-material”, men det finns många andra som har billigare material och snyggare lösningar. 256 GB SSD är normalt på många datorer idag, helst i denna prisklass. Samma gäller RAM och många andra specifikationer.

Slutligen kan jag säga precis som jag började. Microsoft Surface Pro 4 är en väldigt bra dator, men den hade varit fantastisk om priset hade varit 33% lägre.