Steam Link mellan Mac och Windows?

Johannes undrar lite över hur Steam Link fungerar mellan Mac M1 och Windows, där Windows är datorn som har själva spelen. Jag har faktiskt testat denna teknik ett bra tag nu och har svar på denna fråga, men låt oss börja från början.

Vad är Steam Link?
I grund och botten kan man säga att Steam Link är en funktion att dela skärmen mellan en dator till en annan. I detta fall spelar det ingen roll om du delar din Windows speldator med en Mac, eller någon annan enhet som har skärm. Du kan exempelvis ansluta en handkontroll till din iPhone och strömma dina favoritspel från din Windows dator.

Begränsningar
Precis som med allt som strömmar så är nätverk helt avgörande för om denna teknik kommer att fungera bra eller dåligt. Om du sitter på ett lokalt nätverk med bra WIFI, eller rent av fysiska anslutningar mot en router, då kommer du troligen inte att ha några problem. Om du tänkt strömma från din hemdator till arbetsdatorn över Internet, då blir det mest troligt problem.

Fördelar
Den största fördelen med denna teknik är just att man kan sitta och spela spel som bara finns på Windows, på sin Mac eller annan enhet med skärm. Du behöver inte heller oroa dig för annat än nätverks-hastigheten, då den grafiska hanteringen i spelet utförs av din ”värd-dator”. Så länge den klarar av att rendera spelet så kommer du inte ha några problem att spela det på även en billig Android telefon.

Sällan nödvändig
För mig personligen så känns det lite dumt att sitta och spela på min Mac, när min Windows dator ändå måste vara igång och aktiv för att jag ska kunna göra detta. Jag kan alltså lika gärna sitta framför Windows datorn på en gång och ta bort ”mellanhanden”.

Jag förstår att detta kanske är en bra lösning i några specifika scenarios. Exempelvis om du vill spela ditt favoritspel, men inte vill sitta framför datorn i kontoret, utan istället ligga i sängen på övervåningen, eller liknande. Detta är dock specifika scenarios som inte jag brukar råka ut för. Notera dock att jag inte är någon ”gamer” så jag kanske tillhör en minoritet här.

Svaret på frågan
Om du läst ända fram till hit så förstår du säkert att denna teknik fungerar bra mellan Windows och Mac, eller annan enhet med skärm. Hur man får den att fungera är dock inte lika uppenbart, men om du följer min snabba guide så kommer du igång på nolltid.

  1. Starta din Windows dator och se till att Steam är igång och inloggad.
  2. Se till att din Mac har Steam igång och är inloggad på samma konto.
  3. På din Mac, välj att se alla spel (om du valt att bara visa MAC spel).
  4. Välj det spel i din katalog som du vill spela.
  5. Knappen som vanligen visar ”Spela” i grönt, visar ”Strömma” i blått.
  6. Klicka på ”Strömma” och spela ditt spel.
  7. När du vill avsluta så stänger du spelet, alternativt håller in ESC knappen tills anslutningen bryts.

Hoppas att detta var svaret på frågan, om inte så är det bara att kontakta mig eller kommentera nedan.

Ha en riktigt bra dag.