Spyderco Manix 2 uppgradering – En gåva från en läsare!

För några dagar sedan så blev jag kontaktad av en trogen läsare, nämligen Thomas. Anledningen att han kontaktade mig berodde på att han köpt en uppgradering till sina Spyderco Manix 2 i form av nya lågspännings fjädrar och Zirconium Nitrit keramiska kulor, istället för den i stål som är original i kniven.

Han hade fått några över efter sin beställning och frågade helt enkelt om jag var intresserad av att prova detta på mina Manix 2:or, vilket jag givetvis var. Igår fick jag ett brev på posten innehållande fjädrar och kulor och idag gjorde jag slag i saken och uppgraderade den ena, för att kunna jämföra skillnaden.

Vad som händer rent specifikt med dessa uppgraderingar är att låset går lättare att dra tillbaka, samtidigt som den keramiska kulan motverkar den friktion som annars uppstår mellan knivbladet och stålkulan som är där som standard. Man undviker ”lock-stick”, som inte direkt är ett stort problem på Manix 2, men skillnad blev det verkligen.

Ord kan inte beskriva hur imponerad jag blev över denna uppgradering. Helt plötsligt känns min Manix 2 minst lika smidig att sitta och leka med som en Benchmade Bugout, vilket är helt fantastiskt. Den enda nackdelen som min Manix 2 egentligen hade var att den givk rätt så trögt i låset.

Spyderco designar förstås den med så pass kraftfull fjäder för att den ska tåla att hanteras utan att bladet fälls igen av misstag. Kniven ska helt enkelt vara extra säker att använda. Detta gör dock samtidigt att man snart nöter upp fingrarna om man gillar att sitta och använda sin kniv som ”fidget”.

Nu kanske ni som är ”oinvigda” i Manix 2 världen att man kan skippa att leka med sin kniv, men direkt man tar upp en Manix 2 i handen så känns det som att man inte vill lägga ned den igen. När fingerspetsarna blöder eller värker så tar oftast förnuftet över och man tvingas stoppa kniven i fickan eller på prydnadshyllan tills man läker. ?

Sedan uppgraderingen har jag dock knappt kunnat lägga ned kniven och jag blev helt enkelt ny-kär igen. Det har hänt många gånger under åren som gått att jag funnit Manix 2 att vara den ultimata kniven för både EDC och tyngre uppgifter. Efter ett tag kommer nya knivar som testas och mina Manix 2 får ligga och vila ett tag. Men alltid när jag tar upp en igen så påminns jag om att den är i det närmaste den mest perfekta kniven, helst om man tittar på Spydercos övriga sortiment.

Att få chansen att prova denna uppgradering från Thomas förändrade min upplevelse av Manix 2 till den grad att jag troligen inte kan hitta något att klaga på längre. Detta är den bästa versionen av den bästa kniven, punkt. Att man måste köpa lite uppgraderingar för att den ska bli perfekt gör ingenting. Manix 2 är helt enkelt en kniv värd att satsa pengar på, det märks inte minst av den mängd med uppgraderingar och tillbehör som det går att köpa till sin ”älskling” när den blir nött eller kantstött.

Kontentan av det hela är att om du är en person som funnit att Manix 2 är en riktigt fin kniv, men har störts över att den är jobbig i låsmekanismen, prova att köpa en ny lågspänningsfjäder och kula i keramik så ska du se att det problemet försvinner. Jag vet inte var Thomas köpte sina fjädrar och kulor, men om vi har tur så kommenterar han det nedan så att alla kan ta del av denna uppgradering.

Thomas, om du läser detta, tusen tack för presenten och jag hoppas att jag kan återgälda detta vid ett senare tillfälle.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

Ett svar till ”Spyderco Manix 2 uppgradering – En gåva från en läsare!”

 1. Profilbild för Thomas

  Tack för de vänliga orden Urban och kul att även du tyckte att det gjorde en redan väldigt bra kniv bättre 🙂
  Både fjädrar och de keramiska kulorna beställde jag från Amazon.

  Ifall någon annan är intresserad av liknande modifiering så länkar jag till mina beställningar.
  Fjädrar: https://www.amazon.se/gp/product/B09JYYB1BH/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o04_s00?ie=UTF8&psc=1 (ser att dessa inte är tillgängliga för stunden, men måtten var: diameter 3 mm, längd 20 mm, trådtjocklek 0.4 mm)

  Kula: https://www.amazon.se/gp/product/B091Y9DGQ9/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o03_s00?ie=UTF8&psc=1 (diameter: 3/16″)